Bakliyatlarla İlgili Muhtemelen Bilmediğiniz İlginç Bilgiler

Bezelyenin sebzeden sayılmadığını biliyor muydunuz? Bu yazımızda bakliyatlarla ilgili ilginç bilgiler öğrenin.
Bakliyatlarla İlgili Muhtemelen Bilmediğiniz İlginç Bilgiler

Son Güncelleme: 29 Haziran, 2020

Bakliyatlar, çevresel etkisi ve ekonomik maliyeti az olan bitki kaynaklı yiyeceklerdir. Buna ek olarak, uzmanlar bakliyatların yüksek besleyici değeri sebebiyle haftada en az üç kez ve hayatın her döneminde tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Bu yazımızda bakliyatlarla ilgili ilginç bilgiler öğrenebilirsiniz.

Bakliyatları daha fazla tüketmenizi teşvik etmek için beş ilginç bilgiyi sizinle paylaşacağız.

Bakliyatlarla ilgili muhtemelen bilmediğiniz ilginç bilgiler

1. Uluslararası bir günleri vardır

2016 yılından itibaren, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, 10 Şubat tarihini Dünya Bakliyat Günü olarak seçmiştir.

İnsanlar tüketim tavsiyelerine çok az uyduğundan ve 1980 yılından beri tüketim önemli ölçüde azaldığından, bu günün hedefi toplumdaki bakliyat tüketimini teşvik etmektir.

Buna ek olarak, protein, lif, karbonhidratlar, magnezyum, potasyum ve kalsiyum gibi içerdiği pek çok besin maddesi hakkında bilinci artırmayı hedefler. Dahası, bakliyatların dünyanın pek çok yerinde çok çeşitli şekillerde kullanımı mümkündür.

2. Biyolojik değeri yüksek protein içerirler

Bunun anlamı, bu yiyeceklerin vücuda gerekli olan besinleri sağladığıdır. Bakliyatlarda protein zincirini bir araya getiren amino asitler vardır.

Bakliyatların metionin ve sistein içermediği doğru olsa da, soya, nohut ve fasulye gibi bazı istisnalar vardır. Ayrıca, bakliyatların geri kalanı pirinç ve darı gibi tahıllarla birlikte veya ayrı tüketilebilir.

Bakliyatların et, balık veya yumurtayla aynı tabakta tüketilmesinin haksızlık olduğunu vurgulamaktır. Uzmanlar, insanların yüksek miktarda protein alımıyla karakterize edildiğini belirtmektedir. Bu yüzden, kişinin protein eksikliği yaşaması zordur.

3. Yeşil olmasına rağmen bezelye de bakliyattır

Evet, bezelyenin bakliyat olduğu doğrudur. Dondurulmuş versiyonlar haricinde, bezelye her ne kadar sebzeler kadar besleyici özellikler içerse de, bakliyat sınıfına girer.

Bir besin grubuyla diğeri arasındaki farkı yaratan, doğada nasıl bulunduğudur. Bu bağlamda, bir bakıma bakliyatlar toprak altında büyüyen kabuklarda depolanan kuru tohumlardır.

Öte yandan, sebzeler yeşil bitkilerin kök ve yaprak gibi yenilebilir bölgeleridir. Bununla birlikte, çocuğunuza öğlen veya akşam yemeği için bir kase bezelye vermek iyi bir fikirdir ancak bezelyeyi sebze olarak düşünmemelisiniz.

4. İlginç bir şekilde yer fıstığı da bakliyattır

Bu sizi en çok şaşırtacak bilgi olabilir çünkü pek çok insan yer fıstığının bakliyat olduğunu bilmiyor. Bezelye gibi, yer fıstığı da da kapalı bir kabuk içerisinde bulunan tohumlardır.

Daha da ilginç olanı, marketten herhangi bir kuru meyve veya kuruyemiş aldığınızda, bunların içerisinde çoğu zaman yer fıstığı olmaz. Kuru üzüm içermediği sürece, bu paketlerde daha çok kavrulmuş mısır ve çekirdekler bulunur. Benzer şekilde, atıştırmalık olarak tüketim porsiyonu da küçüktür.

5. Bazen rahatsızlığa sebep olsa da baklagiller mikrobiyota için faydalıdır

Son olarak, bakliyatlar mayalanabilir lif bakımından zengindir. Başka bir deyişle, bağırsaklardaki bakterileri besler, besinlerin emilimini artırır ve bağışıklık sisteminin doğru işleyişini sağlar. Buna ek olarak, diğer patolojilere ek olarak kabızlık, obezite ve kolon kanseri riskini azaltmaya yardımcı olur.

Bu sebeple, günlük beslenmenize bakliyatları eklemenin son derece iyi bir fikir olacağını söyleyebiliriz. Bununla birlikte, bakliyatlar, gaz ve şişkinlikten sorumlu olan ve bazen rahatsızlık hissine yol açan galaktanlar da içerir.

Mikrobiyota veya bağırsak duvarında bir değişiklik meydana geldiğinde, bakliyatlar fermente olur ve yukarıdaki semptomların görülmesine sebep olur.

Bu yüzden, eğer bu durum sizin başınıza çok sık geliyorsa, kırmızı mercimek gibi kabuğu soyulmuş bakliyatlar tüketmeyi deneyin. Ardından, en az 24 saat suda bekletin. Pişme suyuna biraz kimyon veya anason da ekleyebilirsiniz.

Gördüğünüz gibi, sağlıklı beslenme programınıza bakliyatları eklemek harika bir fikirdir. Ayrıca, eğer bakliyatları sevmiyorsanız, salata, çorba, kızartma veya türlü şeklinde tüketebilirsiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Naciones Unidas. Día Mundial de las Legumbres. Naciones. [Consultado el 3 de marzo de 2020] Disponible en: https://www.un.org/es/observances/world-pulses-day
  • FEN (Fundación Española de Nutrición) y AECOSAN (Agencia Española de Consumo, Seguridad Alimentaria y Nutrición). Informe sobre legumbres, nutrición y salud.
  • Lucía Martínez Argüelles. Vegetarianos con ciencia. España, 1ªEd 2016. Ed. Arcopress.
  • Boletín Oficial del Estado. Decreto 2484/1967, de 21 de septiembre, por el que se aprueba el texto del Código Alimentario Español.
  • Cañellas, X; Sanchís, J; Aguado, X y Redondo, L. (2017). Alimentación prebiótica: para una microbiota intestinal sana. 1ªed. España: plataforma actual.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.