İlk kez anne olacak kadınların yaşadıkları bir ikilem: Sezaryen mi? Normal doğum mu?

İlk kez anne olacak kadınların yaşadıkları bir ikilem: Sezaryen mi? Normal doğum mu?

Son Güncelleme: 05 Ocak, 2019

Hamilelik tüm kadınların hayatında var olan harika bir aşamadır. Hamileyken her gün karnımızı okşayarak uyanırız ve tüm süreci hayretler içinde geçiririz. Ancak, bebeğimizi dünyaya getirmenin en iyi yolunun hangisi olduğu ikilemiyle de karşı karşıya kalırız: normal doğum mu? sezaryen mi?

Genellikle bu kolayca karar verebileceğiniz bir seçim olmaz, aksine oldukça zor bir karardır. Ayrıca, annemiz, kayınvalidemiz, kız kardeşlerimiz ve arkadaşlarımız tarafından verilen tavsiyeler de bu konuda karar vermeyi daha zorlu bir hale getirir.

Doğurmak kadar doğal ve gerekli bir şey, bazen bu güzel anları gölgede bırakan bir ikilem haline gelir.

Duyduğumuz ve okuduğumuz bilgiler çoğunlukla çelişkili oldukları için, baskı altında hissetmek ve şaşkınlık duymak bu günlerde ilk kez anne olacak hamile kadınların deneyimlediği duygulardır.

Örneğin, bir gün en iyi arkadaşınız size sezaryeni öven şeyler söyler, çünkü o başarılı ve güzel geçen bir deneyim yaşamıştır. İki hafta sonra ise size arar ve size karın yarasının komplikasyonlarını anlatan biriyle tanıştığını söyler.

“Karar vermeden önce bunu iyice değerlendir…” diyerek halihazırda sahip olduğunuz şüphelere yenisini ekler ve sizi şüphelerinizle başbaşa bırakır.

İkilem: normal doğum mu? sezaryen mi?

Hamile kalmadan önce, çocuklarımızın doğal olarak vajinal kanal yoluyla dünyaya gelmelerini istediğimizden genellikle eminizdir.

Ancak, ayrıntılı bilgi sahibi olduktan sonra veya işlemle ilgili sansürsüz videoları izlediğimizde bizi bir korku sarar. Bu kararımızı anında etkiler ve sezaryenle doğum seçeneği daha ağır basar. Dolayısıyla bir ikilem başlar.

Bu makalede sizi, sezaryenle doğumun en iyi yöntem olduğuna ikna etmek amaçlanmamıştır. Bu makalede, kendi kararınızı verebilmeniz için, mevcut şüphelerinizi ortadan kaldırmanıza yardımcı olmak ve bakış açınızı genişletmek amaçlanmıştır.

Bu sizin vücudunuz ve dolayısıyla bu karar da sizin kararınız olmalı. Yaşayabileceğiniz en iyi doğum tecrübesini yaşamanız için kadın hastalıkları ve doğum uzmanınızın tavsiyelerini de dikkate almalısınız.

Normal doğumda sizi neler bekler?

doğuma hazırlanan kadın

Belirsizlik

Doktor, son adet gördüğünüz güne göre size muhtemel bir doğum tarihi verir. Ancak sonunda doğum, daha erken veya geç bir tarihte de gerçekleşebilir.

Uzun süren sancılar

Hızlıca doğum yapmış anneler aslında oldukça şanslıdır. İlk kasılmalarından sonra “suyu gelene kadar” sadece birkaç saat boyunca bu sancıyı çekerler. Diğer annelerin sancı süresi ise 18 saate kadar çıkabilir.

Bütün bunlar rahim ağzının genişlemesine bağlıdır. Doğum gerçekleşmeden önce rahim ağzı 10 santimetrelik genişliğe ulaşmalıdır.

Bazı anneler bu sancılardan dolayı çok zayıf düşer. Eğer bu durum görülecek olursa, doktorunuz son anda sezaryen önerebilir.

Rekor sürede eve dönüş

Hepimiz bebeklerimizi en kısa sürede kollarımıza almak ve mümkün olan en kısa zamanda tüm aileyi görmek için eve dönmek istiyoruz.

İyi haber şu ki, normal doğumla, anneler eve gitmeden önce sadece 1 gün (hiçbir komplikasyon oluşmadığını düşünecek olursak) tıbbi gözlem altında tutulurlar.

Yeni annemiz, bebeğini doğurur ve  hemen sonrasında normal rutinine hızlıca dönebilir.

Sezaryen doğumda sizi neler bekler?

doğuma hazırlanan doktor

Oldukça basitmiş gibi görülen sezaryen ameliyatlarında, cerrahi müdahale ve anestezinin bütün riskleri mevcuttur. Ayrıca operasyon sonrası daha uzun sürecek bir tıbbi gözlem gerektirirler.

Annelerin, iyileşme sürecine bağlı olarak, genellikle 48-72 saat sonra eve dönmelerine izin verilir.

Endikasyonlar

Bazen anneler normal doğum deneyimi yaşamak isteseler de, doktorları şu nedenlerden dolayı sezaryen ameliyatını önerebilirler: fetusun büyüklüğü, annenin dar pelvisi, rahim içi enfeksiyonlar, preeklampsi (gebelik zehilenmesi) veya plasenta previa (plasentanın doğum kanalını kapatması durumu).

Sezaryen operasyonunun, anne için normal doğumdan bazı durumlarda daha güvenli olduğunu gösteren uzunca bir liste vardır.

Bir yara. Laparotomi denilen kesi, alt karın bölgesinde yatay olarak yapılır ve ameliyattan yedi gün sonra da konulan dikişler alınır.

Yara, ilk saatlerde rahatsızlık verebilir ama asla dokunulmamalıdır. Enfeksiyonları önlemek için, pansuman doktor tarafından yerleştirildikten sonra geri çıkarılmamalıdır.

Uzun süre bakım gerekliliği

Sezaryen ameliyatları takip edilmesi gereken bir dizi göstergeye sahiptir. Ameliyattan sonra çok fazla efor gerektiren şeyler yapamayız.

Her zamanki günlük fiziksel aktivitelerimize devam etmeden önce, daha uzun bir dinlenme süresi geçirmek ve eğilmekten kaçınmak önemlidir.

Kadınlar, annelik zamanı geldiğinde genellikle bunu hissederler. Bir bebeği dünyaya nasıl getireceğinize karar vermek – ister normal doğum, ister sezaryen olsun – sizi süper anne yapacak bir karar değildir.

Öncelikle güvenliğinizi ve koşullarınıza en uygun alternatifin hangisi olduğunu düşünmelisiniz.

Unutmayın ki, yeni aşkınızı kollarınıza aldığınız o gün geldiğinde, bu büyülü deneyimi siz de hissedeceksiniz. Doktorunuza güvenin ve çocuğunuzu dünyaya getireceğiniz o gün geldiğinde, onu doğru bir şekilde karşılayın.

Ayrıca bebeğinizin rahminizde geçirdiği sürenin keyfini mümkün olduğunca çıkarmaya çalışın.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.