Bebeğinizin ilk dişleri: bilmeniz gereken her şey

Bebeğin ilk dişlerinin ortaya çıkışı tamamen normal ve önemli komplikasyonlar yaşanmayan bir süreçtir. Bebeğinizin yaşayacağı ana semptomları ve acısını hafifletmek için ne yapmanız gerektiğini açıklayacağız.
Bebeğinizin ilk dişleri: bilmeniz gereken her şey

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2018

Genelde, dördüncü aydan itibaren bebeğin ilk dişleri çıkmaya başlar. Bazı durumlarda, bu süre bir yıla kadar sürebilmektedir. Eğer bebeğiniz geç diş çıkarırsa panik olmanıza gerek yok, bu her bebeğin kendine özel bir özelliğidir.

Bebeğin ilk dişleri hangi sırada çıkar?

Çoğu bebekte, süt dişlerinin çıkması beslenme şekillerinin gelişimine bağlıdır. Çıkan ilk dişler, kesici dişlerdir ve sebze ve yumuşak gıdaların çiğnenmesine yardımcı olurlar. Daha sonra, azı dişleri ve köpek dişleri çıkarak etin çiğnenmesinde rol alırlar.

Daha önce de belirttiğimiz üzere, diş çıkarma süreci oldukça değişken olmakla beraber genelde 20 ve 30 ay sürmektedir. Tabi ki istisnai durumlar da görülmektedir. Ağzında dişle doğabilen bebeklerin de olduğu unutulmamalıdır, ancak bu fazla rastlanmayan durumdur.

Bebekler süt dişlerini çıkarttığında, daha fazla salya salgılayabilir ve nesneleri ısırma eğilimi gösterebilirler. Bazıları bu süreci acısız atlatırken, bir kısmı da ağlama, uyku ve beslenme bozuklukları gibi nöbetlerle kendini gösteren kısa süreli rahatsızlık deneyimi yaşayabilirler.

“Evet, bebeklerin de dişlerinde çürük olabilir; bebeklerde diş çürümesi oldukça yaygındır”

Diş çıkarma semptomları

Bebeğin ilk dişlerini çıkarırken yaşadığı semptomlar oldukça hafiftir ve bazıları bu semptomları fark edilmeden atlatır. Öte yandan, bazı bebekler ateş ve hatta ishal gibi semptomlar gösterebilir. Burada semptomları detaylı olarak açıklıyoruz:

  • Bebeğin ilk dişleri haftalar boyunca diş etlerinin altında duruyor olabilir veya herhangi bir uyarı vermeden diş eti dokusunu delip çıkabilir.
  • Diş çıkmak üzereyken, diş etinin görüntüsü değişir, şişer, kızarır ve dokunulduğunda sert ve şişkin bir his verebilir. Bebeğiniz için ağrılı ve rahatsız olabilir.
  • Normalde, bebeğin diş çıkarmasına, ateş ve soğuk algınlığı ve hatta ishal ve hazımsızlık gibi rahatsızlıklar eşlik eder.
diş çıkaran bebek

Diş çıkarma ağrısını hafifletme yolları

Bebeğin ilk dişleri hangi dönemde çıkarsa çıksın, çıkmaya başladıkları zaman, (eğer varsa) diş çıkarmanın verdiği ağrıyı hafifletmek için bazı önemli adımlar atılmalıdır:

  • Parmağınızı steril bir sargı bezine sarın ve nazikçe diş etine masaj yapın. Bu, diş çıkarmanın verdiği ağrıyı hafifletmek için oldukça etkili bir yoldur.
  • Bebeğin ilk kez diş çıkarırken yaşadığı ağrıyı hafifletmenin bir diğer yolu ise yine steril bir sargı bezine sarılı buzun diş eti üzerine sürülmesidir.
  • Sert kauçuktan yapılan bir diş kaşıyıcı da oldukça etkili olabilir ve diş etlerini rahatlatmakla birlikte farklı şekilleri ve renkleri ile bebeğin dikkatini çekebilirler. Bu da onların ağrıyı düşünmemelerini sağlar.
  • Anestetik etkili doğal merhemler de ağrıyı hafifletmek için kullanılabilir.

Bebeğin ilk dişleri nasıl temizlenmeli?

İlk dişler çıkmadan önce, bebeğin diş etlerini ara sıra nemli bir bezle silerek o bölgenin yeni dişlerin çıkmasına alışmasını sağlayabiliriz. İlk dişler çıktığında ise, yine ıslak bir bezle temizlemeye devam edebiliriz, ancak ek gıda almaya başlamışsa, yumuşak kılları olan bebeklere özel küçük bir diş fırçası kullanabilirsiniz.

dişlerini fırçalayan çocuk

Bu özellikle 18 ayı doldurduktan sonra çok önemlidir, çünkü bu dönemde ilk azı dişler ortaya çıkar ve bu dişlerde besin artıkları kalabilir. Özellikle gece uykuya dalmadan önce, günde iki veya üç kez bebeğinizin dişlerinin fırçalanması tavsiye ediliyor.

Avrupa Pediyatrik Diş Hekimliği Akademisi özel bir diş macunu ile günde iki kez fırçalanmasını öneriyor. Flor zehirlenmesi riski nedeniyle yetişkin diş macunlarından kaçınılması gerektiğinin de altını çiziyor. İki yaşının altındaki çocuklar için diş macununda 500 ppm bir konsantrasyon olmalıdır.

Her bebeğin kendine göre bir ritmi olduğunu ve dişlerinin farklı zamanlarda çıkabileceğinin altını bir kez daha çiziyoruz. Ancak yine de herhangi bir şüpheniz varsa, doğrudan diş hekiminiz veya pediyatri uzmanınızla görüşebilirsiniz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.