Çocuklarda Sınırsız Toplumsal Katılım Bozukluğu

Zaman zaman, yabancılara karşı sınırsız toplşumsal davranışlar sergileyen çocuklar vardır. Bugün, çocuklarda sınırsız toplumsal katılım bozukluğundan bahsedeceğiz.
Çocuklarda Sınırsız Toplumsal Katılım Bozukluğu

Son Güncelleme: 20 Ekim, 2020

Ebeveynler, çocuklarının iyi sosyal becerilere sahip olmasını ve başkalarıyla uygun bir şekilde ilişki kurabilmelerini isterler. Bununla birlikte, zaman zaman, engellenmemiş davranışlar, bir çocuğun sınırsız toplumsal katılım bozukluğundan muzdarip olduğunu gösterebilir.

Bu bozukluk tipik olarak bebeklik döneminde 9 ay ile 5 yaş arasında ortaya çıkar. Ancak zamanla devam edebilir. Temel özellik, çocukların yabancılarla etkileşime girme konusunda hiçbir korku veya endişeye sahip olmamasıdır. Aksine, tamamen sınırsızdırlar. Sınırsız toplumsal katılım bozukluğu hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? Okumaya devam edin.

Sınırsız toplumsal katılım bozukluğu özellikleri

  • Bu bozukluğa sahip çocuklar sınırları olmayan sosyal davranışa sahiptir. Başka bir deyişle, yabancıların varlığından hiç rahatsız olmazlar ve onları tanıyormuş gibi hemen onlarla etkileşime girerler.
  • Bu davranışlar, diğer çocuklarla ve yetişkinlerle ilişkilerini karmaşık hale getirir.
  • Bu bozukluk, erken çocukluk döneminde, 9 ay ile 5 yaş arasında ortaya çıkar. Ancak sonraki aşamalarda devam edebilir.
  • Bu bozukluğa sahip çocuklar her yabancıyla temas kurabilirler. Yabancılarla konuşmanın veya onlarla birlikte bulunduğu yerden ayrılmanın içerdiği risklerin farkında olmadıklarından, bu davranış hayatlarını ve refahlarını riske atabilir.
  • Bu çocuklar, yabancılarla bile olsa bağlantı ararlar.
sınırsız toplumsal katılım bozukluğu yaşayan kız

Tanı kriterleri

Aşağıdakiler, DSM-V’ye göre sınırsız toplumsal katılım bozukluğu için tanı kriteridir:

  1. Yabancılara güvensizlik veya tereddüt etmeden yaklaşmayı içeren davranış.
  2. Çocuk, ana bakıcısı ile ilgili bakım veya bağlanma eksikliği içeren durumlardan geçmiştir.
  3. Bozukluk 9 ay ile 5 yaş arasında ortaya çıkar.
  4. Bu davranışlar en az 12 ay sürmelidir. 4 yaşından sonra, semptomlar sürekli dikkat çekme ve orantısız sevgi ifadelerini içerecektir.

Sınırsız toplumsal katılım bozukluğu ile ilişkili semptomlar

Semptomların çoğu, çocuğun başkalarıyla nasıl ilişki kurduğuna ilişkin davranışıyla doğrudan ilgilidir. Esas olarak, yetişkinlerle nasıl ilişki kurdukları ile ilgilidir.

  • Yabancılara gelince korku duygusunun olmaması.
  • Çocuklar, aile üyesi olmayan ve hatta tanımadıkları yetişkinlerle herhangi bir kısıtlama olmaksızın etkileşime girerler.
  • Bu çocuklar, aşina olmadıkları bir ortamda genellikle ebeveynlerini veya bakıcılarını aramaz veya onlara ihtiyaç duymazlar.
  • Yabancılarla gitme eğilimi.
  • Yaşlarını ve sosyal normlarını aşan sözlü ve fiziksel olarak şefkatli davranış.

Sınırsız toplumsal katılım bozukluğunun nedenleri

  1. Nedeni, bebeklik döneminde bir çocuğun bebekken uygun bakım ve şefkat almadığı bir bağlanma bozukluğu olabilir.
  2. Bazı teoriler, belirli biyolojik koşulların faktör olabileceğini de gösterir. Bunlar, çocuğun mizacıyla ve sevgisinin düzenlenmesiyle ilişkilidir. Bu teorilere göre, beynin belirli bölgelerindeki (hipokampus, amigdala, prefrontal korteks) bazı değişiklikler bu davranış problemlerinden sorumlu olabilir. Ancak, bu teorilerin doğru olduğuna dair hala bir kanıt bulunmamaktadır.
  3. Bununla birlikte, uzmanlar bu bozukluğun çeşitli temel nedenlerini gözlemlemişlerdir. Örneğin, ihmal ve aile içi şiddet. Şefkat eksikliği ve ana bakıcıların sık sık değiştiği bir yetimhanede yaşamak da önemli bir faktördür. Bu gibi durumlarda çocuklar kimseyle sağlıklı bağlar kuramazlar. Sonuç olarak da, bu bozukluğu geliştirebilirler.

Tedavi

Bu durumlarda çocuklara istikrarlı bir bağ sunmak en iyisidir. Bu bozukluğa sahip küçüklerin, ilişkiler söz konusu olduğunda tamamen çarpıtılmış bir modeli vardır. Bu nedenle, terapistler, her iki taraf arasında olumlu etkileşim kurmak için çocuklarla olduğu kadar ebeveynlerle de çalışmalıdır.

Bu durumda amaç, ebeveynlerin çocuğa karşı davranışlarını değiştirmektir.

  • Ebeveynlerle birlikte bir profesyonel, onların güvende olmalarına, duygusal olarak ulaşılabilir olmalarına ve istikrarlı bağlanma figürleri olmalarına yardımcı olacaktır.
  • Çocukla birlikte, profesyonel, bağlanmayı sağlıklı ve olumlu bir şekilde yeniden inşa etmek için güvenlik duygularının yeniden yapılandırılması üzerinde çalışacaktır.

Sınırsız toplumsal katılım bozukluğu olan çocuklar için yardım

Çocuğunuzun bu rahatsızlığa sahip olduğundan şüpheleniyorsanız veya sadece endişeleriniz varsa, bir uzmana danışmanız önemlidir. Eğitimli bir psikolog, mümkün olan en kısa sürede daha kapsamlı bir değerlendirme yapabilecek ve uygun tedaviyi önerebilecektir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • American Psychiatric Association (APA).(2013).Diagnostic and stadistical manual of mental disorders (5th ed.). Arlington, VA: American Psychiatric PUblishing.
  • Fernández Rivas, Aránzazu; Ortiz Villalobos, Aránzazu; Rodríguez Ramos, Prudencio. (2010). “8. Trastorno reactivo del vínculo, TEPT y abuso crónico”. César Soutullo Esperón y María Jesús Mardomingo Sanz, ed. Manual de Psiquiatría del Niño y del Adolescente. Madrid: Editorial Médica Panamericana. p. 131

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.