Annelik Stresi: Belirtileri ve Çözümleri

Annelik Stresi: Belirtileri ve Çözümleri

Son Güncelleme: 24 Nisan, 2019

Söz konusu stres yönetimi olduğunda, akla ilk olarak yoga, meditasyon ve rahatlama gibi kelimeler gelir. Şimdi bir müddet durun ve bir anne olduğunuzu ve annelik stresi ile mücadele ettiğinizi düşünün.

Pek çok durumda, anneler bu stresi kontrol altına nasıl alabileceklerini bilmemektedir. Eğer siz de aynı sorunu yaşıyorsanız, bu yazıda size bilmeniz gereken önemli noktalardan bahsedeceğiz.

Normal şartlarda, anne olmak bilinçli ve planlı bir eylem olmalıdır. Ancak dünya üzerinde pek çok kadın, annelik stresiyle mücadele etmeye hazır olmadan bebeğini kucağına alabilmektedir.

Çocuk yetiştirirken stresi kontrol altına alacak yöntemler geliştirmek gerekir. Annelik tam zamanlı bir iştir. Pek çok anne hem evi hem de işi aynı anda idare etmek zorunda kalabilir ve bu da zaman zaman doğal olarak strese yol açabilir.

Stresin farklı türleri vardır

Stres, sizi çok endişelendirecek bir durum değildir. Bazı durumlarda, fiziksel veya duygusal bir baskıya karşı doğal bir tepkidir. Bununla birlikte, anne kendisini bir şekilde kontrolden çıkmış hissediyorsa stres bir sorun halini alır çünkü bu durum ailenin tüm üyelerini etkiler.

Çocuklar, stresle nasıl başa çıkacaklarını anne babalarından öğrenir. Eğer kendinizde stres belirtileri fark ediyorsanız, bunu sağlıklı bir şekilde nasıl çözebileceğinizi öğrenmelisiniz. Bu sayede, evin diğer üyelerini de etkileyecek negatif ruh halinden çıkmış olursunuz.

hamilelikte meditasyon

Stresin fiziksel belirtileri ve semptomları

Genellikle, çok stres altında olan kişilerde tansiyonun yükselmesi ve kasların gerilmesinin yanı sıra,nabızda ve nefes alış verişte hızlı bir artış olur.

Buna karşılık olarak, sindirim sistemi iyi çalışamaz ve hastalıklara karşı bağışıklık azalır. Ayrıca, sindirim sistemine bağlı asit reflü, kabızlık veya ishal gibi sorunlar ortaya çıkar.

Uyku düzeniniz değişir, enerji seviyeniz dengesiz bir hal alır ve iyi uyusanız bile kendinizi yorgun hissedersiniz.

Stres aynı zamanda kadınların regl döngüsünü etkileyebilir, ağrılara sebep olabilir ve hastalıkları kötüleştirebilir.

Son olarak, duyguları kontrol etmede zorluk yaşamak sinir atakları geçirmenize yol açabilir.

Bazen zihinlerimiz olumsuz düşünceler, anksiyete ve öfke ile o kadar dolu olur ki, etrafımızdaki insanlarla iletişim kurmayı unuturuz.

Annelik Stresini Azaltmak İçin Yöntemler

Anne olmak hiç şüphesiz çok yorucu bir iştir. Bu nedenle, kendinizi stresli bir durumda bulduğunuzda rahatlamanıza yardımcı olacak birkaç yöntem bilmeniz oldukça önemlidir.

Yazar Jeremy Lehrer, çocuk yetiştirme sürecinde stresli durumlarla karşılaşıldığında, “zihni yatıştırmaya” yardımcı olacak alternatif bir yöntemden bahsetmektedir.

