İlk Kez Anne Olacaklar İçin 15 Faydalı Bilgi
İlk kez anne olacak kadınların bu ipuçlarını akılda tutması, hayatlarını biraz daha kolaylaştıracaktır.
Annelik hiç de kolay bir iş değildir. İlk kez anne olmak ise daha da zordur.
Ebeveynlik söz konusu olduğunda, deneyimler en iyi rehberdir. Adım adım, hatalarımızdan ders alır ve işe yarayan şeyleri tekrar ederiz.
Ebeveyn olacağınızı öğrendiğiniz ilk an her zaman için korkutucu bir deneyimdir. Endişeli olmak tamamen doğaldır. Sonuçta bu bilinmeyene doğru atılan bir adım.
Tüm bunlar, ebeveynlikle ilgili tavsiyelerin dikkate alınmasının iyi bir fikir olduğunu gösterir. İlk kez anne olacaklar için, konuyla ilgili kafalarındaki soru işaretlerini aydınlatmaya yardımcı olacak birçok ipucu bulunur.
Bulunduğumuz internet çağında, artık ihtiyacınız olabilecek tüm bilgiler parmaklarınızın ucunda.
“Yeni doğan bir bebeği kucağa almak, bir mucizeye tanık olmak gibidir”
-M.J. Márquez-
İlk kez anne oluyorsanız, bu ipuçları size yardımcı olabilir. Bunların ipucu olduğunu, katı kurallar olmadığını unutmayın.
Tüm iyi ebeveynlik tavsiyelerinin arkasındaki düşünce, kendi kararlarınızı verebilmeniz için gerekli araçları size sunmaktır.
İlk kez anne olacaklar için ipuçları
1. Anne olacağınızı öğrenir öğrenmez, bir doktora görünün.
2. Son adet döneminizin ilk gününden itibaren geçen haftaları sayın. Bazen kaç haftalık hamile olduğumuzu belirlemek zordur. Standart ölçü, son adet tarihinin ilk günüdür.
3. Bebeğinizi hamileliğin 18. ve 20. haftaları arasında hissetmeye başlayacaksınız. İlk başta, bu bir gıdıklama veya karıncalanma gibi hissedilir.
4. Vücudunuza dikkat edin ve sıra dışı belirtileri tanımayı öğrenin. Aşırı kanamanız oluyorsa, 38ºC (100,4ºF) üzerinde ateşiniz varsa veya şiddetli karın ağrısı şikayetiniz olursa bir doktora görünün.
5. Kasılmalar, doğum yapmak üzere olduğunuzun kesin bir işaretidir. Bunlar karın ve sırtta hissedilen ve gittikçe artan şiddette bir ağrıya benzer.
6. Hamileliğiniz yüksek riskli değilse seyahat edebilirsiniz. Bunu doktorunuza danışın.
7. Hamileyken egzersiz yapabilirsiniz. Risk içermeyen bazı fiziksel aktiviteler bulunur.
8. Hamilelik sırasında, hamileliğiniz yüksek riskli olmadığı sürece, cinsel ilişkiye girmeniz mümkündür.
9. Hamilelik sırasında ruh hali değişimleri normaldir. Vücudunuzun çok büyük değişiklikler geçirdiğini ve hormon seviyelerinizin de değiştiğini unutmayın.
10. Hamileliğinizi belgeleyin. Fotoğraf ve videolar çok değerlidir. Bu, benzersiz ve daha sonra hatırlamak isteyeceğiniz bir deneyim olacak.
11. Mümkün olduğu kadar çok şey öğrenmeye çalışın. Diğer annelere sorun veya internetten güvenilir kaynakları kontrol edin. Bu şekilde kendinizi daha hazır hissedeceksiniz.
12. Eşiniz, aileniz ve arkadaşlarınızın desteğine ihtiyacınız olacak. Güvendiğiniz ve yaşadıklarınıza ortak olacak kişilerle çevrili olmak önemlidir.
13. Bebeğiniz doğduktan sonra, o uyurken siz de uyumaya çalışın. Bu şekilde, yeni doğan bebeğiniz uyanıkken onun bakımı için gerekli enerjiye sahip olursunuz.
14. İnsanları uyarmaktan korkmayın. Yeni doğmuş bir bebeğin ilk birkaç günü zor geçebilir. Bu hayatınızdaki radikal bir değişimdir ve çok yorulursunuz. Ziyaretçilere hayır demekten ve işleri kendi ritminizde yapmaktan çekinmeyin.
15. Vücudunuza iyi davranın. Hamilelik sırasında kazandığınız ekstra kiloları vermek zordur. Sağlıklı beslenmek ve her sabah yürüyüşe çıkmak iyi bir başlangıç olacaktır.
