Anne Baba Tartışmalarından Çocukları Uzak Tutmanın Önemi
Anne ve babalar için zaman zaman birtakım konular üzerinde anlaşamamak ve tartışmak gayet doğal bir durumdur. Bazen çiftler, bir konu üzerinde aynı fikri paylaşmaz ancak yine de sakin bir biçimde konuşmaya devam edebilirler. Böyle olmadığı durumlarda ise şunu aklınızdan çıkarmamanız gerekir: Anne ve babaların tartışmalarını çocuklardan uzakta yapmaları, çocuklar için çok daha iyi bir seçenek olacaktır.
İdeal olanı, her iki tarafın da farklı bakış açılarını konuşma ve dinleme fırsatını bulduğu konuşmalardır. Ancak, günlük hayatta anne ve babaların üzerinde uzlaşamadığı ve bunun sonucunda da tartışma yaşadıkları birçok durumla karşılaşılmaktadır.
Doğal olarak anne ve babalarını tartışırken gören çocukların büyük kısmı endişeye kapılır. Bu durum korkmalarına, kendilerini üzgün hissetmelerine ve hayal kırıklığına uğramalarına yol açar. Tartışma sürerken her ne kadar sessiz bir biçimde dursalar da, içten içe sakladıkları bir suçluluk duygusuna kapılma olasılıkları da bulunmaktadır.
Bunlara ek olarak, anne ve baba arasındaki tartışmalar bir çocuğun akıl sağlığını, sosyal ve duygusal gelişim becerilerini olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca bu tür tartışmalar, akademik yaşamlarında çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalmalarına ve gelecekte diğer insanlarla ilişki kurmada birtakım problemler yaşamalarına da yol açabilir.
Yapılan bir çalışmaya göre, anne ve babalar arasında bir türlü çözümlenemeyen çatışmaların çocuğun erken gelişimi, akıl sağlığı ve gelecekteki hayatına ilişkin olasılıklar üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir.
Çocukların Önünde Neden Tartışmamanız Gerekir?
Bir çift olarak çocuklarınızın önünde aşağıda belirtilen sebeplerden dolayı tartışmanız iyi bir sonuç doğurmayacaktır:
1. Çocuklar Duygusal Anlamda Korumasızdır
Yaşanan tartışmalar çocuklarda ailenin huzuru konusunda güvensizlik hissi uyanmasına neden olacaktır. Sık bir biçimde tartışmaya şahit olan çocuklar, boşanma konusunda endişelenmeye başlayacaktır.
Buna ek olarak sık yaşanan tartışmalar, çocuklarda aileyle ilgili normallik duygusuna sahip olmayı zor bir hale getirecektir. Bunun en büyük nedeni, kavgaların öngörülemez olması ve her an yaşanabilecek bir şekilde ortaya çıkmasıdır.
2. Anne ve Baba İle Çocuk İlişkisi Bu Durumdan Etkilenebilir
Çatışmalar şüphesiz ki hem çocuklar hem de anne ve babalar için çok streslidir. Stres sorunu yaşayan bir anne ya da babanın çocukları ile kaliteli zaman geçirmesi beklenemez. Bu duruma ek olarak anne ve babaların, kızgın ya da üzgün olduklarında çocuklarına gereken sıcaklığı ve sevgiyi göstermeleri de oldukça zor olacaktır.
3. Tartışma Stresli Bir Ortam Yaratır
Sık sık ve yoğun bir biçimde yaşanan tartışmaları dinlemek çocuklar için hoş bir durum değildir. Bu durum sonucunda çocuğun stresi artar. Bu tür durumlar, fiziksel ve psikolojik sağlıklarını olumsuz yönde etkiler, aynı zamanda çocuğun normal ve sağlıklı gelişimini de engeller.
Ayrıca yapılan bir araştırma, çok sayıda tartışmanın yaşandığı bir ev ortamında büyüyen çocuklarda görülen stresin, bu çocukların kavramsal performanslarının olumsuz yönde etkilenebileceğine de işaret etmektedir.
