Çocuk İstismarı ve Sarsılmış Bebek Sendromu

Sarsılmış bebek sendromu çocuk istismarının en yaygın görülen örneklerinden biridir. Bu sendromun riskleri ve belirtileriyle ilgili bilgi sahibi olmak ebeveynler için çok önemlidir.
Çocuk İstismarı ve Sarsılmış Bebek Sendromu

Son Güncelleme: 28 Eylül, 2020

Sarsılmış bebek sendromu çocuklara yönelik yanlış davranışlar arasında en sık karşılaşılanlardan birinin sonucunda ortaya çıkar. Bebeklerin göğüs kafeslerinden tutularak sallanmaları sonucunda oluşan beyin hasarlarına sarsılmış bebek sendromu adı verilir. Bu sendrom çocuğa yönelik fiziksel şiddetin göstergesidir ve ölüm dahil ciddi sonuçlara yol açabilir.

Bu yazıda sizi bu sendromla ilgili bilgilendirmeye çalışacağız.

Sarsılmış bebek sendromu nedir?

Sarsılmış bebek sendromu, bebeğin şiddetli bir şekilde sarsılması sonucunda oluşan bir dizi beyin hasarı oluşmasıdır. Bu durum, çocuğun fiziksel şiddet gördüğünün göstergesidir. Bu hasarlar bebeklerin boyun kaslarının yeterince gelişmemiş olmasından dolayı oluşur. Başka bir deyişle, bebekler kafalarını dik tutmakta güçlük yaşadıkları için bu şekilde sarsılmaları, onlar için ciddi sonuçlar doğurur.

Niyeti bebeğe zarar vermek olmasa bile, bir yetişkinin gücü ve büyüklüğü sebebiyle çocukta önemli hasarlar yaratabileceğini unutmamak gerekir. Çocuğu şiddetli bir şekilde salladığınızda kafası kontrolsüz bir şekilde farklı yönlere hareket eder. Bu da bebeğin beyninin sert kafatasına çarpmasına sebep olur.

anne kucağında ağlayan bebek

Bu çarpmanın etkisiyle bebeğin nöronları, ya da başka bir deyişle, beyin hücreleri hasar görür. Bu hasar bazen geçici bazen de kalıcıdır. Beynin kafatasına çarpması sonucunda beyinde iç kanama gerçekleşebilir ya da gözlerde hasar oluşabilir. Bebeği bu şekilde sallamak çocuğun ölümüne bile sebep olabilir.

Belirtiler

Şiddetli bir şekilde sallanan bebeklerde görülen belirtilerden bazıları şunlardır:

  • Gerginlik.
  • Sürekli uyuklama.
  • Sinirlilik.
  • İştahsızlık, kusma, mide bulantısı
  • Nefes almada zorluk.
  • Kasılmalar.
  • Körlük.
  • Felç.
  • En ciddi vakalarda, koma.

Bu belirtileri hasar gerçekleştikten hemen sonra gözlemlemek mümkün değildir. Bununla birlikte, eğer hasar ciddiyse yukarıda sıraladığımız belirtiler birkaç saat içinde görülmeye başlayacaktır.

Sarsılmış bebek sendromu nelere yol açar?

Bu tür bir beyin hasarıyla karşılaşan her 10 çocuktan biri hayatını kaybeder. Hayatta kalanların yaklaşık %50’sinde bu hasar kalıcıdır. Bu hasardan dolayı körlük, beyin felci, zihinsel engellilik, epilepsi ve iletişim güçlüğü gibi durumlar ortaya çıkabilir.

esneyen bebek

Sarsılmış bebek sendromuna nasıl engel olunur?

Eğer bebeğinizin bakımından sorumlu başka insanlar varsa, bu kişilerin bu tür bir hasarın ne kadar ciddi olduğunu anladıklarından emin olun. Aynı zamanda, bebeğinizin herhangi bir istismara maruz bırakıldığından şüpheleniyorsanız mutlaka destek isteyin ve hızla harekete geçin.

Bebekler zaman zaman ortada görünen bir sebep yokken uzun süreler boyunca ağlarlar. Bu durumlarda ebeveynlerin bıkmaları ve sakinliklerini kaybetmeleri çok kolaydır. Bunun ne kadar tehlikeli olduğunu hep aklınızda tutun. Bir yetişkinin, bebeğine karşı dürtüleriyle hareket etmesinin ne kadar ciddi sonuçlar doğurabileceğini unutmayın.

Ebeveynlere çocuklarının neden ağladıklarını anlamaları için yardımcı olabilecek eğitimlerden destek alabilirsiniz. Bu eğitimler, ebeveynlerin bu durumlarda nasıl tepki vermeleri gerektiğini anlamalarına da yardımcı olmaktadır. Bir ebeveyn ya da bakıcıysanız zaman zaman duygularınızı kontrol etmekte güçlük çekebilirsiniz. Bu durumlarda uzmanlardan yardım istemekten çekinmeyin.

Sonuç…

Bebeklerin ne kadar hassas olduklarını asla unutmayın! Ebeveynler ve bakıcıların bebeklere karşı özellikle dikkatli olmaları ve yanlış davranışlardan kaçınmaları gereklidir. Bir istismardan şüpheleniyor ya da çocukların etrafında duygularınızı yönetmekte güçlük çekiyorsanız, mutlaka profesyonel destek alın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.



Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.