Çocuğumun Güneş Alerjisi Varsa Ne Yapmalıyım?

Güneş alerjisi giderek daha fazla yaygınlaşmaktadır. Çocuğunuzun cildinin ne kadar hassas olduğunu fark etmek ve ciltte döküntüler olduğunda ne yapılacağını bilmek önemlidir.
Çocuğumun Güneş Alerjisi Varsa Ne Yapmalıyım?

Son Güncelleme: 14 Mart, 2020

Çocuğunuzun hassas cildi, güneşe maruz kaldığında zarar görebilir ve bunun sonucunda ise alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir. Eğer çocuğunuzda güneş alerjisi varsa, bu yazımızda yapmanız gerekenlerden bahsedeceğiz.

Çocuğunun güneş alerjisi olduğunu belirten pek çok anne vardır. Ebeveyn haliyle bu durum sebebiyle endişelenmektedir ve çoğu zaman ne yapacağını bilmemektedir.

Bununla birlikte, bütün çocukların güneşe maruz kaldığında bazı reaksiyonlar gösterebileceğini ve bunun belirli bir sebebi olmadığını göz önünde bulundurmalıyız.

Güneş alerjisi, güneş altında zaman geçirdikten sonra ciltte döküntüler görülmesine verilen isimdir.

Bazen, güneş koruyucu kremler kullansanız da çocuğun hassas cildinde reaksiyonlar görülebilir. Döküntülerin pek çok sebebi olabilir. Bu sebeplerden bazıları sadece güneşe maruz kalmak olabileceği gibi, belirli ürünlerin ve ilaçların kullanımı da olabilir.

Çocuğumun güneş alerjisi varsa ne yapmalıyım?

Bu alerji, güneş ışınlarına maruz kalan cilt bölgesinde döküntülere sebep olur. Güneşe maruz kaldıktan bir iki dakika sonra kırmızı ve kaşıntılı lekeler olarak veya ürtiker olarak kendini gösterebilir ve birkaç saat ila birkaç gün devam edebilir. Bu alerji kronik olabilir ancak semptomları tedavi etmek mümkündür.

Aşağıda, çocuğunuzun başına gelebilecek en yaygın alerji türlerinden bahsedeceğiz. Ayrıca, tedaviye ve önlemeye dair neler yapabileceğinize de değineceğiz.

1. Polimorfoz ışık erüpsiyonu

Bu, bağışıklık sisteminin cilde temas eden ışıklara verdiği bir tepkidir. Bu kaşıntılı döküntü, güneş alerjilerinin en yaygın görülen türüdür. Ciltte çok sayıda nokta veya su toplaması şeklinde kendisini gösterir.

Çocuğumda güneş alerjisi var, ne yapabilirim?

kumsalda oynayan çocuk

Eğer çocuğunuz polimorfoz ışık erüpsiyonundan muzdaripse, onu güneş ışınlarına aşamalı olarak maruz bırakmaya çalışın. İlk olarak günde birkaç dakika güneşe çıkarın ve yavaş yavaş direnci artırın.

Eğer döküntü hafifse, cildi iklime alıştırmaya yardımcı olacağından güneş altına bahar aylarında çıkabilirsiniz. Döküntünün şiddetli olduğu durumlarda ise, doktor geceleri uygulanan steroid bir krem kullanmanızı tavsiye edebilir.

2. İlaç sebebiyle güneş hassasiyeti

Bu döküntü de oldukça yaygındır. Bazı ilaçları kullanan çocuklar güneşe çıktıklarında bu durumdan muzdarip olurlar. Vücutta güneş ışınlarıyla temas eden her bölgeyi etkiler.

İlacın kullanımını kesmek genellikle semptomları hafifletmeye yardımcı olur ancak bunu sadece kullanılan ilacın çok önemli olmadığı durumlarda yapmalısınız.

Emin değilseniz, mutlaka bir doktora danışın. Eğer sorun ısrarcı davranırsa, doktorunuz sizi konunun uzmanına yönlendirebilir. Güneş alerjileri, ciltte döküntülere sebep olan pek çok farklı tepki üretebilir.

3. Kontakt dermatit

Kontakt dermatit, bir kimyasal madde güneşle tepkimeye girdiğinde ortaya çıkan bir başka alerjik reaksiyondur.Durum, alerjen üretilmesine sebep olduğu için çocuğun cildi tahriş olmaya başlar.

İlk iki türe kıyasla daha az görülür. Bu döküntüler, vücudun sabun ve parfüm gibi ürünlerle temas eden bütün kısımlarını etkiler. Şiddetli vakalarda ciltte ürtiker ve su toplamaları görülebilir.

Bu reaksiyona sebep olan kimyasal ürünü tespit etmeli ve kullanmayı bırakmalısınız. Buna ek olarak, çocuğunuzu güneşten yeterli miktarda korumalısınız.

Ayrıca, antihistaminik ilaçlar kullanmanızı, etkilenen bölgeleri iyice yıkamanızı ve kalamin losyonu ile şişkinlikleri rahatlatmanızı tavsiye ediyoruz.

denize giren çocuk

Çocuğumun güneşe alerjisi varsa risk faktörleri nelerdir?

Güneş alerjisini teşhis etmek çok kolay değildir çünkü ilk semptomlar, diğer alerjik reaksiyonlarla son derece benzerdir. Ciltteki döküntüler, bu hassasiyetin olağan bir belirtisidir. Cildi etkileyen bu reaksiyonları tedavi etmek kolay değildir.

Güneş ışınlarına maruz kalmak kaçınılmazdır. Bu da alerjinin tedavisini güçleştirir. Ayrıca, ilaçların etkisini göstermesi zaman alır ve reaksiyonlar güneşe maruz kalındıktan çok kısa süre sonra başlar. En uç vakalarda, kansere yol açabilir.

Kısacası, çocukların ciltlerinin son derece hassas ve bu tür alerjik reaksiyonlara karşı duyarlı olduğunu göz önünde bulundurmalısınız. Bu sebeple, çocuğunuza mutlaka güneş koruyucu krem sürmelisiniz ve onu güneşe alıştıra alıştıra çıkarmalısınız.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.