Hamilelikte İbuprofen Kullanımının Riskleri ve Alternatifleri

Hamilelikte ibuprofen kullanımı bebeğin gelişimi açısından risk oluşturabilir. Bu sebeple, fetüs için daha az zararlı olan alternatiflere yönelmeyi deneyin.
Hamilelikte İbuprofen Kullanımının Riskleri ve Alternatifleri

Son Güncelleme: 20 Nisan, 2019

Hamilelik döneminde ne gibi önlemler almanız gerekir? Hamilelikte ibuprofen kullanımı hakkında bilmeniz gerekenler neler? Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin. 

Hamilelik döneminde anne adayları ilaç kullanımı konusunda özellikle dikkatli olmalılar. İbuprofen gibi bazı ilaçların bebek için tehlikeli yan etkileri olabilir.

İbuprofen neredeyse her evde bulunan bir ilaçtır. Ağrıları dindirir ve genellikle kas ağrıları, baş ağrısı ve eklem ağrıları için kullanılması tavsiye edilir.

1961 yılında keşfedilen ve patenti alınan ibuprofen eklem iltihapları için tedavi amacıyla kullanılmaktaydı. Günümüzde ise soğuk algınlığı ilaçları da dahil olmak üzere pek çok ilacın etken maddesidir.

Hamilelik döneminde neden ibuprofen kullanılmamalı?

Eğer hamilelik döneminde herhangi bir ağrı veya rahatsızlık hissiniz varsa ibuprofeni kesinlikle bir tedavi aracı olarak kullanmamalısınız.

Uzmanlar fetüs açısından bazı riskleri olduğundan ötürü hamilelik döneminde ibuprofen kullanımını tavsiye etmezler. Annenin genel sağlık durumuyla alakalı sorun teşkil edebilecek belirtileri ağrı kesici ile geçirmek yerine bir doktora danışın.

elinde ilaç tutan hamile kadın

Bebekler için ibuprofen kullanımının riskleri

Çalışmalara göre, hamileliğin ilk üç ayında ibuprofen kullanımı aşağıdaki bazı sonuçları doğurabilir.

  • Düşük yapma riski,
  • Kalp rahatsızlıkları, tavşan dudak veya yarık damak gibi diğer anormallikler,
  • Gastroşizis olarak bilinen bağırsakların göbek deliği çevresinden dışarı doğru gelişmesi durumu.

Hamileliğin ilk 6 aylık döneminde ibuprofen kullanımı yukarıda belirttiğimiz olumsuz sonuçlara yol açabilir. Fakat, gerekli olduğu durumlarda doktorunuz ufak dozlarda ibuprofen kullanımını tavsiye edebilir.

Hamileliğin ilk üç ayında anne adayları her ne koşulda olursa olsun ibuprofen kullanmamalılar.

Hamileliğin son aylarında ibuprofen kullanımının riskleri

Hamileliğin son aylarında ibuprofen kullanımı bebeği aşağıdaki riskli durumlara sokabilir.

  • Amniyotik sıvı miktarında azalma ve dolayısıyla doğumda gecikme,
  • Bebeğin akciğerlerinde gelişim problemleri,
  • İbuprofen kalbe giden damarları tıkadığından ötürü kalp ve dolaşım sisteminde gelişim bozuklukları.

Hamileliğin hangi döneminde olursa olsun ibuprofen kullanımı düşük riskini arttırır. Bu sebeple, ibuprofen kullanmak yerine bir uzmana danışın.

Hamilelikten önce ibuprofen kullanımı

Hamilelik döneminde olduğu gibi hamilelikten önce ibuprofen kullanımı da bazı problemlere yol açabilir.

İbuprofen kullanımı ovulasyon için oldukça önemli olan prostaglandin maddesinin üretimini engellemektedir. Bu madde aynı zamanda embriyonun rahim duvarına tutunmasını da sağlar.

İbuprofen yerine kullanılabilecek alternatifler neler?

İbuprofene alternatif olarak kullanılabilecek bazı ilaçlar bulunmaktadır. Fakat yine de kullanmadan önce bir uzmana danışmanızda fayda var. Bu ilaçların bazıları şunlardır:

  • Parasetamol veya asetominofen: Tavsiye edilen dozlarda kullanıldığında parasetamol hamile kadınlarda ağrıları dindirmek için güvenli bir alternatiftir. Fakat, yine de hamilelik döneminde ilaç kullanılmaması veya yalnızca gerekli olduğu durumlarda kullanılması en iyisidir.
  • Pastil: Eğer boğazınızda herhangi bir ağrı veya tahriş hissediyorsanız boğaz pastili fetüse zararı olmayan iyi bir alternatiftir.
  • Asit giderici: Reflü veya mide yanması hamilelik döneminde sıkça karşılaşılan bir problemdir ve anne adayları bunu önlemek için asit gidericiler kullanırlar. Asit gidericiler magnezyum ve aluminyumdan üretildiğinden ötürü kullanmadan önce bir doktora başvurmanızda fayda var.
ilaç kullanan hamile kadın

Doğal tedavi yöntemlerini tercih edin

Hamilelik dönemi için doğal tedavi yöntemleri en uygun seçenektir. Limon veya zencefil kaynatarak tüketmek soğuk algınlığı için oldukça faydalıdır. Bal, kekik ve defne yaprağı tüketimi de soğuk algınlığı için faydalı olabilir.

Eğer sırt ağrıları çekiyorsanız ağrıyan bölgeye masaj ve ısı uygulamak ağrılarınızı dindirme konusunda yararlı olacaktır. Ekstra olarak bir bel bandı kullanabilir veya esneme egzersizleri yapabilirsiniz.

Diğer tavsiyeler

Hamilelikte herhangi bir ilaç tedavisi uygulanmaması tercih edilir. İbuprofen özellikle de doğmamış bebekler üzerine olan yan etkilerinden ötürü tercih edilmemelidir.

Fakat, hamile kadınların bebek üzerine herhangi bir risk oluşturmadan kullanabilecekleri ilaçlar da bulunmaktadır. Yine de bu ilaçları yalnızca doktor tavsiyesiyle ve ihtiyaç durumunda kullanmaya çalışın.

Hamilelik döneminde anne adayları ilaç tedavisi gerektiren bir durumda kaldıklarında kesinlikle kendi kendilerini tedavi etmeye çalışmamalılar. Reçete gerektirmeyen ilaçların kullanımı için bile bir uzmana başvurmakta fayda var. İlaç tedavisi durumunda prospektüsü okumayı ihmal etmeyin ve her zaman daha doğal tedavi yöntemlerine yönelmeye çalışın.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.