Aile İçi Şiddet Çocukları Nasıl Etkiler?

Bu yazımızda, aile içi şiddet yaşayan çocukların nasıl etkilendiklerini ve sizin bu konuda neler yapabileceğinizi anlatacağız.
Aile İçi Şiddet Çocukları Nasıl Etkiler?

Son Güncelleme: 18 Ağustos, 2019

Dünya Sağlık Örgütü, aile içi şiddet ve istismarın çocukların üstündeki etkisini gösteren bir rapor yayınladı.

Rapora göre 15 yaşından küçük çocukların yaşadığı istismar vakalarının büyük çoğunluğunda saldırganın aile içinde olduğu tespit edildi.

Bu tür eylemlerin yarattığı sonuçların çoğu kısa dönemde kendini gösterir. Ancak etkisinin ne kadar büyük olduğunun tam olarak anlaşılması için zaman geçmesi gerekiyor. Neticede, aile içi şiddet sonucu çocukların hem fiziksel hem psikolojik hem de duygusal sağlıkları tehlikeye atılıyor.

Aile içi şiddet nedir?

Çocuklara ailenin önem ve değerini çok küçük yaştan itibaren öğretiyoruz. Ancak aile içi şiddet bu kavramı fazlasıyla zedeleyebilir. Duygusal anlamda yaralanıp ailesini reddeden insanların sayısında her geçen gün artış yaşanıyor.

Çekirdek ailede yaşanan kötü davranma ve istismar aile içi şiddet olarak değerlendiriliyor. Bu tür vakalar oldukça sık yaşanıyor ve ciddiyeti vakadan vakaya değişiyor.

Aile içi şiddetin birçok nedeni olabilir. Ancak şiddete başvuranlarda görülen bazı ortak özellikler var; özgüven eksikliği, duygularını kontrol edememe, tahammülsüzlük ve güç kazanmak için şiddet kullanma.

aile içi şiddet

Aile içi şiddetin aşamaları

  • 1.aşama (Gerilim): Bu aşamada saldırgan aile üyesi, gerilim yaratarak ailenin geri kalanına üstünlük kurmaya çalışır. Sözel ve psikolojik istismar yaşanmaya başlar.
  • 2.aşama (Fiziksel saldırı): Saldırgan, rastgele bir sebepten ötürü kontrolü kaybeder. Tüm öfke ve olumsuz duygularını aile üyelerinden çıkarır. Aileye şaşkınlık ve korku dolu bir hava hakim olur.
  • 3.aşama (Pişmanlık): Bu aşamada, saldırgan özür dileyip yaptıklarından pişman olduğunu söyler. Ancak uzun vadede davranışlarında bir değişim olmaz.

Toksik ilişki ve şiddet döngüsü zamanla derinleşir ve bu aşamalar kendini tekrar eder.

Aile içi şiddetin çocuklar üstünde etkisi

En yaygın görülen sonuç, bir savunma mekanizması olarak çocuğun da şiddete başvurmaya başlamasıdır. Şiddetin başka etkileri de vardır:

  • Fiziksel etkiler: İnsomnia, mide hastalıkları, baş ağrıları, büzücü kasların kontrolünü kaybetme, kendini zarar verme…
  • Duygusal etkiler: Özgüven eksikliği, suçluluk hissi, dengesiz davranışlar, depresyon, anksiyete, kendini herkesten soyutlama, öfke…
  • Ayrıca çocukların okuldaki ders durumu kötüye gidebilir, arkadaşlarıyla arası bozulabilir ve sorunlu ilişkiler geliştirebilirler.

Şiddeti engellemek

Aile içi şiddeti durdurmak ve engellemek bir sosyal sorumluluktur. Durdurmanın ilk adımı da sorunu tanımaktır.

korkmuş çocuk

Ardından devlet görevlilerinden yardım isteyebilirsiniz. Devamındaysa şu adımları uygulayın:

  1. Çocuğunuzun sağlıklı seviyede özgüven geliştirmesine yardım edin. Böylece kendi değerini bilebilir ve kendisine kötü davranıldığında yardım isteyebilir.
  2. Örnek olun. Zor anlarda sakin kalmayı öğrenin ki çocuğunuz sizden iyi örnek alsın.
  3. Bakış açılarını değiştirebilmeleri için gerçekçi hedefler koymalarına yardımcı olun.
  4. Okuldaki rehber öğretmenden ya da psikologtan yardım alın. Çocuk istismarının atlatılması zordur. Çocuğunuzun yanında olun, ona sevgi ve anlayış gösterin.
  5. Çocuğunuza her şeye olumlu bakmayı ve yaşananlardan ders almayı öğretin.
  6. Şiddet ya da hakaret kullanmadan uyum sağlamaları için mantıklı sınırlar koyun.

Sadece sağlıklı bir ortamda çocuğunuz sağlıklı bir şekilde gelişebilir.

Tüm aile, evdeki herkesin yararına işleyecek çözümler bulmaya odaklanmalı. Saygı duymayı ve şiddetin asla bir çözüm olmadığını öğretmek son derece önemli. Her zaman daha iyi ve daha etkili çözümler olduğunu bilmeliler.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.