İçine Kapanık Çocuklar ile İlgili Yaygın Söylentiler

Mutlaka siz de içine kapanık çocuklar hakkında bazı söylentiler duymuşsunuzdur. Peki bunların doğru olup olmadığını araştırdınız mı?
İçine Kapanık Çocuklar ile İlgili Yaygın Söylentiler

Son Güncelleme: 27 Ekim, 2019

İçine kapanık çocuklar ile ilgili pek çok söylenti vardır. Bunların çoğu, sınıftaki davranışların yanlış yorumlanmasından gelir. Bu durum, öğretmenleri öğrencinin katılımının az olduğunu ya da arkadaşlarıyla etkileşiminin kısıtlı olduğunu gördüğünde ortaya çıkar.

İlginç olan şu ki, bu davranışların aksi de öğretmenler ve ebeveynler arasında endişeye sebep olmaktadır. Görünüşe göre, çocukların aktivite seviyesi ile ilgili net olarak tanımlanmış bir orta nokta yoktur.

Çocukların kişilikleri çok farklıdır. Her çocuğu bir model davranışa göre kategorize etmek eğitimciler için imkansız bir iştir ve doğru olduğu da söylenemez.

İçine kapanık çocuklara ait temel özellikler nelerdir?

İçine kapanık çocuklar, genellikle az sayıda kişilerarası iletişim kurmayı tercih ederler. Ayrıca, birlikte vakit geçirecekleri insanlar hakkında çok seçici olurlar. Bunun sonucu olarak da zamanlarını en çok yakın çevreleriyle geçirirler.

İçine kapanık çocuklara ait başka bir özellik de genellikle empati yeteneği yüksek, düşünceli ve iyi birer dinleyici olmalarıdır. Bir iş yapmaları gerektiğinde bunu ya yalnız ya da çok az kişiyle beraber yapmayı tercih ederler. Ayrıca, hata yaptıklarında bundan kişisel olarak çok etkilenirler.

İçine kapanık çocuklar hakkındaki bazı söylentiler

Aşağıda, içine kapanık çocuklar hakkındaki birkaç söylenti ve stereotipten bahsedeceğiz. Mutlaka siz de bunların bazılarıyla karşılaşmışsınızdır:

“İçine kapanık çocuklar utangaçtır”

“İçine kapanık olmak” ile ilgili genel yanılgı, bunun “utangaç olmak” ile aynı şey olduğudur. Öte yandan bu tamamen yanlıştır. Bir tarafta, utangaçlık, sosyal durumlarla karşılaşıldığında rahatsızlık belirtisi göstermek ve anksiyeteye kapılmayı ifade eder.

Diğer tarafta içine kapanık olmak, fikir üretmek ve enerji toplamak için yalnız zaman geçirmeye ihtiyaç duymayı ifade eder. İçine kapanık bir çocuk, sosyal durumlarla gayet iyi bir şekilde başa çıkabilir. Bununla beraber, yine de kendileriyle zaman geçirmeye ihtiyaç duyarlar.

yalnız çocuk

“İçine kapanık çocuklar normal değildir”

Ne yazık ki bu da içine kapanık çocuklar hakkında ağızdan ağıza yayılan söylentilerden biridir. Bu çocuklar, “tuhaf” olarak etiketlenir çünkü çoğunluk gibi davranmaya çalışmazlar.

Aslında, bu kişiler düşünme şekillerinden dolayı değer görmek isteyen bireyci kişilerdir. Pek çok çocukta olduğunun aksine popülerlik, onların karar verme mekanizması üzerinde etkili olmaz. 

“Tek arkadaşları yalnızlıklarıdır”

İçine kapanık çocuklar düşünceli ve analitik olmalarına bağlı olarak kendileriyle vakit geçirmekten keyif alırlar. Fakat bu, birileriyle beraber olmayı sevmedikleri anlamına gelmez.

Bunun yerine, onlar az sayıda insan seçerek onlarla kaliteli bağlar kurmayı tercih ederler. Bu çocukların zihinleri genellikle eğlenceli çözümlerle doludur ve bu üreticiliklerini arkadaşlarıyla paylaşmayı severler.

“Liderlik vasıfları yoktur”

Genellikle inanılanın aksine, içine kapanık çocuklar takım çalışması için çok önemli varlıklardır. Tıpkı dışa dönük çocuklar gibi içe kapanık çocuklar da harika birer lider olabilir. Zekice fikirleri, empati yetenekleri ve kaliteli eleştirel düşünme becerileri ile öne çıkarlar.

Bir topluluğa karşı konuşmak söz konusu olunca da katabilecekleri şeyler hakkında net fikre sahip olurlar. Bunun sebebi de zamanlarının büyük bir kısmını fikirlerini geliştirmeye ayırmalarıdır. 

“Konuşmayı sevmezler”

İçine kapanık çocukların eğer söyleyeceği bir şey yoksa ya da konu ilgilerini çekmiyorsa sessiz kalabilirler. Bununla birlikte, ilgilerini çeken bir konu olduğunda konuşmak için gayet istekli olurlar.

Bu çocuklar genellikle konuşanlara göre daha iyi birer dinleyici ve gözlemci olurlar. Bir konuşma başlatmak için ani bir dürtü hissetmezler. Bunun yerine, fikirlerini paylaşmadan önce dikkatlice analiz etmeyi seçerler.

İçine kapanık çocukların iç monoloğu hiç bitmez. Etraflarındaki insanların onları duyması ya da duymaması onların önceliği değildir.

oyun oynayan çocuk

“Rahatlayamazlar ve eğlenemezler”

İçine kapanık çocuklar rahatlama ve eğlenceyi doğayla temasa geçerek ya da evde sevdikleri bir noktada vakit geçirerek elde ederler. İnsanlarla dolu topluma açık ortamları tercih etmezler.

Güçlü duygular ya da adrenalin patlaması aramazlar. Aynı anda konuşan çok sayıda insan ve aşırı gürültü onların kendilerini geri çekmelerine sebep olur. Onlar için, daha az uyarıcı içen aktiviteler daha kabul edilebilirdir.

Örneğin, sudoku bulmaca çözmek, kitap okumak ya da bir arkadaşının çözemediği bir soruna yardım etmek onlar için daha ilgi çekici aktivitelerdir. İçine kapanık çocuklar, yalnız geçirdikleri zamana değer verir, çünkü bu zamanı fikirlerini ve projelerini toparlamak için kullanırlar.

“Olumsuz ve depresif olurlar”

İçine kapanık kişiliğe sahip olmakla ilgili diğer yanlış yorumlama ise onların yalnız kalmayı sevmelerinden dolayı olumsuz ya da depresif olduklarıdır. Aslında, bunun tersi kişiliğe sahip olan dışa dönük insanlar, bir süre insanlarla birlikte olamayınca depresif olma eğilimindedir.

İçine kapanık insanlar için bu doğru değildir. Aksine, yalnız vakit geçirmek, içine kapanık birinin daha iyi olması için önemli bir faktördür. İşte şimdi siz de bu yaygın söylentilerle ilgili doğruları öğrendiğinize göre içine kapanık çocukları daha iyi anlayacağınıza eminiz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Cain, S. (2020). El poder de los introvertidos. RBA Libros.
  • Coplan, R. J., & Rudasill, K. M. (2018). Tímidos, introvertidos, vergonzosos…: Comprender y acompañar en la escuela y en la familia (Vol. 212). Narcea Ediciones.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.