İlk kez ebeveyn olacakların yaptığı en yaygın hatalar
Hepimiz, özellikle radikal değişimler yaşadığımız anlarda hatalar yaparız. Eğer yanlış bir şey yaparsanız takılıp kalmayın.
İşte ilk kez ebeveyn olacakların gerçekleştirme eğiliminde olduğu hatalardan birkaçı:
- Bebeği çok sıcak tutmak. Yeni doğan bebekler kolayca üşür. Ama onları çok fazla giysiyle sararsak, bu sefer de bunalabilirler. Aşırı kıyafet giydirmek, asfiksi (boğulma) ve ani bebek ölümü sendromu ile bağlantılı olduğundan kaçınmanız gereken bir şeydir.
- Bebeğinize her gün banyo yaptırmak. Çocuk doktorları, bebeğinize haftada iki ila üç kez banyo yaptırmanızı önerir. Bu fazlasıyla yeterlidir.
- Bebeğin ağlamasına izin vermek. Ebeveynlere bebeklerinin ağlamasına izin vermelerini söyleyen bazı yazarlar olmasına rağmen, çoğu uzman bu teoriden uzaklaşmıştır. Bebeğiniz ağladığında onu kucağınıza alın ve rahatlatın.
- Bebeğin göğsünüzü boşaltmasına izin vermemek. Bebeğinizin, diğer memeye geçmeden önce bir memedeki tüm sütü bitirmesine izin verin.
- Büyükannelere çok fazla kulak vermek. Büyükannelerin çocuk yetiştirme konusunda çok fazla deneyimi vardır. Yine de, çocuk doktorunuzun tavsiyesi öncelikli olmalıdır.
İlk kez anne olacak birisi olarak bu hataları yaptığınızda hayal kırıklığına uğramış hissetmek normal mi? Tabii ki.
Ama asıl önemli olan, daha fazla deneyime sahip olan ve yol boyunca size rehberlik edecek diğer annelere ulaşmaktır.
Bu annelerin de, tıpkı sizin gibi ilk kez anne olduklarında hatalar yaptığını unutmayın. Olabileceğiniz en iyi anne modeline ulaşmak için onların aldıkları derslerden faydalanın.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Asociación española pediatría. Guía práctica para padres. Extraído de: https://enfamilia.aeped.es/sites/enfamilia.aeped.es/files/guia_practica_padres_aep_1.pdf
- Belintxon-Martín, M., Zaragüeta, M. D. C., Adrián, M. C., & López-Dicastillo, O. (2011, December). El comienzo de la lactancia: experiencias de madres primerizas. In Anales del Sistema Sanitario de Navarra (Vol. 34, No. 3, pp. 409-418). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud. http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1137-66272011000300007&script=sci_arttext&tlng=pt
- Brelis, R. (2011). Taller: la sexualidad después del parto. In III Congreso Internacional de Investigación y Práctica Profesional en Psicología XVIII Jornadas de Investigación Séptimo Encuentro de Investigadores en Psicología del MERCOSUR. Facultad de Psicología-Universidad de Buenos Aires. https://www.aacademica.org/000-052/282.pdf
-
Ceriani Cernadas JM. Depresión postparto, los riesgos y su temprana detección. Arch Argent Pediatr 2020;118(3):154-155. https://www.sap.org.ar/docs/publicaciones/archivosarg/2020/v118n3a01.pdf
- Diario de Ibiza. Los 10 libros imprescindibles para los padres. Extraído de: https://www.diariodeibiza.es/cultura/2016/04/29/10-libros-imprescindibles-madres/838697.html
-
Grupo de trabajo de la Guía de Práctica Clínica sobre lactancia materna. Guía para las madres que amamantan. Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad. Servicio de Evaluación de Tecnologías Sanitarias del País Vasco OSTEBA; 2017. Guías de Práctica Clínica en el SNS. https://www.aeped.es/sites/default/files/gpc_560_lactancia_osteba_paciente.pdf
- Rodríguez Gadea, S. (2013). Voy a ser madre primeriza,¿ me pueden ayudar? Proyecto educativo para madres primerizas sobre la lactancia materna. https://repositorio.comillas.edu/xmlui/handle/11531/17445
- Rodríguez Tecún, S. M. (2017). La influencia del comportamiento que presenta la madre primeriza hacia los síntomas psicosomáticos del infante (Doctoral dissertation, Universidad de San Carlos de Guatemala). http://www.repositorio.usac.edu.gt/10624/
- UNICEF. Bienvenido bebé. Extraído de: http://files.unicef.org/uruguay/spanish/bienvenido_bebe.pdf
- Zanin, L., Paez, A., Correa, C., & De Bortoli, M. (2011). Ciclo menstrual: sintomatología y regularidad del estilo de vida diario. Fundamentos en humanidades, 12(24), 103-123. https://www.redalyc.org/pdf/184/18426920004.pdf