Hamile Olduğunuzda Duymak İstemediğiniz Şeyler
Hamile bir kadın çoğunlukla bulunduğu her ortamda tüm ilgiyi üstüne çeker. Kimi zaman hoş olmayan kimi zaman da bebek bekleyen bir kadın olarak duymak istemeyeceği bir çok yorumla karşı karşıya kalabilir.
Eğer hamileyseniz büyük bir ihtimalle aşağıya sıraladığımız şu cümleleri duyacaksınız. Zaten bir çocuk sahibiyseniz hamileliğinizde büyük olasılıkla bunları duymuş olmalısınız. Bu cümlelerden size tanıdık gelenler var mı?
Hamile Bir Kadına Söylenmemesi Gereken Cümleler
“Çok Acıtıyor”
Hamilelik geçiren tüm kadınlar bebeklerin dünyaya gelmesiyle ilgili bir çok inanılmaz ve acı dolu hikaye dinlemiştir. Bebek bekleyen bir kadın tanıdığınız varsa, ona doğumun ne kadar korkunç ve sancılı bir süreç olduğunu anlatmaktan kaçının.
Unutmayın, her kadının farklı bir tecrübesi vardır ve bunlardan bir çoğu için süreç sarsıcı geçmemiştir.
“Çok Küçüksün veya Çok İncesin”
Kadınlar bu tür cümleleri yanlış anlayabilir ve bunun sonucunda bebeğin ya da kendisinin sağlığından endişe duymaya başlayabilir. Eğer minyon bir yapıya sahipseniz, büyümenin zor fark edilir olması gayet normaldir. Gerekli kontrolleri yaptırdığınız sürece korkacak hiçbir şey yok demektir.
“Çok İrisin veya Çok Şişmansın”
Gebelik sürecinde kadınların kendine güven duyguları, yaşadığı içsel ve dışsal tecrübeler nedeniyle oldukça kırılgandır. Bu nedenle bu tarz cümleler, kadınların kendilerine olan bakış açılarında ciddi sorunlara yol açabilir. Dünyanın en doğal şeyi hamileyken kilo almanızdır. Yalnızca kendinizi sağlıklı bir biçimde beslemeye bakın.
“Planlı Mıydı?”
Planlı ya da değil, hamileliğe devam etme kararı vermiş olmanız her şeyin kontrolünüz altında olduğu anlamına gelir. Hamileliğinizin planlı olup olmadığı veya beklenmedik bir biçimde gerçekleştiği kimseyi ilgilendirmez. Önemli olan tek şey bir kaç ay sonra kollarınızda güzel bir bebek tutuyor olacağınızdır.
“Karnına Dokunabilir Miyim?”
Birçok kadın karnına dokunulmasından rahatsızlık duymaz ancak bundan hoşlanmayanlar da çıkabilir. Bu nedenle mantıklı davranmak gerekirse, çok yakından tanıyıp güvendiğiniz bir insan değilse dokunmamak daha iyidir.
“Ben Hamileyken…”
Birkaç çocuğa sahip olan annelerin sizin bilmediğiniz şeyleri bilmeleri doğaldır. Ancak her konuya tümüyle hakim olmaları söz konusu değildir. Her gebelik süreci birbirinden farklıdır. Eğer ihtiyacınız varsa ailenizin bir ferdinden ya da bir doktordan yardım isteyin, bazı insanların anlattığı tüm o korku hikayelerine sakın inanmayın.
“Bunu İçmemelisin, Şunu Yememelisin”
Bebeğinize zararlı olmadığı sürece neyi yiyip neyi yemeyeceğinize dair tavsiyeleri kulak ardı etmelisiniz. Eğer yemek konusunda sorunlarınız varsa, hamileler için menü seçeneklerine göz atabilir ya da bir beslenme uzmanına danışabilirsiniz. Onlar size aslı astarı olamayan binlerce şey sayabilirler.
“İkiz Olmadığına Emin Misin?”
Bu cümleyi duyduklarında hamile kadınların tümü çok fazla kilo aldıklarını hisseder. Karın bölgesindeki büyüme kadının vücut karakteristiği, bebek ve beslenme şekline bağlı olarak değişir, bu nedenle kıyas yapabileceğiniz standart bir ölçüt mevcut değildir. Daha önce de belirttiğimiz gibi, rutin kontrollerinizi yaptırdığınız ve her şey yolunda olduğu sürece kaygılanacak bir durum söz konusu değil demektir.
“Bebek Doğunca İşi Bırakacak Mısın?”
Bu gerçekten sadece ailenizle konuşacağınız kişisel bir konudur. Özel alana izinsiz girmek olarak algılanabilir ve herkesle paylaşılabilecek bir konu değildir. İşe devam edip etmeme kararı yalnızca anneye ve partnerine ait bir karardır.
“Şimdi İyi Uyu, Uzunca Bir Süre Uyuyamayacaksın“
Zararlı olabilecek ve endişeye yol açabilecek her cümle, hamile bir kadınla konuşurken daha derin etkilere yol açar. Annelik, hayattaki her şey gibi bazı fedakarlıklar gerektiren harika bir tecrübedir. Bunu sakın bir trajedi olarak görmeyin, değişimlerden zevk almaya bakın.
“Çocuk Sahibi Olmak İçin Daha Çok Gençsin”
Annelik için sosyal olarak yerleşmiş değişkenler elbette mevcuttur, ancak bunlara uymamanız büyük bir trajedi anlamına da gelmez. Standartlara uygun olmasanız da en önemli şey, kimliğinizdeki rakamlar değil, anneliğinizin keyfine sonuna kadar varacağınız bir süreç geçirebilmenizdir.