Hormonal Olmayan Kontraseptifler (Doğum Kontrol Yöntemleri)
Hormonal olmayan kontraseptifler yani doğum kontrol yöntemlerinin olduğunu biliyor muydunuz? Doktorunuz bu tür doğum kontrol yöntemlerini kullanmanızı tavsiye etmişse veya bunların ne olduğunu öğrenmek istiyorsanız, bu yazıda bilmeniz gereken her şeye yer verdik.
Endişelenmeyin, göründüğünden çok daha basit!
Hamileliği önleme hedefini gerçekleştirse de birçok hormonal kontraseptif , sentetik hormonlar içerdiği için kadınların sağlığı bakımından ciddi sonuçlara yol açabilir.
Hormonal olmayan kontraseptifler nelerdir?
Hormonal olmayan kontraseptifler, kadının adet döngüsüne herhangi bir şekilde müdahale etmeden, yumurtanın sperm tarafından döllenmesini önleme fonksiyonunu yerine getirir.
Bu, hormonal olmayan kontraseptiflerin kadın vücudu için daha az saldırgan olduğu anlamına gelir.
İstatistiklere göre 18-44 yaş arası kadınların% 62’si bazı doğum kontrol yöntemlerini kullanmaktadır. En popüler yöntemler aşağıdakileri içerir:
- Hap (hormonal yöntem)
- Prezervatifler (hormonal değil) – hem erkek hem de kadınlar için
- Hormon içermeyen aile planlaması ve cerrahi yöntemler de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Hormonal olmayan kontraseptifler nasıl işler?
Genel olarak, doğum kontrol hapları bir engel görevi görür. İşlevleri yumurta ve sperm arasındaki teması önlemektir. Bu bariyer birçok formda olabilir ve bazen spermi yok eden eylemlerle pekiştirilir.
Diğer hormonal olmayan kontraseptifler, aile planlaması yöntemini içerir. Bu, çiftin cinsel ilişkiden ne zaman kaçınacağını bilmesine izin verir, kadının adet döngüsü esas alınır.
Öte yandan, cerrahi yöntemler bu planlamadan daha etkilidir ve genellikle kalıcıdır.
Alternatif olarak, cerrahi yöntemler bu planlamadan daha etkilidir ve genellikle kalıcıdır.
Çok etkili olmalarına rağmen, hormonal olmayan kontraseptiflerin de bazı dezavantajları vardır. Şimdi, hormonal olmayan kontraseptifler kullandığınızda karşılaşabileceğiniz avantaj ve dezavantajları açıklayacağız.
Hormonal olmayan kontraseptiflerin türleri, avantajları ve dezavantajları
Erkek prezervatifleri
Erkek kondomu, spermin uterusa geçişini önleyen lateks bir örtüdür. Gebeliği önlemede% 99 oranında etkilidir.
Kontraseptif etkinliğinin yanı sıra en önemli avantajı cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı da koruma sağlamasıdır.
Dezavantajları kullanımı ile ilgilidir. Diğer kalıcı yöntemlerden farklı olarak, prezervatif her cinsel ilişki başladığında konulmalı ve gerektiği kadar değiştirilmelidir.
Malzemesi ve tasarımı nedeniyle, kondomu etkisiz hale getirebilecek hasar söz konusu olabilir.
Kadın prezervatifi
Erkek prezervatifine benzer şekilde, spermin yumurtaya geçmesini önleyen lateks bir torbadan oluşur. Aynı zamanda cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korur. Genel olarak, bir kadın prezervatifinin yeniden kullanımından tamamen kaçınılmalıdır.
Bu kontraseptif yöntemin dezavantajı, hakkında yaygın bir yanlış bilgilendirme olması ve bu nedenle toplumda kadın prezervatiflerinin kullanımıyla ilgili birçok tabu olmasıdır.
Ek olarak, ana dezavantajı kullanım zorluğundan kaynaklanmaktadır. Tabii ki, bu kadından kadına değişir.
Diyafram
Diyafram, cinsel ilişkiden önce vajina içine yerleştirilmiş bir lateks dairedir. Başlıca avantajı kadının kontrolünde olması ve ayrıca serviksi tamamen kaplamasıdır.
Dezavantajı, cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korumamasıdır. Ayrıca ilişkiden sonra saatlerce yerinde bırakılmalıdır. Sadece bir spermisit ile birlikte kullanıldığında gerçekten etkili olarak kabul edilir.
Bakır IUD
Bakır RİA daha sert ve kalıcı bir yöntemdir (5 ila 10 yıl sürer). RİA, servikse yerleştirilen plastik ve bakırdan yapılmış bir nesnedir.İşlevi spermlere saldırmak ve böylece yumurtaya ulaşmasını önlemektir.
Ayrıca döllenmiş bir yumurtanın yapışmasını etkileyen bakır parçacıkları serbest bırakır.
Avantajları arasında uzun süre takılıp unutulması vardır. % 97 ile% 99 arasında bir etkinlik oranına sahiptir. Bununla birlikte, bir dezavantajı, cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlememesidir.
