Kızıl Hastalığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Çocuklar kızıl ateşinden muzdarip olduğunda, her zaman uygun tedavi görmeyebilirler. Sonuç olarak, iyileşmek ve semptomları aşmak daha uzun zaman alabilir.
Bu yüzden bu hastalığa yakalanmış çocuğunuza nasıl bakmanız gerektiğine dair her şeyi öğrenmek önemlidir.
Size yakın olan bir kişi ya da kendiniz kızıl ateşinden muzdarip olmuş olsanız da, bu hastalığın bazı yönleri, özellikle gerekli bakım ile ilgili olan noktalar genellikle gözden kaçmaktadır.
Genel olarak, kızıl tedavisi genellikle çok basit görünebilen ancak hayati önem taşıyan bir dizi önlemden oluşur.
Sadece bireyin sağlığının iyileşmesine izin vermekle kalmaz, aynı zamanda uzun süreli hasar veya büyük komplikasyonların olasılığını da ortadan kaldırırlar.
Kızıl hastalığı hakkında ne hatırlıyorsunuz?
Kızıl hastalığı, A grubu streptococcus bakterisinin neden olduğu çocukluk çağı hastalığıdır. Bu bakteri, bademciklerden kaynaklanan mikroplar ailesinin bir parçasıdır.
Grup A Streptococcus genellikle cilde yayılan bir kızarıklığa yol açan bir toksin üretir. (hastalığın adı da buradan gelir)
Tüm strep enfeksiyonlarının bu maddeyi üretmediğini ve tüm çocukların bu hastalığa yakalanmadığını belirtmek önemlidir.
Örneğin, aynı evde yaşayan iki kardeşin her ikisi de bu bakteriyi kapabilir, ancak hastalık her çocukta farklı bir yol izleyebilir. Bir çocuk toksinlere duyarlı olabilir, diğeri ise olmayabilir.
Bu kızarıklıktan muzdarip olan çocukların, tedavi olmak için özel topikal ilaçlar almaları gerekmektedir.
Fakat hastalık nasıl bulaşır? Temel olarak, enfeksiyon kapan çocukların tükürüğü ile doğrudan temas yoluyla gerçekleşir. Tükürük, öksürme veya hapşırma sırasında bulaşabilir.
Ayrıca mikropların çocukların ağızlarına koyduğu mutfak eşyaları veya oyuncakların paylaşımı yoluyla yayılması da mümkündür. Bu nedenle, kızıl hastalığıyla başa çıkarken izolasyon çok önemlidir.
Kızıl hastalığının gelişimi
Enfeksiyonun etkileri aniden ortaya çıkar. Boynun altındaki bezler çok şişer, bu çok acı verici bir durumdur.
Aşağıdaki belirtiler de kızıl hastalığıyla da ilgilidir:
- Titreme
- Kusma
- İştahsızlık
- Baş ağrısı
- Boğaz ağrısı
- Bademciklerde şişkinlik
- İlgisizlik veya genel ilgi eksikliği (çocuğunuzun muhtemelen oynamak istemediği anlamına gelir.)
Sonraki 12 ila 48 saat boyunca kasık bölgesinin, koltuk altlarının ve boynun etrafında bir deri döküntüsü ortaya çıkar. Daha sonra bu kızarıklık vücudun geri kalanına yayılacak. Kırmızı noktalar cildin her yerinde görülebilir ve hafifçe kabarıktır.
Aynı zamanda, dil beyaz bir tabakayla kaplanacaktır. Tat alıcıları şişer ve normalden daha kırmızı olur. Daha sonra, çocuğun cildi pullu hale gelir.
Altıncı veya sekizinci günde, ağrının şiddeti azalacaktır. Ateş bu noktada tekrar alevlenirse, hemen tedavi edilmesi gereken bir komplikasyonun işareti olabilir.
Dokuzuncu günden sonra, çocuğun cildi soyulmaya başlar, yüz ve karın ile başlar ve sonunda eller ve ayaklara yayılır.
Bilmeniz gerekenler
Ne yazık ki, kızıl hastalığı çocukluk döneminde birkaç kez tekrar ortaya çıkabilir, çünkü farklı virüslerdeki birkaç streptokok tarafından ortaya çıkar. Bu, aşılamanın diğer hastalıklarda olduğu kadar etkili olmadığı anlamına gelir.
Kızıl hastalığı, gerekli ilaçlar verildiği sürece herhangi bir komplikasyona yol açmaz. Aksi halde, kalp, eklem ve kan damarlarının iltihaplanmasına neden olan romatizmal ateş gibi sonuçlar doğurabilir.
Tedavi edilmeden bırakılırsa, kızıl hastalığı ayrıca böbrek fonksiyonlarını çok az zamanda etkileyen glomerulonefritlere yol açabilir.
Aşı, kızıl hastalığının önlenmesinde etkili değildir.
Deri döküntüsü mevcut olsun ya da olmasın, bir doktora danışmak kesinlikle gereklidir.
Bir tıbbi uzman hastaya hangi tedavinin uygun olduğunu belirler. Reçetenin yanı sıra dozaj ve kısa, orta ve uzun vadeli etkilerin bileşiminin bilinmesi çok önemlidir.
Kızıl hastalığına yakalanmış olan bir çocuğa nasıl bakılır
- İstirahat esastır. Çocuğunuz okula dönmek için yeterince iyileşmiş olsa bile, dinlenmesi hâlâ önemlidir. Çocuğunuzun rahat ve iyi hissetmesini sağlamak her zaman iyidir. Beyaz yiyecekler, besleyici çorbalar, dondurma ve portakal suyu, greyfurt suyu veya limonata gibi doğal ev yapımı içecekler içeren bir diyet hazırlamanız gerekmektedir.
- Çocuğunuz yemek yemeyi istemiyorsa, zorlamayın. Bunun yerine yumuşak yiyecekler yedirin.
- Soğuk su nemlendiriciniz varsa, bu gereci boğaz ağrısı için rahatlama olarak kullanabilirsiniz. Şişliği azaltmak ve ağrıyı hafifletmek için küçüğünüzün boynunun etrafına soğuk veya ılık su kompresleri de yapabilirsiniz.
- Çocuğunuzun tırnaklarının kısa olduğundan emin olun, böylece döküntüleri kaşıntıya neden olursa kendini incitmesine engel olursunuz.
- Şefkatli bir bakım sağlayın. Kulağa bayat bir söz gibi gelebilir ama her insan hasta olduğunda sevildiğini ve kendisiyle ilgilenildiğini hissetmeye ihtiyaç duyar. Çocuğunuza biraz şefkat gösterdiğinizde onun psikolojik ve fiziksel sağlığını korursunuz.
Küçük hastanızla zaman geçirmek çok önemlidir. Çocuğunuzun sağlığı söz konusu olduğunda aklınızdaki her soruyu doktorunuza danışmak önemlidir. Böylece işlerin kötüye gitmesine ve daha fazla komplikasyon yaşanmasına her zaman engel olabilirsiniz.