Hamilelikte Pelvik Ağrısı: Sebepleri ve Tedavi Seçenekleri

Hamilelikte Pelvik Ağrısı: Sebepleri ve Tedavi Seçenekleri

Son Güncelleme: 15 Haziran, 2018

Hamilelik sırasında görülen pelvik ağrısının farklı sebepleri olabilir. Ancak, ağrıyı azaltmak ve hafifletmek için bazı yöntemler bulunmaktadır.

Gebelik sırasında pelvik gölgesinde oluşan ağrı, gebelik sürecinde ortaya çıkan en yaygın semptomlardan biridir. Bu ağrı aynı zamanda diastasis symphysis pubis olarak da bilinir.

Pelvik ağrısı, hamilelik boyunca herhangi bir zamanda ortaya çıkabilmesine rağmen, genellikle hamileliğin son 3 ayında görülür. Bu aşamada vücut, kendini doğum için hazırlamaya başlar.

Bugünkü yazımızda hamilelik sırasında oluşan pelvik ağırısının sebeplerinden bahsedeceğiz.

Ayrıca, bu durumun sebep olduğu rahatsızlığı önlemek ve ve hafifletmek için bir kaç ipucu vereceğiz.

Hamilelik sırasında pelvik ağırısı neden olur?

Her kadının vücudu doğum yaklaştıkça kendini doğal olarak hazırlasa da, pelvik ağrısının ya da ağrı şiddetinin tek sebebi bu değildir.

Pelvik bölgesinde ağrı ve rahatsızlığa sebep olan pek çok faktör bulunabilir. Ağrının şiddeti de farklı sebeplerden değişiklik gösterebilir.

Diğer faktörlerin pelvik ağrısına nasıl sebep olduğunu anlamak için öncelikle pelvisin iki temel bölümden oluştuğunu bilmek gerekir. Bu iki bölüm, simfizis pubik adı verilen bir eklemle birbirine bağlıdır.

Hamileliğin son üç ayında, doğum tarihi yaklaştıkça, vücut pelvik gölgesinde özel bir hormon salgılar. Relaksin adındaki bu hormon, bölgenin bağlarını rahatlatmaktan sorumludur.

Aynı zamanda simfizis pubiğin daha fazla esneklik kazanmasına yardımcı olur. Sonuç olarak, doğum sırasında bebeğin çıkışına izin vermek için pelvik kemikleri açılır.

pelvik ağrısı olan kadın

Pelvik kemikleri çok fazla açılırsa, simfizis pubik diastazı olabilir.

Bu durum sadece kemiklerin açılma derecesine bağlı değildir. Önceki gebeliklerin de etkisi olabilir.

Hamilelik sırasında pelvik ağrısını şiddetlendiren bazı yaygın faktörler

Karın büyüklüğü

Bebeğin büyüklüğü ya da ikizlere hamile kalmak nedeniyle bazı kadınların karınları hamilelik sırasında daha fazla büyür.

Pelvis, daha fazla ağırlık taşıdığı için normalden daha büyük olan karnın etkisini hisseder.

Karın büyüklüğüne bağlı olarak, pelvik ağrısı daha şiddetli olabilir.

Mevcut aşırı kilo

Eğer bir kadın hamilelikten önce de kiloluysa bu durum pelvik bölgesinde ağrıya sebep olabilir.

Fazladan ağırlık, pelvisin taşıyacağı yükü arttırır. Simfizis pubik diastaz olmasa bile ağırlık tek başına pelvik fıtığına sebep olabilir.

Tahmin edebileceğiniz gibi, bu durum pelvik bölgesinde daha fazla ağrıya sebep olacaktır.

Günlük efor

Bir kadının günlük olarak sarf ettiği efor da pelvik fıtığına yol açabilir. Pelvik fıtığı hiçbir belirti göstermeden aniden görülebilir.

Kas-iskelet hastalıkları

Kas iskelet sistemi rahatsızlıkları pelvik bölgesinde şişliğe sebep olabilir ve bu da hamilelik sırasında ağrıya neden olur.

Normal olarak, hamilelik sırasında oluşan pelvik ağrısı ve ağrının şiddeti her zaman sadece bir sebepten kaynaklanmaz.

Eğer ağrı çok şiddetli ise pelvik kemiklerinin aşırı açılmasına ek olarak diğer faktörler de bulunmaktadır.

Doğrudan ya da dolaylı olarak, bu faktörler pelviste basınç veya hassaslık yaratır.

Hamilelik sırasında pelvik ağrısını hafifletmek ve önlemek için öneriler

  • Elastik karın bandı: Bir karın bandı kullanımı pelvik bölgesindeki basıncı azaltmaya yardımcı olabilir. Karın bandı ağrıyı azaltır ve günlük aktivitelerin yapılmasını kolaylaştırır. Hamileliğin başlangıcından itibaren bir karın korsesi kullanılırsa, aşırı yükü hafiflettiği için pelvik ağrısı tamamen önlenebilir.
pelvik ağrısı kemeri
  • Pelvis bölgesi egzersizi: Doğumu daha kolay ve daha az ağrılı hale getirmek için pelvisi hazırlamaya yönelik bazı özel egzersizler bulunmaktadır. Bu egzersizler, simfizis pubik bağlarını güçlendirir. Sonuç olarak, hamilelik sırasında esneklik artar.
  • Hidroterapi: Hidroterapi hamilelik sırasında pelvik kaslarının güçlenmesini sağlar; sırttaki ve pelvisteki eklem ağrısını hafifletir. Ayrıca, kasların su hareketine gösterdiği direnç sayesinde bu bölgelerdeki eklemlerin güçlenmesine de yardımcı olur.
  • Hamilelik sırasında dikkat edin: Sadece pelvik ağrısını önlemek için değil, aynı zamanda bebeğinizin güvenliği için de hamilelik sırasında aşırı egzersizden kaçınmanız gerektiğini söylemeye gerek bile yok. İyi bir duruşa sahip olmak ve topuklu ayakkabı giymemek de oldukça önemlidir. Tüm bunlara ek olarak hamile kadınlar ağır kaldırma, eğilme ve squat gibi hareketlerden kaçınmalıdırlar.>
  • Ağrı kesiciler: Ağrı kesiciler, hamilelik sırasında pelvik ağrısını yatıştırmak bir acil durum seçeneği veya son çaredir. Ağrı kesiciler ağrı çok şiddetli olduğunda doktor kontrolünde olmak kaydıyla tavsiye edilir.

Genel değerlendirmeler

Hamileliğin son 3 ayında, pelvis güçlendirici egzersizleri yapmaya başlamadan önce profesyonel bir fizyoterapistin talimatlarına uymalısınız.

Bu sayede, yanlış uygulamadan kaynaklanan yaralanmaları önleyebilirsiniz. Yaralanma mevcut durumunuzu daha da kötüleştirebilir veya gelecekte ağrıya neden olabilir.

Aynı zamanda, herhangi bir ağrı kesici ya da ilaç kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız.

Bu sayede doktorunuz, hamilelik sırasında hangi ilaçların hangi dozda güvenli olduğunu söyleyebilir.

Hamilelik sırasında kendinizce uygulayacağınız ilaç tedavisi hem bebeğinizin gelişimi hem de kendi sağlığınız için büyük bir risk oluşturabilir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.