Aynı zamanda, anne olmak isteyen kadınlar için de bir risk taşır çünkü kullanımı serviksi çok fazla daraltabilir, doğurganlıkla veya vajinal doğum zamanında sorunlara neden olabilir.
Erkek ve kadınlar için sterilizasyon
Sterilizasyon, hormon kullanmadan kontraseptif bir yöntem olarak çalışan cerrahi bir işlemdir. Erkeklerde, bu cerrahi prosedür, spermin semen’e transferini önlemek için kalıcı olan vazektomi yöntemini içerir.
En büyük avantajı gebeliği önlemedeki etkinliğidir. Diğer yararları arasında boşalmayı önlememesi ve cinsel gücü etkilememesi yer alır.
Dişi sterilizasyon, yumurtalıkların uterustan izole edilmesini sağlayan ve rahme ulaşmasını engelleyen bir işlemdir. Bu cerrahi prosedür% 99 etkinliğe sahiptir. Ek olarak, istenirse işlem tersine çevrilebilir.
Sünger
Bu kontraseptif, spermisid ile ıslatılmış sentetik bir süngerdir. Serviksi tıkar, semeni emer ve spermle savaşır. Avantajlarından biri% 89 ile% 91 arasında olan etkinlik oranıdır. Ek olarak, kadının kendisi tarafından yerleştirilebilir.
Dezavantajları arasında halihazırda anne olan kadınlar için etkinliğinin% 68’e düşmesi vardır. Ayrıca hastalıklara karşı koruma sağlamaz ve seksten sonra en az 6 saat boyunca yerinde kalmalıdır.
Başka bir seçenek: aile planlaması
Hormonal olmayan kontraseptifler arasında en doğalı olan bu yöntemde yapay hormonlar kullanılmadığı gibi özel bir ürüne veya cerrahi müdahaleye de gerek yoktur.
Aile planlaması, adet döngüsünün aşamalarına bağlı olarak cinsel aktivitemizi programlamaktan ibarettir.
A ile planlamasının amacı gebeliğin oluşması bakımından verimli günlerde cinsel ilişkiye girmekten kaçınmaktır. Kadının döngüsü düzenli olduğunda etkili bir yöntemdir. Ancak bu yöntem doğal nedenlerden dolayı çok riskli ve kesin olmayabilir.
Periyodik yoksunluk yöntemine ek olarak, diğer aile planlaması yöntemleri şunlardır:
- Yarıda kesilen ilişki (vajina dışına boşalma)
- Uzun süreli emzirme (bir kadın bebeğini sadece emzirme yoluyla beslerse, altı aya kadar yumurtlamadan kalabilir)
Bu aile planlaması yöntemlerinin hiçbiri bütünüyle etkili sayılmaz.
Hormonal olmayan kontraseptifler aynı işlevi yerine getirirken, sağlığınızın diğer yönlerini de göz önüne alır. Ancak her zaman hormonal yöntemler kadar etkili ve basit değildirler.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Abdinasab, M., Firouzabadi, R. D., Farajkhoda, T., & Abdoli, A. M. (2017). Lack of association between Cu T-380A intrauterine device and secondary infertility in Iran. International Journal of Fertility & Sterility, 10(4), 343. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5134749/
- Beksinska, M., Wong, R., & Smit, J. (2020). Male and female condoms: Their key role in pregnancy and STI/HIV prevention. Best Practice & Research Clinical Obstetrics & Gynaecology, 66, 55-67. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1521693419301774
- Centros para el Control y Diagnóstico de Enfermedades (2013). Resumen de la hoja informativa sobre los condones. CDC. Consultado el 28 de julio de 2023. https://www.cdc.gov/condomeffectiveness/spanish/brief.html
- Hassoun, D. (2018). Anticoncepción vaginal o métodos de barrera femeninos. EMC-Ginecología-Obstetricia, 54(2), 1-6. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1283081X1889333X
- Instituto Mexicano de los Seguros Sociales (s.f.). Dispositivo Intrauterino de Cobre (DIU) T-Cu. Instituto Mexicano de los Seguros Sociales. Consultado el 28 de julio de 2023. https://www.imss.gob.mx/salud-en-linea/planificacion-familiar/diu-cobre
- Moreira, I. F. D. A., Bianchini, M. P., Moreira, G. R. C., Almeida, A. M., & Rezende, B. A. (2020). Sexual function and metabolic/hormonal changes in women using long-term hormonal and non-hormonal contraceptives: a pilot study. BMC Women’s Health, 20(1), 1-11. https://bmcwomenshealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12905-020-01107-1
- Planned Parenthood (s.f.). ¿Cuán eficaz es la esponja? Consultado el 28 de julio de 2023. https://www.plannedparenthood.org/es/temas-de-salud/anticonceptivos/esponja-anticonceptiva/cuan-eficaz-es-la-esponja
- Stover, J., Rosen, J., Carvalho, M., Korenromp, E., Friedman, H., Cogan, M., & Deperthes, B. (2017). The case for investing in the male condom. PloS one, 12(5) https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0177108