Uyuma Pozisyonunuz Hamileliğinizi Etkiler mi?

Uyuma Pozisyonunuz Hamileliğinizi Etkiler mi?

Son Güncelleme: 24 Mart, 2018

Hamile kadınlar, vücutlarını etkileyen birçok değişim yaşarlar. Bunların en önemli olanlarından biri uyuma pozisyonlarıdır.

Hamilelik sırasında, uykuya dalmak eskisine göre zorlaşabilir. Ne tarafa doğru yatacağınıza karar veremeyebilirsiniz. Beslenme düzeniniz ve başkalarıyla olan ilişkileriniz de nasıl uyuduğunuzu etkiler.

Birçok kadın, hamile kalmadan önce belli bir pozisyonda uyumaya alışkındır. Ama bunlardan bazıları, örneğin sırt üstü ya da yüz üstü uyumak, hamilelik sırasında önerilmez.

Hamileyken rahat bir uyuma pozisyonu bulmak çok zor olabilir, özellikle de yüz üstü uyumaya alışkınsanız, çünkü şimdi şişkinliğiniz yatakla aranıza girdiği için bu alışkanlığınızı değiştirmeniz gerekir.

Eğer hep sırt üstü uyuduysanız bu alışkanlığınızı da değiştirmeniz gerekir. Bunu yapmak, şimdi daha fazla ağırlık taşıdığınız düşünülünce, sırtınızla ve iç organlarınızla ilgili problem yaşamanızı engeller.

Uyumak kendimizi yenilemek ve bir anlamda şarj etmek için bir şanstır. Öte yandan, hamileyken dinlenebilmek için doğru pozisyonu bulmaya çalışmak tam bir savaşa dönüşebilir.

İşte bu yüzden, hamile kadınların uyku sorunu çekmesi yaygın bir durumdur. Şişkinliklerinin boyutuna ve göğüslerindeki hassasiyete bağlı olarak, bazı kadınlar, neredeyse hiç uyuyamaz. Ayrıca, uyku pozisyonunda değişiklik yapmak da oldukça zordur. Ama imkansız değildir.

Hamileler için doğru uyuma pozisyonu var mı?

Uzmanlar hamile kadınların sol taraflarına yatarak uyumalarını öneriyor. Bu uyku pozisyonu kan akışını hızlandırır. Vücudu dengelemek için, bacaklarınızın arasına bir yastık koyabilirsiniz.

Sırt Üstü Yatan Hamile Kadın

Ayrıca, hamilelikte çok yaygın görülen bir durum olan ödemi azaltmaya da yardımcı olur (ayak ve bilek şişmesi). Bazı kadınların başına gelen varisli damar oluşumunu ve hazımsızlığı da önler. Bu alışkanlığı ilk üç ayda oturtmaya çalışırsanız, sonrasında işiniz çok daha kolay olacaktır.

En önemlisi, Yeni Zelanda’daki Auckland Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma, sol tarafına yatarak uyumayan kadınların bebek ölümüyle karşılaşma riskinin daha yüksek olduğunu göstermiştir. Bu risk çok düşük olmasına rağmen, yine de bu öneriyi aklınızda bulundurmalısınız.

Sağ tarafa yatarak uyumak olumsuz bir etki yaratır

Birçok farklı araştırmaya göre, sağ tarafınıza yatarak uyumak çeşitli organlarınız üzerinde olumsuz etki yaratır. Bu durumun, vücudunuzun her alanını nasıl etkilediğine bir bakalım.

  • Ana toplardamar: Vücudunuzdaki en büyük kan damarı olan ana toplardamar, vücudunuzun sağ tarafına doğru ilerler ve bol miktarda kan taşır. Sol tarafa yatarak uyursanız, bu damar üzerinde baskı yapmaktan kaçınmış olursunuz. Bu, plasentaya iyi bir kan akışı sağlar ve oksijenin dolaşmasına izin verir.
  • Karaciğer: Bu önemli organ, karnınızın sağ tarafında bulunur. Bu yüzden, sol tarafınızda uyursanız, bu organın rahmindeki baskısını önlemiş olursunuz.
Yastıkla Uyuyan Hamile Kadın

Uyuma pozisyonunuz uyku kalitenizi de etkiler

Hamileliğin son haftalarında uyumak çok zor olabilir. Ama birçok yastık yardımıyla, biraz dinlenme şansı bulabilirsiniz. Eğer hazımsızlık probleminiz varsa gövdenizi yükselterek uyumanız sizin için faydalı olabilir. Bu yüzden, yastıklar ve minderler bu aşamada çok önemlidir.

Omurganızın kıvrımlarını destekleyecek şekilde biraz eğimli sert bir yatak, daha iyi uyumanızı sağlayacaktır. Çok fazla sert bir yatakta ya da yerde uyumak gibi, çok yumuşak bir yatakta uyumak da zararlıdır; çünkü bu durum omurganızı desteksiz bırakır. Yatağınız, omurganızı destekleyebilmesi için ortaya doğru çökmüyor olması gerekir.

Hamilelikte uykuyu iyileştirmek için tavsiyeler

  • Sıcak tutması için üstünüze çok fazla örtü örtmeyin
  • Üçgen yastıklar kullanın
  • Mutlaka uyumadan önce tuvalete gidin
  • Akşam yemeğinden itibaren sıvı alımını kesin
  • Yatmadan en az üç saat önce akşam yemeği yiyin
  • Kahve içmekten kaçının

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.