Bu alternatif yöntem “tam bilinç”tir ve “ anda kalabilmek için zihni sakinleştirmek”ten ibarettir. Jeremy Lehrer’e göre, her zaman anda, şimdide yaşamalıyız. Makelelerinin birinde, stresle sağlıklı bir şekilde mücadele edebilmenin üç yolundan bahsetmiştir. Bunlara bir göz atalım:

1. Bilinçli Nefes Alma

Bilinçli bir şekilde nefes alabilmek için, nefesin içinize nasıl girdiğine ve bedeninizden nasıl çıktığına odaklanın. Gözlerinizin açık ya da kapalı olacağına, konsantre olma durumunuza göre karar verebilirsiniz. Nefes alırken ve nefes verirken birden ona kadar ikişer ikişer sayın.

Zihninize bir düşünce geldiğinde sayı saymak bunu fark etmenize yardımcı olacaktır. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız, düşüncenin gitmesine izin verin ve ikişer ikişer sayarak nefes alıp vermeye devam edin.

Düşünceler her zaman aklınıza gelir ve siz de zihninizin huzursuz olduğunu fark edersiniz. Buna rağmen, bilinçli nefes alma egzersizi tam da bu noktada zihninizi eğitmek içindir

Bu egzersizin zamanla daha da kolaylaştığını fark edeceksiniz. Burada önemli olan nokta, disiplinli ve düzenli olmaktır. Eğer bu egzersizi her gün yaparsanız, kendinizi daha sakin ve rahatlamış hissedecek, işlerinizi daha istekli bir şekilde yapacaksınız.

açık havada duran kadın

2. Duyguları İdrak Etmek

Stresle mücadele etmek ve zihinsel bir rahatlama yaşamak için bir başka yöntem ise, duygularınıza dikkat etmektir. Bunu yapabilmek için ilk olarak nefes alış verişinize odaklanın. Zihniniz rahatlayana ve vücudunuzun farklı bölgelerini hissetmeye başlayana kadar derin derin nefes alıp verin.

Bu yöntemin amacı, yargılamadan, vücudunuzun strese ve endişeye nasıl tepki gösterdiğini anlamaktır.Zihniniz ve vücudunuz uyum halinde olmalıdır. Vücudunuzdaki duygulara dikkat ederek bu uyumu sağlayabilirsiniz. Bunu, etrafınızdaki sesleri yakından dinleyerek de başarabilirsiniz.

Bunun amacı, seslerdeki zor algılanan değişiklikleri not etmektir. Bazen zihinlerimiz olumsuz düşünceler, anksiyete ve öfke ile o kadar dolu olur ki, etrafımızdaki insanlarla iletişim kurmayı unuturuz.

Annelik stresi ile başa çıkmak için yöntemlerden bir tanesi nefes almaktır. Anne, bütün dikkatini nefesine vermelidir.

3. Rahatlama

Lehrer’e göre, bu yöntem özellikle sinirli hissettiğiniz zamanlarda oldukça etkilidir. Öfkeli olduğunuzu fark ettiğinizde, evde sakin bir yere gidin ve orada sakinleşmeye ve daha iyi düşünmeye çalışın. 10 dakika boyunca dış dünyaya kendinizi kapatın.

Sakin bir yer bulduğunuzda, yere uzanın, gözlerinizi kapatın ve nefes alıp vermeye odaklanın. Bu kez, nefes alırken vücudunuzun her bir bölümünü hissetmeye çalışın.

Ayaklarınızdan başlayabilirsiniz. Ayaklarınızı hissedin ve onları sakinleştirmeye çalışın. Ardından aynısını dizleriniz, bacaklarınız ve vücudunuzun başka bölümleri için tekrarlayın.

Bu uygulamaya başınızdan da başlayabilir ve yüzünüzdeki, omuzlarınızdaki, ellerinizdeki kasların ne kadar gevşediğini hissedebilirsiniz.

Vücudunuzdaki tüm kasların gevşediğini hissettiğinizde yavaşça ayağa kalkın. Bu yöntemleri denerken size yardımcı olabilecek videolar da bulabilirsiniz. Düzenli olarak uygulandığında, karşılaştığınız zorluklarla ve annelik stresiyle mücadele edebildiğinizi göreceksiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.