Hamilelikte İştahınızı Kontrol Etmek İçin 7 İpucu

Hamilelikte İştahınızı Kontrol Etmek İçin 7 İpucu

Son Güncelleme: 07 Mart, 2019

Bu makalede, hamilelik sırasında iştahınızı kontrol etmek için yardımcı olacak bazı ipuçları bulacaksınız.

Hamileyken iştahınız çok değişebilir. Hatta hiçbir şey yemek istemediğiniz aşamalar olabilir.

Ayrıca çok aç olduğunuz zamanlarda buzdolabına koşturup garip kombinasyonlar hazırlayabilirsiniz. Bu, iştahınızı kontrol etmek gerektiğini fark ettiğiniz zamandır.

Çok fazla yeme dürtüsü hamileliğe özgü bir şeydir. Bütün kadınlar aynı şekilde bunları deneyimlemez, ancak diyetinizi izlemek ve fark edilir derecede yüksek veya düşük seviyede ise iştahınızı kontrol etmeyi öğrenmek önemlidir.

Yapmanız gereken ilk şey, aktif olarak diyetinizi takip etmeye başlamaktır. Bu çok önemlidir, çünkü hamilelikte besin alımının çocuğun ve annenin gerçek ihtiyaçlarına göre ayarlanması önemlidir.

Neyse ki vücudumuz çok akıllı. Bu sayede anne ve bebeğinin beslenme ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli ayarlamalar yapılıyor.

Sağlıklı bir diyet uyguladığınız hâlde sık sık açlık hissediyorsanız, hamileliğin çok normal bir aşamasından geçtiğinizi unutmayın.

Bu durumla sağlıklı bir şekilde başa çıkmak ve iştahınızı kontrol etmek için size düşen görevi yerine getirmeli ve akıllıca yemeye çalışmalısınız.

Endişelenmeyin: sağlıklı beslenmek açlıktan ölüyor gibi hissedeceğiniz anlamına gelmez. Sadece bu ipuçlarına başvurmanız yeterli:

iştahınızı kontrol etmek

Hamilelik sırasında iştahınızı kontrol etmek için püf noktaları

Kraliçe gibi kahvaltı edin

Tam ve dengeli bir kahvaltı yapıyorsanız öğle yemeğine kadar tekrar acıkmazsınız.

Sabahları çok yemek yemeniz önerilir. Bu mideyi azar azar açar, özellikle de güne bir bardak su ile başlamanız harikadır. Ardından, kraliçelere layık bir kahvaltının tadını çıkarın.

Günün ilk öğününe eklemeniz gereken yiyecek türlerine ve porsiyonlara bir örnek:1 porsiyon süt (isterseniz kahve eşliğinde)

  • 1 porsiyon yoğurt veya 150 gram taze peynir
  • Mısır gevreği
  • 1 parça meyve veya meyve suyu

Kendinizi biraz daha tok hissetmeniz için bir şeye ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, hindi eti ve bir parça tam buğday ekmeği de yiyebilirsiniz.

İyi bir kahvaltı yaparsanız, günün geri kalanında daha çok enerjiye sahip olacağınızı unutmayın.

Genel olarak, kahvaltınızın tadını çıkarmak için yaklaşık 15 dakikaya ihtiyacınız olacaktır. Tam kahvaltı yapmak mümkün olmadığında veya vaktiniz kısaysa, öğleden önce yemek için tahıl veya meyvenizin bir bölümünü saklayın.

Normalde bir şeyler atıştırmak istiyorsanız, bir dilim peynir,bir elma veya yoğurtla birlikte bir parça ekmek yiyebilirsiniz.

Yemeklerinizi bölmek

Kahvaltı ile öğle yemeği arasında yemek yemeden saatlerce geçireceğinizi fark ederseniz, öğünlerinizi daha sık bölmelisiniz. Aralarında dört saatten fazla zaman olmamalı.

Örneğin, sabah 7: 00’de kahvaltı yaparsanız, meyveyi sabah 10: 00’a saklayın ve küçük bir aperatif (peynir, ton balığı, jambon veya küçük bir fincan kurutulmuş meyve) yiyin.

Bu sayede bir sonraki tam yemeğinizi saat 4: 00’te yiyebilir, bir salata, domatesli bir tabak makarna ve bir parça balık yiyebilirsiniz.

“İki kişilik yemek” günlerinin eskide kaldığını unutmayın. Yapmanız gereken aşırı yemek yemek değil, sağlıklı ve iyi beslenmektir.

Erken bir akşam yemeği

Öğleden sonraları yeme dürtüsü duyuyorsanız, atıştırmalık ve erken bir akşam yemeği yiyerek özleminizi tatmin edebilirsiniz. Örneğin öğleden sonra, ekmek ve meyveli bir yoğurt veya bir bardak süt içebilirsiniz.

Akşam yemeği hafif olmalı ve ana gruplardan yiyecekler içermelidir: tahıllar, sebzeler, balık veya yumurta ve salata veya meyve.

Sağlıklı atıştırmalıklar seçin

Tüm bu önerilere uyuyor ve hala aç hissediyorsanız, öğün aralarında atıştırmaya ihtiyacınız varsa, en azından vitamin ve mineral içeren düşük kalorili yiyecekleri seçin.

Kurutulmuş meyvelerle arkadaş olun

gebelikte iştahınızı kontrol etmek

Kuruyemişler kaliteli besin değeri ve kalsiyum gibi mineraller sunar. Bu özellikle bademler için geçerlidir, fakat fazla yememeye dikkat edin çünkü kalorileri yüksektir.

Küçük miktarlarda tadını çıkarın. Çiğ bademlerin sindirimi zor olduğundan, kavrulmuş çeşidini seçtiğinizden emin olun. Bu arada, yer fıstığı ve benzeri atıştırmalıkları tuzsuz tüketmeye gayret edin.

Çok meyve yiyin

Hamilelik sırasında günde üç ila dört parça meyve yemelisiniz. Daha önce olduğundan daha fazla C vitaminine ihtiyaç duyduğunuz için, narenciyeye özel bir önem verin.

Çok açsanız, bir elma yiyin. Düşük kalorilidir ve tok tutar. 

“İki kişilik yemek” günlerinin geride kaldığını unutmayın. Yapmanız gereken aşırı yemek değil, sağlıklı ve iyi beslenmektir.

Gebelik, kendinize en iyi şekilde bakmak için bir dizi özel önlem gerektiren çok karmaşık bir süreçtir. Bu nedenle, ne yediğinizi izlemeniz ve ihtiyaç duyduklarınızı gıda alımınızdan aldığınızdan emin olmanız gerekir. 


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cendrowska-Pinkosz, M., Dworzański, W., Krauze, M., & Burdan, F. (2017). Kofeina a zmiany adaptacyjne układu krążenia u kobiet w okresie ciąży [Caffeine and adaptive changes in the circulatory system during pregnancy]. Polski merkuriusz lekarski : organ Polskiego Towarzystwa Lekarskiego42(247), 42–45.
  • Forbes, L. E., Graham, J. E., Berglund, C., & Bell, R. C. (2018). Dietary Change during Pregnancy and Women’s Reasons for Change. Nutrients10(8), 1032. doi:10.3390/nu10081032
  • Orloff, N. C., Flammer, A., Hartnett, J., Liquorman, S., Samelson, R., & Hormes, J. M. (2016). Food cravings in pregnancy: Preliminary evidence for a role in excess gestational weight gain. Appetite105, 259–265. doi:10.1016/j.appet.2016.04.040

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.