Aile Ayrılığının Duygusal Sonuçları

Aile ayrılığının duygusal sonuçları nelerdir? Bu yazımızda, duyguların ne olduğunu ve duyguları sağlıklı ve etkili bir şekilde nasıl düzenleyebileceğinize dair bir kılavuz sunmak istiyoruz.
Aile Ayrılığının Duygusal Sonuçları

Son Güncelleme: 12 Ağustos, 2020

Pek çok aile, bir sebepten ötürü dağılmaktadır. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda, belki de bu yazıyı okuyanlarınızdan bazıları ailelerinde bir ayrılık deneyimlemiştir.

Özellikle de ailenin kontrolü dışında geliştiğinde, bu durumu atlatmak hiç de kolay değdildir. Bu nedenle, aile ayrılığının duygusal sonuçlarına göz atmanın önemli olduğunu düşünüyoruz.

Aile ayrılığı bir zorlama sonucu meydana geldiğinde, durum daha da acılı ve katlanılmaz bir hal almaktadır. Bu yüzden, aşağıda ailedeki ayrılıklarının duygusal sonuçlarını açıklamaya çalışacağız.

Ayrıca, bu durumu nasıl atlatabileceğinize dair bazı önerilerde bulunacağız. Eğer duygularınız üzerinde kontrol kazanabilirseniz, üzücü durumlara rağmen iyi olmayı başarabilirsiniz.

Aile ayrılığı: Sevdiklerinizden uzakta yaşamak

aileden uzakta yaşamak

Bazen, ailelerin yollarını bir süre ayırmak dışında başka seçeneği olmayabilir. Bu, örneğin iş yüzünden veya istekleri dışında uç bir durumun sonucu olarak meydana gelebilir.

Aile ayrılığının ardındaki sebep ne olursa olsun, durumun çeşitli düzeylerde sonuçları olacaktır. Bu yazımızda, ailedeki ayrılıkların duygusal sonuçlarını incelemek istiyoruz.

Ayrıca, bu duygusal sonuçlarla nasıl mücadele edileceğinden de bahsedeceğiz. Başka bir deyişle, sağlıklı bir duygu durumuna nasıl ulaşabilirsiniz?

“Duygularımız hayatlarımızı domine etmek, gözümüzü kör etmek, geleceğimizi çalmak veya enerjimizi sömürmek için değil hissedilmek için vardır. Aksi takdirde, duygular toksik hale gelir.”

– Bernardo Stamateas –

Aile ayrılığının duygusal sonuçları

Ailelerinden uzakta yaşayanlar için dokunamamak, sarılamamak ve sevdiklerini kucaklayamamak son derece acı vericidir ve yalnızlık hissine sebep olabilir.

Bu, hayatın farklı bir ritmini kabul etmek anlamına gelir ve ailelerin alışık olduklarının dışında bir şekilde birbirleriyle iletişim kurmalarını gerektirir. Şu an uzun zamandır ailenizden uzakta mısınız? Onlarla gündelik olarak online platformda zaman geçirebilirsiniz.

Modern teknoloji, bize görüntülü arama aracılığıyla bağlantı kurma olanağı sunmaktadır. Bu da ayrılıkları daha katlanılabilir hale getirir çünkü yalnızlık hissini azaltır.

Bu yalnızlık hissinin ötesinde, mutsuzluk da gündelik hayatı etkileyebilir. Bu durum da zaman geçtikçe depresyona yol açabilir. Bunların hayatımızda sebep olduğu stres, hoşumuza gitse de gitmese de denge bozucu olabilir.

Yüksek stres seviyelerinden muzdarip olmak, kısa sürede travma sonrası stres bozukluğuna sebep olabilir. Bunlar, en uç vakalarda meydana gelir. Dahası, ailenizden uzakta yaşamak bireylerde öfke hissine sebep olabilir. Peki, bunları önlemek için neler yapabiliriz?

“Dikkatinizin sahibi olun. Özgürlüğün bedeli, sürekli tetikte olmaktır. Unutmayın, dikkatinizi nereye yönlendirirseniz, duygularınız ve enerjiniz de oraya gidecektir. Odaklandığınız şey sizin için gerçek olacaktır.”

– Mario Alonso Puig –

yatakta yatan kadın

Aile ayrılığı: Duygusal düzen nasıl başarılır?

Sağlıklı bir duygusal düzene sahip olmanın yollarından biri, mindfulness(bilinçli farkındalık) pratikleri yapmaktır. Mindfulness Temelli Stres Azaltma gibi programlar, meditasyona dayalı biçimde duyguları düzenlemeyi öğretir. Bu programı ilk kez tanıtan kişi Jon Kabat Zinn’dir.

Bununla birlikte, günümüzde duygusal düzenlemeye adanmış seanslar içeren iç gözleme dayalı pek çok farklı yöntem mevcuttur.

Mindfulness temelli programlar, tüm vücutta duygusal kontrol sağlamayı amaçlar. Bu yüzden, bir duygu vücutta ortaya çıktığında, bunu düzenleyebilmek için önce o duyguyu tanımlamamız gerekir. Böylece, duyguya ilişkin iç diyalog geliştirebiliriz.

Başka bir deyişle, eğer dikkatinizi vücudunuza yönlendirerek duygularınızı düzenleyebilirseniz, sonrasında ilk duygu ile ilgili otomatik olarak olumsuz düşünceler üreten gereksiz duyguları da ortadan kaldırabilirsiniz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.