Her Aşamada Çocuk Oyunları
Çocuk oyunları, gelişim için çok önemlidir ve her aşamada gelişir.
Çocuğunuz büyüdükçe, farklı uyaranlara ihtiyaç duyar. Gelişme, yeni beceriler edinme ve yeni çıkarları kendi başlarına ele geçirme gibi oyun kalıplarını değiştirecekler.
Çocuğunuzun üstlendiği her aktivite zamanla gelişmeye eğilimlidir. Bebekler oyun oynamak için birkaç yetenekle yola çıkarlar, ancak büyüdükçe oyunları daha sofistike hale gelir.
Çocuklar oyunları kendi gelişim evrelerine otomatik olarak uyarlar, ancak onlara yardımcı olacak araçları sağlamak bize bağlıdır.
Çocuğunuzun ulaştığı gelişim aşamasını anlamak için, neyle ve nasıl oynadıklarına bakın. Bu, olgunluklarının ve kişiliklerinin gelişiminin en iyi göstergesidir.
Çocuğunuzun oynadığı oyun kendiliğinden gelir, bu gelişim evresinin özelliklerinden biridir. Bu yüzden ilgi alanlarının nispeten kısa sürelerde değiştiğini görebilirsiniz.
Bununla birlikte, çocukların oynamaya başladığı belirli bir yaş yoktur. Bebekler, çok küçük olduklarında da oynarlar, ancak bunu yaptıklarını her zaman fark etmeyiz.
Söylediğimiz gibi, oyun türü çocuğun gelişim aşamasına bağlıdır, bu nedenle bebeklerde oynamayı gözlemlemek ve takip etmek daha zor olabilir.
Benzer şekilde, çocuk oyunları, kişiliğe bağlı olarak bebekler ve çocuklar arasında farklılık gösterecektir.
Yani, benzer yaştaki çocuklar arasında bile, her çocuğun oynadığı ya da tercih ettiği oyuncaklar arasındaki farklılıklar olabilir.
Başka bir deyişle, farklı aşamalarda oyun biçimleri vardır, ancak bunların nasıl oluşacağı her çocuğa ve onların eşsiz kişiliğine göre değişir.
Çocuk oyunu, gelişimin her aşamasında nasıl görünür?
Çocuğunuzun gelişim aşamasını anlamak için, istediği gibi oynamasına izin verin. Çocuğunuz oyunu seçen kişi olmalı.
Ne tür bir oyundan hoşlandıklarını belirledikten sonra, onlar için uygun araçları kullanmayı öğrenmelerine yardımcı olabilirsiniz.
Her yaş grubu için tipik olan çocuk oyunları türleri hakkında daha fazla şey bilmek istiyorsanız okumaya devam edin.
Motor oyun
Motor oyun, farklı hareketler yapmaya odaklanmıştır.
Bu yeni becerilerin gelişimini destekler ve çocukların kendi bedenlerini kontrol etmelerine yardımcı olur. Bu aşamada, çocuklar farklı nesnelerin kontrolünde de pratik yaparlar.
Yaratıcılık ve sembolizm
Bu tipteki oyunlar iki buçuk ila üç yaşlarında görülür. Hayal gücü, çocukluk döneminde çocuk oyunlarında bulunan bir unsur olmasına rağmen, bu aşamada sembolik oyun ortaya çıkmaya başlar.
Rol yapma ve nesneler için hayal etme işlevleri, yaklaşık üç yaşlarında tipiktir. Bu aşamada çocuk neredeyse her şeyde sınırsız potansiyel görür.
İnşa oyunları
İnşa oyunları, çocuğun hayatındaki hızlı gelişim becerisiyle karakterize edilen bir evrenin işaretidir. Beş yaş civarında görünür ve yedi yaşına kadar popüler bir seçenek olarak kalır.
Bu aşamada, çocuklar saatlerce, mutlulukla oynayabilecekleri karmaşık yapılar inşa etmek için daha fazla zihinsel yeteneklere sahiptirler.
Normlar ve birlikte yaşama
Yedi yaşına gelindiğinde, çocuklar fiziksel ve zihinsel yeteneklerinin çoğunu geliştirmişlerdir. Fakat onların sosyal becerileri gelişmeye devam eder. Bu nedenle, çocuk oyununun bu aşaması, sosyal etkileşim etrafında odaklanır.
Bu yaş grubundaki çocuklar kurallara göre oynarlar, yetişkinlere benzer etkileşimlere dayanarak diğer çocuklarla birlikte gruplar oluştururlar ve spor ya da masa oyunlarını başlatabilirler.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Maureira, F., & Maureira, Y. (2011). Biología y etapas del juego infantil. Revista Electrónica de Psicología Iztacala, 14(4), 67. https://www.researchgate.net/publication/266292487_Biologia_y_etapas_del_juego_infantil
- Chamorro, I. L. (2010). El juego en la educación infantil y primaria. Autodidacta, 1(3), 19-37. http://educacioninicial.mx/wp-content/uploads/2017/11/JuegoEIP.pdf
- Ruiz, C. R. (1996). El juego infantil. Cultura y Educación: Culture and Education, 1, 71-76. https://archivos.csif.es/archivos/andalucia/ensenanza/revistas/csicsif/revista/pdf/Numero_15/CRISTINA_REINA_1.pdf