Oyun Halıları Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Son Güncelleme: 24 Haziran, 2018

Oyun halıları bebekleri eğlendirmek ve onları harekete geçirmek amacıyla özel olarak tasarlanmış dinlenmeye yarayan küçük halılardır.

Bu alanlar müzikler, oyunlar ve ilgi çekici renkler aracılığıyla bebeğin motor sinir sisteminin gelişimine yardımcı olur. Bununla birlikte konsantrasyonu uyarır ve bebeğin çevresini keşfetmesini sağlar.

Oyun halıları, aktivite halıları ya da jimnastik halıları olarak da bilinir. İsimleri ne olursa olsun bu ufak alanlar iki ve altı aylık arası bebekler için idealdir.

Oyun halılarının amacı bebekler gelişirken farklı objeleri keşfetmelerini sağlamaktır.

Bebeğin hisleri ve yetenekleri geliştikçe, oyun halısındaki objelerle olan etkileşimi de değişir.

Birçok değişik oyun halısı seçeneği mevcuttur. Bunların birçoğu portatiftir ve böylece bir yerden başka bir yere taşınabilir. Bu özellik size herhangi bir odaya ya da boş bir alana yerleştirme hatta yanınızda taşıma imkanı sağlar.

Günümüzde oyun halıları bebeklere hoş geldin partilerinde en çok rastlanan hediyedir.

oyun halısında bebekler

Oyun halıları neye benzer?

Genel olarak oyun halıları yerde esneyip genişleyebilen minderli bir tabandan oluşur. Minderin üzerinde oyuncakların asılabileceği bir çeşit kemer bulunur.

Bu objeler bebeğin dikkatini çeker ve onlara kolları ve bacaklarıyla ulaşabilmesi için motive eder.

Bazı oyun halılarında ayna, ses ve ışık gibi bebeğinizi değişik yöntemlerle uyarmaya yarayan objeler bulunur.

En karmaşık modeller müzik ve titreşim seçeneklerini içerir ve bebeğinizi sakinleştirmeye yarar.

Belli bir teması olan ya da popüler çocuk hikayelerini anlatan oyun halıları bulmak bile mümkündür.

İki ve dört aylık arası bebekler için oyun halıları kavrama becerisinin uyarılmasına yardımcı olur. Ayrıca bebeğin vücut hareketlerini ve görsel gelişimini de destekler.

Bebeğiniz başını yukarıda tutmayı başarabildiği zaman onu yüzüstü yerleştirip kaslarının güçlenmesine yardımcı olabilir ve emeklemeye teşvik edebilirsiniz.

Oyun halılarının faydaları nelerdir?

  1. Oyun halıları bebeğinizin psiko-motor gelişimine yardımcı olur. Üstünde zaman geçirdikçe bebeğiniz üzerinde asılı duran objeleri kavramayı öğrenir. Minderli tabanı bebeğinizin incinmeden kıpırdamasını ve hareket etmesini sağlar.
  2. Oyun halıları ışık, renk ve sesler yardımıyla görme ve işitme duyularını uyarır. Buna ek olarak çocuğunuzun çevresini keşfetmesini sağlar.
  3. Bilişsel gelişim: Bu ufak oyun alanları bebeğinizin hafızasının gelişimine yardımcı olur. Ebeveynler çocuklarına üstlerinde asılı duran objelerin isimlerini öğretebilir. Ayrıca çocuklarının ismini söyledikleri objeye bakmasını ve dokunmasını da isteyebilirler.
  4. Oyun halıları ebeveynlere çocukları ile birlikte paylaşabileceği eğlenceli ve keyifli saatler sunar.

Bebeğiniz için doğru oyun halısını seçmek

Değişik özellikte ve tasarımlarda bulabileceğiniz oyun halıları mevcuttur. Bilindik markaları ya da el yapımı diğer çeşitleri tercih edebilirsiniz.

Bebeğiniz için bir oyun halısı seçmeden önce dikkat etmeniz gereken özellikler aşağıdaki gibidir:

  1. Ürün kalitesi. Bebeğinizin oyun halısı sadece dayanıklı değil, aynı zamanda kaliteli malzemelerden yapılmalıdır. Eğer kullanılan malzemeler kaliteli ise bebeğinizin herhangi bir alerjik reaksiyon gösterme riski ortadan kalkar.
  2. Hem halı hem de oyuncakların asılı olduğu kemer kısmı minderli olmalıdır. Bebeğiniz büyük olasılıkla halıda yatarak uzun saatler geçireceğinden konforlu hissetmesi de çok önemlidir. Buna ek olarak minderli kemer bebeğinizi sert darbelere karşı da korur.
  3. Oyun halısının çok geniş olmasına gerek yoktur ancak bebeğinizin rahatça hareket edebileceği kadar geniş olmalıdır. Bir başka dikkat etmeniz gereken konu ise evde oyun halısını kullanacağınız alanın genişliğidir.
  4. Oyuncaklar kemere sıkı bir biçimde bağlanmış olmalı ve bebek için herhangi bir tehdit oluşturmamalıdır. Oyun halısının herhangi bir kısmı toksin madde içermemelidir.
jimnastik matında bebekler ve anneleri

Güvenlik önlemleri

  1. Oyun halısını hiçbir zaman masa üstüne ya da yerden uzak bir yere yerleştirmeyin. Bunun sebebi bebeğinizin herhangi bir yuvarlanma ya da hareket etme anında düşmesini engellemektir. Bebeğinizin o kadar hareket etmeyeceğini düşünseniz bile güvenlik konusunda işinizi şansa bırakmayın.
  2. Bebeğinizin yutabilme ihtimaline karşı gevşek ve ufak parçalardan uzak durun. Bebekler çok meraklıdır ve objeleri ağızları ile keşfetmeye eğilimlidirler. Boğazına kaçma ihtimaline karşı büyük objeler kullanmakta fayda var.
  3. Çocuğunuzu hiçbir zaman gözetimsiz bırakmayın. Bebeğinizi hiçbir zaman oyun halısında oynarken yalnız bırakmayın. Onun için en iyisi bir yetişkin refakatinde olmasıdır. Ayrıca bir kamera ve ekran yardımıyla bebeğinize göz kulak olabilirsiniz.
  4. Bebeğinizin oyun halısında geçirdiği süreyi kontrol edin. Oyuncaklara, renklere ve diğer objelere uzun süre maruz kalmak bebeğiniz üzerinde fazla uyarıcı etki yapabilir. Bu yüzden bebeğinizin oyun halısında geçirdiği süreyi denetlemek önemlidir. Bebeğinizi denetlemek ve yönetmenin en iyi yolu halıda oynarken onunla etkileşim halinde olmaktır. Bebeğinizin telaşlı olduğunu fark ederseniz onu başka bir şeye yöneltebilirsiniz.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.