Bebeklerde Anemi: Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Bebeklerde anemi birden fazla nedene dayanabilir. Eğer anemiye neden olan durumları bilirsek, doğru bir tedavi için neler yapmamız gerektiğini de anlarız.
Bebeklerde Anemi: Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Son Güncelleme: 19 Kasım, 2019

Anemi, kanda bulunan kırmızı kan hücrelerinin azlığından kaynaklanan bir hastalıktır. Diğer bir deyişle, oksijeni taşıyan kırmızı renkli protein, yani; hemoglobin seviyesinin normalin altında olduğu gözlemlendiği zaman anemi teşhisi konur. Bebeklerde anemi söz konusu olduğundaysa, bu vakalarla özel olarak ilgilenilmelidir.

Bebeklerde Anemi Nedenleri

Arjantin Pediyatri Birliği’nin açıklamasına göre, “Farklı farklı anemi türleri bulunur. Fakat en yaygın olanı, özellikle çocuklarda sıklıkla görülen anemi türü, demir eksikliği anemisi ya da demir eksikliğinden kaynaklanan anemidir. Demir eksikliği anemisi genellikle kırmızı ve beyaz et, yeşil lifli sebzeler ve baklagiller gibi hayvan ve sebze proteinlerinin yeteri kadar tüketilmemesinden kaynaklanır.”

Yine birliğin açıklamasına göre, yaşamın belli evrelerinde kişi anemiye daha açık olabilir. Yaşamın ilk dönemleri, ergenlik ve hamilelikte anemi görülmesi daha olasıdır. Anemi genel olarak kandaki kırmızı hücrelerin ani düşüşü ya da ciddi derecede kan kaybından dolayı ortaya çıkar. Bu hastalık, kemik iliğinde yeteri kadar alyuvar (kırmızı kan hücresi) üretilememesinden de kaynaklanabilir.

Bebeklerde anemi nedenleri

Aynı zamanda, prematüre bebeklerde de kırmızı kan hücrelerinin çok düşük olduğu görülebilir. Anne rahminde 32 haftadan daha az süre geçiren bebeklerde anemi vakalarına çok daha fazla rastlanır. Doğum sonrası hastanede çok fazla vakit geçiren bebekler için de aynı şey geçerlidir.

Aklınızdan Çıkarmayın

Unutmayın ki; bebeklerde anemi çocuğun gelişimini ve hayatını riske atan ciddi bir sorundur. Teşhis konulmamış demir eksikliği anemisi de aynı şekilde tehlike arz eder. Bu iki durum da çocuğun beyin aktivitelerini ve bilişsel yetilerini etkileyebilir. Bu bağlamda, dil gelişimi, motor gelişimi ve koordinasyon yetileri aksayabilir.

Bu bilgileri sizlerle paylaşmamızın nedeni korku ya da paranoyaya sebebiyet vermek değil. Yalnızca şunu hatırlatmak istiyoruz ki; bebeklerde anemi vakalarının önüne geçilmesi için uzmanlarla görüşmek oldukça önemlidir.

Bebeklerde Anemi Tedavisi

Doktorunuz aneminin nedeninin demir eksikliği olduğu teşhisini koyarsa, ilgili mineralin verilmesini sağlar. Hastaya göre değişiklik göstermek kaydıyla demir, damla, şurup ya da tablet olarak alınabilir. Çocuk doktoru hastası için doğru doz ve tedavi süresini belirleyecektir. Genel olarak tedavi en az 3 ay sürer.

Anne babalar bebeklerine bir doktora danışmadan asla ilaç vermemelidir. Bundan dolayı, reçetesiz herhangi bir demir ilacı da bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra, tedavi süresince doktorunuzu düzenli aralıklarla görmelisiniz.

Ağızdan şırıngayla tedavi gören bebek

Bebeklerde Anemiyi Önlemenin En İyi Yolu Nedir?

Anemiyi önlemek için bir uzmana danışmanız şarttır. Aynı zamanda, şunları da aklınızdan çıkarmayın:

  • Her gün anne sütü ve damla halinde demirle gerekli beslenme sağlanmalıdır. Doktorlar, A, C ve D vitaminleri gibi takviyeler de verebilirler.
  • Demir açısından zengin gıdalar tüketilmesi de önerilir. İyi pişirilmiş kırmızı et, ıspanak, brokoli ve mercimek gibi sebzeler yenmelidir. Çocuğun yaşına göre, boğulmaların önüne geçmek için mercimeği rondodan geçirmeniz gerekebilir.
  • Şunu da unutmayın ki, narenciye ya da diğer C vitamini içeren gıdaların tüketilmesi demir emilimini kolaylaştırır. Ayrıca, tek başına yeterli olmasa da, demirle zenginleştirilmiş süt tüketimi de bebeklerde anemiyi önlemek için bir yöntem olabilir.

Özet

MedlinePlus’a göre, “Demir eksikliğini önlemek ve tedavi etmek için en önemli yöntemlerden biri sağlıklı beslenmektir.”


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.