Araştırmacılar, anne ve babaların sık bir biçimde kavga etmeleri durumunda çocukların dikkatlerini ve duygularını düzenleme konusunda daha fazla zorlandıklarını ortaya çıkarmıştır. Buna ek olarak, karşılaştıkları problemleri etkin bir biçimde çözme yetenekleri de zarar görmektedir.
“Tüm tartışmaların amacı zafer kazanmak değil, ilerleme sağlamak olmalıdır.”
– Joseph Antoine René Joubert –
Çocuklar Anne ve Babaların Tartışmalarından Uzak Tutulmalıdır
Genellikle çocuklar anne ve babalarının yaptıkları tartışmaların ne anlama geldiği ve sonucunda neler olabileceği konusunda endişeye kapılırlar. Bu durum, doğrudan bazı çıkarımlar yapmalarına ve kavganın anne ve babalarının artık birbirlerini sevmediği anlamına geldiğini düşünmelerine yol açmaktadır.
Ancak elbette anne ve babaların aralarındaki tartışmalar birbirlerini sevmedikleri ya da ayrılmak istediklerine anlamına gelmez. İşin güzel yanı, çoğu zaman kötü geçen bir günün üzerine yaşanan ya da fikir ayrılığı nedeniyle çıkan bu çatışmalar sadece kızgınlıklarının giderilmesi için işe yarayan bir yöntemdir.
Aslında yaşları ne olursa olsun tüm çocuklar anne baba çatışmalarından etkilenmektedir. Genellikle bu durumun sonucunda çocuklarda yüksek derecelerde bir saldırganlık, düşmanlık ve şiddet eğilimi görülmektedir. İçsel anlamda kendilerine güven çok düşük seviyelerde olur. Buna ek olarak kaygı ve depresyon gibi çeşitli sorunlarla da karşılaşırlar.
Anne ve Babalarının Tartışması Konusunda Çocuklar Ne Düşünür?
Genellikle anne ve babasının tartıştığını gören ya da duyan çocuklar mutsuz olurlar. Onlar için bağırış çağırışları dinlemek ve hoş olmayan sözleri duymak oldukça zor bir durumdur. Benzer şekilde anne ve babasının sinirlerine hakim olamayıp kendilerini kaybettiklerini görmek, çocukların kendilerini korumasız hissetmelerine ve ciddi bir biçimde korkmalarına neden olmaktadır.
Ufaklıklar, tartışma esnasında anne ya da babalarından biri için endişe duyabilirler. Bu tür durumlarda temel olarak hissettikleri kaygı, bir tarafın diğer tarafı özellikle çok fazla derecede üzmesi ya da ona zarar vermesi ihtimalidir.
Bazı durumlarda anne ve babanın tartışması çocukların ağlamasına ya da birçok farklı fiziksel rahatsızlıklar yaşamalarına neden olabilmektedir. Örnek olarak sinir sisteminden kaynaklanan bir karın ağrısı hissedebilirler ya da uyku veya okul konusunda konsantrasyon eksikliği yaşayabilirler.
Son olarak, anne ve babaların tartışması bazı durumlarda sağlıklı da olabilir. Bu durumlara örnek olarak, bazı problemlerin çözümü için sorunları içinde tutmak yerine karşılıklı olarak birbirlerine söz hakkı vererek tartışabilmeleri gösterilebilir.
Her ne kadar bu konunun aslında ne kadar karmaşık olabileceğinin farkında olmasak da, çocukların önünde tartışmaya girmekten mümkün olduğunca kaçınmak için elimizden geleni yapmamız gerekir. Çok fazla belli etmeseler de, bu tür tartışmaların tamamı çocukları duygusal anlamda etkileyebilmektedir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Ramírez, M. A. (2005). Padres y desarrollo de los hijos: prácticas de crianza. Estudios pedagógicos (Valdivia), 31(2), 167-177.
- Kitzmann, K. (2010). La violencia doméstica y su impacto en el desarrollo social y emocional de los niños pequeños. Enciclopedia sobre el desarrollo de la primera infancia, 1-6.
- Ferreiro, M. L. P., Santos, E. J., & Ferreira, J. A. (2007). Afecto parental y conducta de los hijos en situaciones de discusiones cotidianas. Psychologica, (46), 167-195. https://estudogeral.sib.uc.pt/handle/10316/12999