Bebeklerde Kabızlığın Çareleri Nelerdir

Bebeklerde Kabızlığın Çareleri Nelerdir

Son Güncelleme: 03 Mart, 2018

Kabızlık, hayatının ilk birkaç ayını yaşayan bebeklerin ortak sorunudur. Bu sorun, eğer kabızlığı giderecek bir şey yapmazsanız, sadece bebeğinize rahatsızlık veren bir konu olmakla kalmayıp daha ciddi bir soruna dönüşebilir.

Eğer bebeğiniz normal miktarda kaka yaptıktan sonra hala bir takım rahatsızlık emareleri göstermeye devam ediyorsa, kabız olmuş olabilir. Devamlı olarak ağlayıp, kaka yapmak için çaba sarf ediyor olabilirler.

Bu sorunu gidermek için onlara yardımcı olun. Dışkı, vücuttan atılamayıp bağırsaklarda kaldıkça kurur ve sertleşir. Kuruyan ve sertleşen bu dışkı vücuttan çıkarken acıya sebep olur. Bebeğin gazı olacağından dolayı kolik (kalın bağırsak ağrısı) meydana gelebilir ve kolik, kronikleşebilen bir problemdir.

ağlayan bebek fotoğrafı

Kabızlığa nasıl çare bulunabilir?

Bu durum doğrudan bebeğinizin beslenmesiyle bağlantılıdır. Henüz vücutları normal bir şekilde dışkılayabilecek ölçüde gelişmediğinden, hayatlarının ilk birkaç aylık dönemlerinde bu sorunu yaşarlar.

Bu sırada aldıkları anne sütünün yeterli miktarda olmaması da ihtimaller arasındadır. Bebeğinizin memeden doğru ve yeterli ölçüde süt emdiğinden emin olun.

Eğer bebeğinizi biberonla besliyorsanız, mamanın sindirim sistemlerine ağır gelmediğinden emin olmalısınız. Bebeğinize katı gıda verdiğinizde bu gıdanın kabızlığa yol açmayacağından emin olun.

Çocuğunuzun kakası sert ve çok kuru olduğunda ya da çocuğunuzun iki gündür kakasını yapmadığını fark ettiğinizde bir uzmana danışmak her zaman iyi bir fikirdir.

Bununla beraber, kabızlığın rahatsız edici sonuçlarını gidermek adına evimizde uygulayabileceğimiz birkaç tedavi yöntemi de var:

  • Pediatrlar, bebeğini biberonla besleyen annelere, mamaya biraz su katmalarını tavsiye ediyorlar.
  • Bazı annelere göre, bebeklerini dizlerine yatırıp, karınlarına ve sırtlarına yaptıkları hafif bir masaj, bebeklerinin rahatlamalarına yardımcı oluyor.
bebeğine karın masajı yapan anne
  • Kabızlık probleminin geçmeyip devam ettiği durumlarda pediatrlar mamalarının değiştirilmesini öneriyorlar. Bebekler bazen sütteki proteini sindiremeyebiliyorlar, bu nedenle soya bazlı gibi diğer mama çeşitlerinin denenmesi faydalı olabilir.
  • Bebeğinize yaptıracağınız ılık bir banyo işe yarayabilir.
  • Eğer şu ana kadar verilen tavsiyeler faydalı olmadılarsa gliserinli fitil kullanmak da bir seçenektir. Yalnız bu seçeneği sık uygular hale gelmemelisiniz.
  • Eğer bebeğiniz, halihazırda katı yiyecekler tüketen bir yaştaysa, ona yüksek lif miktarı içeren mamalar sunmayı bir alışkanlık haline getirin.
  • Elinizde doktordan alınmış bir reçete olmadığı sürece ona laksativler (kabızlık giderici ilaçlar) vermeyin.

Bu ana kadar okuduğunuz basit tedaviler, büyük ihtimalle bebeğinizin kendisini daha iyi hissetmesine yardımcı olacaklardır. 4 aylık oldukları andan itibaren de kabızlık problemini çok daha az yaşayacaklardır.

Yedikleri mamalar ya da anne sütü vücutlarında doğru olarak işlenmeye başladıkça, yani vücutları bu duruma adapte oldukça, kabızlık rahatsızlığı da gittikçe daha az yaşanmaya başlayacaktır.

Yalnız, eğer kabızlık kronik bir hal alırsa, yapmanız gereken en doğru şey bir çocuk doktoruna danışmaktır. Çocuğunuzun rahatsızlığı aşağıda saydığımız gibi başka etkenler içeriyorsa, durumu kabızlık çekmekten daha ciddi olabilir:

  • Dört aylıktan ufak olup 24 saattir kaka yapmayan bebekler
  • Gözle görülür kilo kaybı
  • Dışkıda kan görülmesi
  • İştah kaybı
  • Tedavi sonrası çok küçük bir ilerleme kaydetmek ya da hiçbir ilerleme kaydedememek

Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.