Hamilelikte Rahatlamanın Önemi

Hamilelikte Rahatlamanın Önemi

Son Güncelleme: 18 Eylül, 2018

Hamilelik sürecinde çok stresli oluruz ve genellikle bu stresin neden kaynaklandığını belirlememiz pek mümkün olmaz. Ancak bu durumun içimizde büyüyen bir hayatın belirtileri olduğunu bilmemiz gerekir. Bu nedenle hamilelikte rahatlama ve dinlenmenin çok önemli olduğunun bilincinde olmalıyız.

Hamilelikte rahatlama ve gevşeme, kendimizi daha iyi hissetmemiz ve tüm bu süreci daha katlanılır hale getirmek için çok önemlidir. “Sen hamilesin, hasta değil” cümlesini sık sık duyuyor olabiliriz. Aslında bu cümle oldukça doğrudur. Ancak bunun yanında, artık eskisinden farklı olduğumuzun ve birer anne olacağımız için kendimize daha fazla dikkat etmemiz gerektiğinin farkında olmalıyız.

Eğer bağımsız bir şekilde çalışıyorsak ve günlük olarak yaptığımız işleri evden sürdürüyorsak, günde en az iki saat bu işlere ara verip kendimiz için bir rahatlama ve dinlenme zamanı ayırmamız gerektiğini bilmek önemlidir.

Sizin ve karnınızdaki bebeğinizin buna ihtiyacı bulunmaktadır. Yapmanız gereken şey her zamanki rutinden uzaklaşmak demek değil, bebeğinizle özel ve samimi bir zaman geçirmek ve bunu egzersizler ve rahatlatıcı rutinler ile yapmak için zaman ayırmak  olacaktır.

Hamilelikte Rahatlama: Fiziksel

Aşağıda günlük rutin rahatlatıcı egzersiz yapmanın sizlere getireceği en önemli faydalar sıralanmıştır:

  • Kan basıncınız ve kalp ritminiz azalır.
  • Hamileliğin sonlarında nefes alıp verme hızı genellikle artar. Rahatlama egzersizleri ile beyninize daha fazla oksijen taşınır ve sonuç olarak nefes alıp verişiniz normal hızına dönerek kendinizi çok daha iyi hissetmenizi sağlar.
  • Rahatlama egzersizleri yapmak için zaman ayırdığınızda kaslarınızda oluşan gerilim de azalır.
  • Kandaki kolesterol ve yağ miktarı seviyeleri azalır.
  • Hem kendiniz hem de karnınızdaki bebeğiniz için kaliteli bir dinlenme sağlayacak olan derin bir uyku çekebilirsiniz.
  • Akyuvar üretimini artırır. Bu sayede bağışıklık sisteminiz güçlenir; böylece hastalık ve enfeksiyon riskleri azalmış olur.
  • Damarların genişlemesine yardımcı olarak daha çok oksijen dağılımını sağlar.
Hamile kadın rahatlıyor

Hamile olmak vücudumuzda birçok değişikliğin meydana geleceği anlamı taşımaktadır. Kandaki değerler çok önemli oranlarda değişiklik gösterir. Bu durum kendimizi iyi ya da kötü hissetmemize neden olabilir. Bu nedenle, karşılaşma ihtimaliniz bulunan herhangi bir rahatsızlığı önemli ölçüde azaltmak için çeşitli rahatlama metotlarını uygulamanız önemle tavsiye edilmektedir.

Günümüzde, evinizin rahat ortamında kendi kendinize kolayca yapabileceklerimizden, dışarıda profesyonellerin yönlendirmesiyle yapabileceklerimize kadar çok sayıda rahatlama tekniği bulunmaktadır. Bu aşamada en önemli nokta, bu teknikleri uygulamanın bize getireceği faydaları bilmek ve günlük rutin olarak uygulayacağımız bu tekniklerin sağlığımız üzerindeki olumlu etkilerinin farkında olmaktır.

Hamilelikte Rahatlama: Teknikler

Şimdi sizlere, rahatlama süreci boyunca yardımcımız olacak bir takım teknikleri sunuyoruz:

Nefes alma. Rahatlatıcı egzersizleri yaparken ya da stresli bir durum yaşarken diyaframdan nefes almaya çalışın.

Kasları gevşetme. Bir süre uzanın ve en gergin olduğunu hissettiğiniz kasın hangisi olduğunu bulun. Daha sonra gerginlik azaltıcı egzersiz hareketleri yapmaya başlayın. Sonunda ulaşacağınız rahatlama hissi ile kısa bir süre içerisinde kendinizi çok daha rahatlamış ve dingin hissedeceksiniz.

Otojenik egzersiz. Bu psikoterapi tekniği meditasyona çok benzeyen bir tekniktir. Temelde bir grup açma ve germe egzersizleri ile derin nefes almayı içerir. Bu tekniği uygulamak için uzman bir terapistten yardım almak en doğru tercih olacaktır.

Hamile kadın

Diğer Rahatlama Yöntemleri

Rahatlamak için deneyebileceğiniz diğer yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Müzik. Klasik ya da enstrümantal türünde müzikler dinleyin. Bunlar, hem vücudunuzun hem de zihninizin rahatlaması için size önemli miktarda yardımcı olacaktır.
  • Doğum öncesi yoga. Yoga yapmanın sadece rahatlayıp gevşemeniz için değil, aynı zamanda doğal doğumun daha rahat gerçekleşmesi için de birçok faydası bulunmaktadır.
  • Yürümek ya da yüzmek. Bu egzersizler sizin için çok faydalıdır. Genel anlamda organizmaya fayda bakımından oldukça önemlidir.

Herhangi bir egzersiz rutini tercih etmeden önce bir doğum uzmanına danışmak çok önemli bir ayrıntıdır. Böylelikle hamileliğin hangi sürecindeysek, doğum uzmanının o döneme uygun olarak vereceği tavsiyeleri uygulamak ve bizi yönlendirmesini sağlamak mümkün olacaktır.

Rutin rahatlama egzersizleri yapmanın ve bu bağlamda uygun teknikler uygulamanın hamilelikte ortaya çıkan yaygın sorunlardan bazılarının etkilerini azalttığını belirtmek gerekir. Etkileri azalan bu sorunlar şöyle sıralanabilir:

  • Yorgunluk
  • Bitkinlik
  • Yürüme zorluğu
  • Baş dönmesi ya da bayılma
  • Kas ağrıları
  • Nabzın çok fazla atması
  • Vajinal kanama
  • Kasılma
  • Vajinal sıvının kaybı

Doğum öncesi stres seviyesini azaltmak, bebeğinizi dünyaya getirmek ve ona iyi bir biçimde bakabilmek için tüm gebelik süresince ihtiyacınız olacak gücü size verecektir. Bu yüzden hiç vakit kaybetmeyin ve rahatlama rutininize en kısa süre içerisinde başlayın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • García-Trujillo, M. R., & de Rivera, J. G. (1992). Cambios fisiológicos durante los ejercicios de meditación y relajación profunda. Psiquis, 13(6-7), 279-286. http://www.psicoter.es/_arts/92_A104_04.pdf
  • Payne, R. A. (2005). Técnicas de relajación. Editorial Paidotribo.
  • Plana, O. R., & Farrús, A. S. (2001). Respira unos minutos: Ejercicios sencillos de relajación. Inde.
  • Walker, C. E. (2002). Aprenda a relajarse: las técnicas y ejercicios más eficaces para la relajación física y mental. Editorial AMAT.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.