Bebeklerin beslenme düzenlerinde demirin önemi

Bebeklerin beslenme düzenlerinde demirin önemi

Son Güncelleme: 15 Nisan, 2018

Bebeklerin beslenmesinde demir yaşamsaldır, çünkü anemi gibi hastalıkların önlenmesinde yardımcı olur. Çocuğunuzun sağlığını korumak için hangi gıdaların bu minerali içerdiğini öğrenmek oldukça önemlidir.

Bebeklerin beslenmesinde demir yaşamsaldır, çünkü anemi gibi çocuk gelişiminde oldukça yaygın olan hastalıkların önlenmesinde yardımcı olur. Bu mineral özellikle 0 ila 12 ay arasındayken mutlaka beslenme düzenlerine dahil edilmelidir.

 Amerika Birleşik Devletleri Tıp Enstitüsü’ne göre, bebeklerin 6 ila 12 aylıkken günde 11 mg demir almaları önerilirken 12 ila 36 ay arasında ise günde 7 mg almaları tavsiye ediliyor. Bebeğinizin beslenme düzenine demiri dahil etmeniz için, gelin demir içeren bazı gıdaları inceleyelim:

Demir içeren gıdalar

Bebeklerin ek gıdaya başladıkları andan itibaren, beslenme şekilleri demir açısından zengin olmalıdır. Bu nedenle, demir içeren gıdaları beslenme düzenlerine dahil etmek oldukça önemlidir. İşte bazı tavsiyeler:

  • İnek, keçi veya soya sütü gibi düşük demir içeriği olan sütlerden uzak durulması tavsiye edilmektedir.
  • Lif, kalsiyum, oksalat, fitat ve fosfat gibi demir emilimini azaltan gıdaların tüketiminin azaltılması tavsiye edilmektedir.
  • 6 aylık olduğunda, püre halinde et ve balık gibi gıdaların verilmesi önemlidir.
  • Bebekler, demir emilimini arttırma özelliği olan C vitamini içeren gıdalar tüketmelidir.
biberondan içen bebek
  • Günlük süt tüketimi 500 ml/gün olmalıdır.
  • Bezelye, brokoli, karnabahar ve pancar kökü gibi sebzeleri tüketmesi de faydalı olacaktır.

 “Demir; et, balık ve tavuk gibi gıdalarda zengin olan bir mineraldir.”

Bebeğin beslenme düzeninde demir eksikliğinin sonuçları

Bebeğin beslenme düzeninde demir eksikliğinin sonuçları arasında en yaygın olanı anemidir. Ancak bu hastalığa ek olarak, çocuğunuz başka sağlık problemleri de yaşayabilir:

  • Gizli demir eksikliği: vücutta demir kaynaklarının eksikliğidir.
  • Demir eksikliği anemisi: hematopoiez ile birlikte en sık görülenlerden biridir.
  • Ferropeninin çıkması: plazma veya demir seviyesindeki eksiklik.
  • Bilişsel ve psikomotor sistemlerin gelişmesi sırasında merkezi sinir sisteminde hasarlar.
  • Hafıza ve öğrenme kabiliyetinde zayıflıklar.

Her bir kırmızı kan hücresi, akciğer dokularına oksijen taşıyan pigment olan hemoglobinlerinde demir içermektedir.”

Demirden nasıl faydalanabiliriz?

Bebeğin beslenme düzeninde demir eksikliğinin giderilmesi, 4 ila 6. ay arasında bu mineral açısından zengin olan ve emilimini kolaylaştıran gıdaların dahil edilmesiyle başlar. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) besin takviyesi, ve beslenme düzeninin çeşitlendirilmesi yoluyla çocukların beslenme düzeninin zenginleştirilmesini öneriyor.

Demirin emilimi, askorbik ve sitrik asitlerin sindirilme süreci sırasında daha etkili ve verimli olmaktadır.

Portakal ve bazı diğer meyvelerde bulunan C vitamini, bebeğin beslenme düzenindeki bu mineralin emilimini arttırır. Bazı uzmanlar, inek sütü ve bazı enfüzyonların bu emilimi yavaşlattığını söylemektedir.

Anne sütü, bu minerali bebeğinize vermek için harika bir yöntemdir ve emilimi kolaydır. Emzirdikten sonra, takviye mamalarıyla da bebeğinize ihtiyacı olduğu ek demiri verebilirsiniz. Şunu unutmamak gerekir ki, ek gıdalar dengeli bir beslenme düzenini sürdürmede yardımcı olabilir.

elinde biberon kucağında bebek

Hamilelik sırasında da demir almayı unutmayın

Hamilelik sırasında da demir almak gereklidir. Vücudunuz, bağışıklık sistemini güçlü tutmak ve aşağıda belirttiğimiz sebeplerden ötürü bu minerale ihtiyaç duyacaktır:

  • Hamilelik sırasında vücudunuzda dolaşan kan miktarı artmaktadır. Bu nedenle, vücudunuz daha fazla hemoglobin üretmeye ihtiyaç duyar.
  • Plasentanın büyümesini desteklemek için daha fazla demire ihtiyaç duyarsınız.
  • Demir eksikliği anemisi erken doğuma ve bebeklerin düşük kiloyla dünyaya gelmesine neden olur.

Bebeğin düzgün gelişimi ve büyümesi için yeterli miktarda demir aldığına özen göstermeliyiz. Beslenme oldukça önemlidir ve demir gibi yaşamsal minerallerin eksikliği sağlık problemlerine yol açabilir. Beslenme hakkında herhangi bir şüpheniz veya sorunuz varsa, pediatri uzmanınıza danışmanız gerekmektedir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • He H., Qiao Y., Zhang Z., Wu Z., et al., Dual action of vitamin C in iron supplement therapeutics for iron deficiency anemia: prevention of liver damage induced by iron overload. Food Funct, 2018. 9 (10): 5390-5401.
  • Cusick SE., Georgieff MK., Rao R., Approaches for reducing the risk of early life iron deficiency induced brain dysfunction in children. Nutrients, 2018.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.