Psikomotor Odalarının Özellikleri ve Kullanım Amaçları

İster eğitim isterse tedavi amaçlı ya da her iki amaç için de olsa, belirli bir amaç için kullanılan her alan gibi psikomotor odalarının da belli özelliklere sahip olması gerekiyor. Bugünkü yazımızda, psikomotor odalarının temel özelliklerinden söz edeceğiz. Özellikle küçük çocuklar için geliştirilenler üzerinde duracağız.
Psikomotor Odalarının Özellikleri ve Kullanım Amaçları

Son Güncelleme: 28 Ocak, 2021

Psikomotrisite, özellikle çocuklarda, planlı ve sistematik bir şekilde uygulanmalıdır. Böylelikle çocuğun sağlıklı gelişim ve büyümesi garanti altına alınmış olur. Bundan ötürü, psikomotor odalarının özellikleri amaçlarına uygun ve bunun için yeterli olmalıdır.

Kişi olgunlaşırken kendini gösteren farklı gelişim aşamaları da birbirini etkilemektedir. Bu gelişim aşamalarına fiziksel, entelektüel, sosyal ve duygusal gelişimi sayabiliriz.

Bundan ötürü, gelişim anlamında bir ilerleme kaydedebilmek adına psikomotor gelişimi de yeterli olmalıdır.

Psikomotrisite Nedir?

Psikomotrisite zihin, ruh ve kişinin hareket etme kapasitesi, yani motor becerileri arasıda ilişki kuran bir disiplindir. İnsanı bütünsel olarak ele alan psikomotrisite teknikleri vücut hareketleri, iletişim, diğer bireyler ve çevreyle vücut dilinin geliştirilmesine yardımcı olur.

Psikomotrisite hareket ve postür için gerekli kaba motor becerileri ve büyük kas hareketlerini içerir. Ayrıca, parmaklar ya da bileklerdeki gibi küçük kasların dahil olduğu hassas motor gelişimini de barındırır.

Tüm bunlar progresif bir şekilde ilerler. Diğer bir deyişle, hali hazırda sahip olunan bilgilerin üzerine yenileri eklenir.

Psikomotor odalarının yararı

Çocuklar psikomotrisite uygulamaları sayesinde vücutlarının işleyişini öğrenerek kendi vücutlarının daha fazla bilincinde olabilirler. Bunun sonucunda, vücutlarını daha iyi kontrol eder, hareketlerine hakim olabilir ve gerektiği gibi uyarlayabilirler.

Bundan dolayı, düzgün bir psikomotor gelişimi için şunlar üzerine çalışılmalıdır:

  • Yanallık.
  • Duruş.
  • Denge.
  • Koordinasyon.
  • Uzay ve zamanda konum.

Psikomotor Odalarının Özellikleri

Psikomotor odalarını oluşturmak adına eğitimsel ve tedavisel hedefleri ve her bir aktivitenin amacını iyi bir şekilde anlamak son derece önemlidir. Ayrıca, materyaller de buna göre seçilmeli ve uyarlanmalıdır.

Psikomotor odalarının en önemli özelliklerinden bazıları şunlardır:

  1. Geniş bir alan, bol ışık, uygun havalandırma ve rahat bir sıcaklık olması şarttır. Kişinin ruh halini etkileyeceği için dekorasyon ve ambiyans da son derece önemlidir.
  2. Odada çocuklar için gerekli güvenlik koşulları sağlanmalıdır. Diğer bir deyişle, oda ve içindekiler çocuklar için herhangi bir risk oluşturmamalıdır. Bu bağlamda, prizlere, eğimli alanlara, basamaklara, pencerelere dikkat etmek gerekir.
  3. Psikomotor odalarının amacı çocukların oyunlar ve aktiviteler aracılığıyla psikomotor gelişimlerinin sağlanmasıdır.
    Psikomotor odalarını güvenli hale getirmek
  4. Psikomotor odaları uygun ve özenli seçilmiş materyaller barındırmalıdır. Tabii egzersiz ve hedeflere göre diğerlerine göre daha spesifik kalacak materyaller de bulunabilir. Fakat özellikle şunlar oldukça önemlidir:
  • Matlar.
  • Sanat ürünleri. (Sulu boya, pastel boya, oyun hamuru, kalem, kağıt vs.)
  • Köpükten büyük küpler, makarnalar, takozlar.
  • Atlamak için ahşap banklar ya da yükseltiler.
  • Aynalar.
  • Farklı boyutlarda ve farklı materyallerden yapılma toplar.
  • Kumaş ve yastıklar.
  • Renkli hulahoplar.
  • İnşa materyalleri. (Ahşap bloklar, monte edilebilir bloklar vs.)

Bunların yanı sıra, eğitime katkısı olacak her türlü gereç de bu odalarda bulundurulabilir. Örneğin; eski kıyafet ve kumaşlar, plastik şişeler, kutular, kartonlar ve çocukların psikomotor becerilerini geliştirebilecekleri diğer bütün araçlar.

Psikomotor Odalarının Yapısı İle İlgili Sonuç

Psikomotor odalarının sunacağı en önemli şey çocuklarla çalışılabilecek uygun materyallerin bulunduğu sıcak bir ortam yaratmaktır.

Bunun yanında, çocukların psikomotor becerilerini en iyi şekilde geliştirebilmeleri için eğitimciler ya da uzmanların arabulucu ve programlı bir yol izlemeleri gerekmektedir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.