Hızlı Doğumun Sebepleri Nelerdir?

Hızlı Doğumun Sebepleri Nelerdir?

Son Güncelleme: 29 Ağustos, 2018

Çoğu kadın, doğumun evreleri arasında belli bir bekleme süresi geçirir. Bununla birlikte, bazı kadınlar bu evreleri hızlı geçer ve beklenenden hızlı bir doğum yaparlar.

Her hamilelik farklı olduğu gibi, her doğum da farklıdır. Doğa kendi kurallarıyla oynar. Hızlı doğum tamamen doğal olmasına rağmen, bazı dezavantajları olabilir.

Doğum üç evrede gerçekleşir: aktif doğum, doğum ve plasentanın doğumu. Bu evrelerin süresi değişebilmekle birlikte genellikle doğum yaklaşık 6 ila 18 saat sürer.

Bununla birlikte, hızlı bir doğum yaşanıyorsa bu üç aşama yaklaşık beş saat içinde tamamlanır. Adından da anlaşılacağı gibi, bu oldukça hızlı gerçekleşen bir süreçtir.

Çoğu durumda, bu ideal olandır. Ancak, bazı zorluklara da yol açabilir. Bu yazımızda, hızlı doğumun nasıl gerçekleştiğini ve ne gibi komplikasyonları olabileceğini açıklayacağız.

Hızlı doğumun belirtileri

hastanede doğum

Bir kadının hızlı bir doğum yapabilmesi için bir dizi özel şartın varlığı gerekir. Örneğin rahim, güçlü kasılmalar üretecek kadar verimli olmalıdır.

Bebek genellikle ortalamadan daha küçüktür. Bu, her hamilelikte hızlı doğum gerçekleşemeyeceği anlamına gelir.

Her kasılma beni bebeğime daha da yaklaştırıyor

-Anonim-

Doğumun hızlı ilerleyip ilerlemediğini belirlemek için kullanılan bazı işaretler vardır. Doğum hızlı başlayabilir, ancak aynı şekilde hızlıca bitmeyebilir.

Hızlı doğumun belirtileri şunlardır:

  • Başlangıçtan itibaren yoğun kasılmalar. Kasılmalar arasında geçen zaman, annenin arada kendini toparlamasına fırsat vermeyecek kadar kısadır.
  • Dinmek bilmeyen ve uzun bir kasılma hissi veren sürekli ağrı.
  • Baskı hissi ve herhangi bir uyarı olmaksızın itme. Bu, bebeğin çıkmak için itmeye başladığını gösterir. Bağırsak hareketi gibi hissedilebilir.
  • Bu semptomlar her zaman serviksin açılması (dilatasyonu) ve silinmesi ile birlikte görülmeyebilir.

Hızlı doğum ile ilişkili komplikasyonlar

Uzmanlar, hızlı bir şekilde doğum gerçekleştirmiş kadınların, diğer gebeliklerinde de yine hızlı bir doğum gerçekleştirme eğiliminde olduklarına inanırlar. Yani, hızlı doğumun ana faktörlerinden biri, önceki gebeliklerinde hızlı doğum yapmış bir annedir.

Hızlı doğum ile ilişkili diğer koşullar arasında verimli kasılmalar üreten bir rahim bulunur.

yenidoğan elleri

Bu olayın, doğum sürecine kadar öngörülmesinin mümkün olmadığı göz önünde bulundurulduğunda, asıl zorluk ortaya çıkan duygusal stresle ilişkili olabilir.

Özellikle de ilk doğumunu yapmakta olan kadınlar, bu durumda kontrolünü kaybedebilir. Sağlık çalışanlarının doğumu yönetmesi zorlaşabilir.

Bahsettiğimiz gibi, doğum sürecinin her aşaması zaman alır. Genel olarak ilerleme kademeli bir şekilde gerçekleşir. Bu, doktorların olası bir komplikasyona müdahale edebilmeleri için strateji geliştirmelerine olanak tanır.

Bu sebeple, hem anne hem de doktorlar, doğum çok hızlı ilerlediğinde durumu yönetmede sorun yaşayabilirler.

Diğer bir bariz komplikasyon ise, sürecin gerçekleştiği yer ve zaman olabilir.

Anne adayı, doğumun çok hızlı ilerlemesi sebebiyle, hastaneye ya da doğum merkezine gitmek için vakti olmadığını fark edebilir.

Bu, bir doktorun ya da gerekli araçların yardımı olmadan, bulunduğu yerde doğum yapması gerektiği anlamına gelebilir.

Yukarıda belirtilen sorunlara ek olarak, aşağıdaki komplikasyonlar da meydana gelebilir:

  • Doğum kanalı veya servikste artmış yırtılma veya laserasyon riski
  • Steril olmayan bir yerde doğum yapmak
  • Bebek, doğumun gerçekleştiği yere bağlı olarak, enfeksiyon riski altında olabilir.
  • Vajinal veya uterin kanama (hemoraji) olasılığı
  • Bebeği düşürme olasılığı
  • Perinatal asfiksi
  • Amniyotik sıvının aspire edilme riski
  • Bebekte kafa travması
  • Hızlı doğumun neden olduğu şok nedeniyle doğum sonrası iyileşme süresinin uzaması

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.