Plasenta Retansiyonu Nedir ve Hangi Riskleri Taşır?

Plasenta Retansiyonu Nedir ve Hangi Riskleri Taşır?

Son Güncelleme: 07 Eylül, 2018

Doğum, bebeğin dünyaya gelmesiyle bitmez.Plasentanın dışarı atılması, sürecin üçüncü önemli fazı olarak tanımlanmaktadır. Bu aşama hızlı ve kolay olma eğilimindedir, çünkü bebeği dışarı ittikten sonra olur. Ayrıca sentetik oksitosin enjekte edilerek, plasentanın çıkarılmasına yardımcı olacak uterus kasılmaları teşvik edilebilir. Fakat doğumdan sonra plasentanın dışarı atılamadığı durumlar yani plasenta retansiyonu yaşanma riski de vardır.

Plasenta retansiyonu nedir?

Bazen plasenta doğumdan sonra olması gerektiği gibi dışarı atılmaz. Doğum gerçekleştikten sonraki ilk saat içinde plasenta dışarı atılmazsa, bazı risklere yol açabilir.

Ayrıca plasentanın sadece kısmen dışarı atılması durumunda da plasenta retansiyonu oluşur. Bu genellikle vajinal doğum sırasında ortaya çıkar, ancak sezaryen sırasında da tamamen alınmamış olabilir.

Plasentada delik veya eksik olup olmadığını inceleyerek tamamının çıkarılmamış olduğu anlaşılabilir. Nadir durumlarda, plasenta retansiyonunun belirtileri hemen değil yavaş yavaş ortaya çıkar.

Plasenta retansiyonuna ne sebep olur?

Bazı faktörler plasenta retansiyonu riskini artırabilir. Ana nedenler şunlardır:

  • Plasenta rahimde bir yara içine yerleşmiştir.
  • Erken doğum gerçekleşmiştir.
  • Doğum yapay olarak başlatılmıştır.
  • Plasenta yuvarlak çıkıntılıdır veya başka anormallikler vardır.

Bir kadının bu risk faktörlerinden birini göstermesi, komplikasyonlar yaşanacağı anlamına gelmez. Doktorunuz yapılması gerekenler için gerekli talimatları verecektir. B u nedenle, annenin doğumun üçüncü aşaması konusunda tetikte olması önemlidir.

plasenta retansiyon

Belirti ve bulgular

Plasenta retansiyonunu belirlemek için aşağıdaki belirtilere dikkat edin:

  • Plasentanın belirgin şekilde çıkarılmasından sonra kanama
  • Tuhaf ve kötü kokulu vajinal akıntı
  • Ateş
  • Kramp
  • Dışarı çıkmış plasentada çatlak veya delik olması
  • Geç süt üretimi

Doğum sonrası sorunlar yaşayan çoğu kadın genellikle düşük süt üretimi veya emzirmenin gecikmesi konusunda endişe duymaktadır. Plasenta retansiyonu durumunda süt üretimi önemli ölçüde gelişir ve bu, bozukluğun meydana geldiğini gösteren güçlü bir göstergedir.

Tedavi

Anne doğumun üçüncü aşamasını doğal akış içinde yaşadığı hâlde plasenta dışarı atılmadıysa, doktor sentetik oksitosin enjekte edecektir. Bu, rahmi uyandırarak kasıntıya yol açacak ve böylece plasenta dışarı atılacaktır. Fakat bu yöntem işe yaramazsa, doktor başka bir ilacı deneyecektir.

Eğer taburcu olduğunuzda enfeksiyon kapmanız konusunda bir endişe varsa, bazı doktorlar anneyi tekrar görmek isteyecektir. Bu durumda plasenta retansiyonunu gidermek için ayakta tedavi yapılacaktır. Ayrıca doktorunuz enfeksiyon işaretlerini önlemek ve tedavi etmek için antibiyotik reçete edecektir.

Plasenta retansiyonu önlenebilir mi?

plasenta retansiyonu anne

Her doğum farklıdır, bu nedenle nadir komplikasyon risklerini azaltmak çok zordur. Eğer anne, daha önce yaptığı bir doğumda da plasenta retansiyonu yaşamışsa bunu tekrar deneyimleme riski daha yüksektir. Bu nedenle, uzmanlar çok dikkatli olmalı ve üçüncü aşamayı yakından izlemelidir.

Doğum düşük riskli ise çok fazla tıbbi müdahale yapılmaz, dolayısıyla komplikasyon riski daha düşüktür. Anne ve bebek birbirine dokunarak temas kurar ve herhangi bir rahatsızlık yaşanmaz. Dolayısıyla, plasenta retansiyonu riski de azdır.

Gereksiz yere indüksiyon yapılmasından yani doğumun yapay olarak başlatılmasından kaçının, çünkü çok fazla sentetik oksitosin rahim zayıflığına yol açabilir. Rahim optimal durumda olmadığı için etkili bir şekilde kasılamadığı için bu olur. Bu yüzden ebeniz veya doktorunuzla iletişim kurmak önemlidir. Beklenmeyen hiçbir komplikasyonla karşılaşmamak için doktorunuzla güvene dayalı bir ilişki kurmak yapacağınız en doğru şeydir.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.