Her Annenin Doğum Sonrasında İhtiyacı Olan 8 Bakım Türü

Her Annenin Doğum Sonrasında İhtiyacı Olan 8 Bakım Türü

Son Güncelleme: 14 Mayıs, 2018

Doğum yaptıktan sonra, bir kadın vücudu, hamilelik boyunca yaşadığı değişimleri atlatmak için altı hafta civarında bir süreye ihtiyaç duyar. Bu sürede, bolca dinlenmek ve ihtiyacınız olan bakımı almak hayati önem taşır.

İnsanlar ne söylerse söylesin, doğum sonrası dönem, haftalarca belki aylarca bile sürebilen değişim ve hayata tekrar adapte olmayı gerektiren bir dönemdir.

Doğum yaptıktan yaklaşık altı ay sonraki dönemde, annenin vücudunda ciddi fiziksel ve duygusal değişimler olur. Bu değişimler, anneyi yorgun ve biraz da içerlemiş bir hale getirebilir.

Vücudunuz, hamilelik sırasında oluşan değişimleri eski haline döndürmek için aşamalı olarak çalışmaktadır.

Evde, kendi düzeninizde, vücudunuzun ihtiyaçları ve sınırlarına uygun olarak iyileşebilmeniz adına, doğum sonrası bakımın temellerini bilmek çok önemlidir.

En önemli doğum sonrası bakım türleri

bebeğin alnını öpen anne

Lokiya için hijyen

Doğum yapmakla ilgili yaşayacağınız bir şey de lokiyadır. Bu, rahimden gelen vajinal doku ve kan akışıdır.  Vücudunuz, eve geldikten kısa bir süre sonra bunu dışa atabilir.

Bu tamamen doğal ve sağlıklı bir süreçtir, yani tek düşüneceğiniz şey hijyen olmalıdır. Uzmanlar, özel bölgenizi günde üç ila beş kere nötr bir sabunla yıkamanızı önermektedir. Bunu yaptıktan sonra, yumuşak ve temiz bir havluyla kurulayın.

Emzirme ve doğum sonrası sancı

Bebeğinizi doğurduktan sonra, şiddetli karın krampları yaşayabilirsiniz. Bunlar bir çeşit sancıdır ve rahminiz eski boyutlarına kavuşana kadar devam edebilir.

Bu kasılmalar, emzirme döneminize denk gelebilir, çünkü bebeğinizi emzirdikçe rahmin kasılmasına sebep olacak hormonlar salgılarsınız.

Kramplarınız ağrılı olabilir, özellikle de bu ilk doğumunuz değilse: doğum sonrası kramplar daha önce doğum yapmış kadınlarda daha şiddetli olarak görülür.

Damarlarınızı tamamen iyileştirmeye yardım etmek için, bir an önce emzirmeye başlamalısınız. Meme bezlerinizi çalıştırmak, bu kasılmaların işini yapmasına yardım edecektir.

Enerjinizi tekrar kazanmak için dinlenin ve uyuyun

Uyuyan Anne Çocuk

Yeterli derecede dinlenmek, doğum sonrası bakımın çok önemli bir kısmıdır, ama bebeğinizle ilk birkaç gece çok yorucu olabilir. Hala emzirmeye ve bebeğinizin uyuma düzenine alışmaya çalışıyor olabilirsiniz.

Buna alışmanın en iyi yolu, bebeğinize uyum sağlayarak, o uyuduğunda uyumaya çalışmaktır. Doğum yaptıktan sonraki birkaç gün, uyuyabildiğiniz kadar uyumaya çalışmak, size çok iyi hissettirecektir.

Sadece yemek yemek, uyumak ve bebeğinize bakmak istemeniz tamamen normaldir. Sonuçta bu süreç, dinlenme, iyileşme ve bakım dönemidir.

Dokuz aydır karnımdaydın, ama hayatımızın geri kalanında kalbimde olacaksın.

-Anonim-

Şişmeyi azaltmak için bacaklarınızı yukarıda tutun

Doğumdan sonra, ayaklarınızda ve bacaklarınızda bir süre boyunca kalıcı olabilecek şekilde şişme hissedebilirsiniz. Bu şişkinliği azaltmak için, özellikle yatarken, ayaklarınızı mümkün olduğunca yukarıda tutmanız çok faydalı olacaktır.

Hazımsızlığı önlemek için hafif yürüyüşler

İhtiyaç duyar duymaz, tuvalete gitmeye çalışın. Eğer gitmezseniz, dışkınız birikir ve sertleşebilir.

Doktorlar, kabız olmaktan kaçınmak ve tuvalete çıkmayı kolaylaştırmak için hafif yürüyüşler önerirler. Bu, bağırsak hareketlerinizi hızlandıracak ve vücudunuzun normale dönmesine yardımcı olacaktır.

Aynı sebepten dolayı, bol miktarda su içmeye ve lif açısından zengin olan taze meyve ve sebzeler yemeye özen göstermelisiniz.

Epizyotomi ya da dikişlerin bakımı

Epizyotomi, yani doğum sırasında vajina ve anüs arasında açılan bir kesi, ya da vajinal yırtılma durumunda dikiş atılabilir.

Hastaneden ayrılmadan önce, dikişlerinize en iyi nasıl bakabileceğinizi sorun, böylece bu talimatları evde uygulayabilirsiniz.

Herhangi bir durumda, dikişlerinize bakım yapmak kolay ve acısızdır ve rahatsızlık ve bulaşıcı hastalıkları önlemeye yardımcı olur.

Her gün ılık su ve nötr bir sabunla duş alın. Bu yaranızı temiz ve kuru tutmanıza yardım eder. Alanı kurulamak için bir havlu yardımıyla hafifçe dokunun.

Başka bir tavsiye de, kanın bu bölgede birikmemesi için her saat başı on dakika boyunca uzanmaktır.

Sütünüz geldiğinde yapılacak şeyler

Emziren mutlu anne

Sütünüz normalde doğum yaptıktan sonraki üçüncü ya da dördüncü günde gelir. Hafif bir ateş hissedebilirsiniz ve göğüsleriniz neredeyse patlayacakmış gibi şişkin olabilir. Sıcaklık, şişkinlik ve acı hissetmeniz mümkündür.

Bu hassasiyeti azaltmak için, göğüslerinize serin ve nemli bir bez koymayı deneyin. Tabi ki en iyi çözüm aslında bebeğinizin (mümkün olduğunca) uygun bir şekilde beslenmesini sağlamaktır. Ayrıca, sütün bir kısmını bir pompa yardımıyla çıkarabilirsiniz.

Doğum yaptıktan sonra sizin duygularınız

Öte yandan, doğum sonrası bakım, fiziksel ihtiyaçların da ötesindedir. Bir bebek sahibi olmak, sizde güçlü duygular uyandırır ve genellikle karışık hislere sebep olur: mutlulukla karışık bir korku ve hatta üzüntü.

Eskisine göre daha hassas hissedebilir ya da aniden ağlayabilirsiniz. Bazen, yalnız hissedebilir hatta öz güven eksikliği yaşayabilirsiniz.

Tüm bu duygular normaldir ve anlaşılabilir. Öte yandan, anksiyete, dehşet, üzgünlük, uykusuzluk ya da tükenmişlik gibi daha güçlü bir hale gelirlerse, mutlaka yardım istemelisiniz.

Doktorunuzla konuşun, çünkü bu belirtiler, doğum sonrası depresyona işaret ediyor olabilir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.