Çocuklarda Bağırsak Kurdu: Ne Yapmalı?
Burada çocuğunuzda oluşan bağırsak kurtlarını nasıl tespit edebileceğinizi, nasıl önleyebileceğinizi ve çocuğunuzu nasıl tedavi edeceğinizi anlatacağız. Kılkurdu da denilen bu küçük parazitler çocuklarda sıklıkla görülen bir vakadır. Bağırsak kurdunun bilimsel ismi Enterobius vermicularis.
Bağırsak kurdunun genel görüntüsü çok ince ve yaklaşık bir santimetre uzunluktadır. Renkleri beyaz ya da grimsi olacaktır ve genelde hareket ederler. Kızlarda genelde vajinanın dış bölümünde görülürken, erkeklerde kalın bağırsakta ya da anüs civarında görülür.
Çocuklarda bağırsak kurdunun belirtileri
- Bağırsak kurdunun en yaygın belirtisi anüste ve çevresi bölgede görülen agresif bir kaşıntıdır.
- Kızlar da anüs ve vajina bölgesinde kaşıntı yaşayabilir ve buna bağlı olarak yaşanan enfeksiyon görülebilir.
- Kızlarda aynı zamanda alışılmadık vajinal akıntı görülebilir.
- Küçük çocuklarda kılkurduna bağlı olarak çiş yaparken olan bir yanma ya da rahatsızlık görülebilir; bu da bağırsak kurtlarının mesane iltihabıyla ya da üriner bir enfeksiyonla karıştırılmasına sebep olabilir.
- Kaşıntı genelde geceleri olur ya da geceleri daha da şiddetlenmeye başlar; bunun nedeni dişi bağırsak kurtlarının gece vakti yumurta bırakmasıdır. Günde 20 bin yumurta bırakabilirler.
- Ciltte döküntü, genelde çocuk engel olamadığı bir kaşıntı yaşadığı zamanlarda oluşur.
- Kaşıntı çocuğunuzu o kadar rahatsız eder ki, uyumasına engel olabilir ya da gece uyurken birden bire uyanmasına sebep olur.
- İştahsızlık görülebilir. Çocuğunuz abdominal, yani karnında ağrılar dolayısıyla iştah kaybı yaşayabilir. Aynı zamanda uyuyamamaktan kaynaklanan yorgunluk iştahının kesilmesine sebep olabilir.
- Duygusuzluk ya da hissizlik. Kaşıntı sebebiyle uyuyamama, çocuğunuzu müthiş derecede yorar ve buna bağlı olarak çocuğunuz yorgun uyanır.
- Dişleri gıcırdatarak uyuma genelde stresin en sık görülen belirtilerinden biridir. Aynı zamanda, bu bağırsak kurdunun tipik semptomlarından biridir. Nedeni ise çocuğunuzun yaşadığı aşırı kaşıntının verdiği rahatsızlıktır.
- Bazı çocuklarda yüksek ateş de görülür.
Çocuğunuz nasıl bağırsak kurdunu kapar?
Bulaşma aslında kaşınmayla başlar. Elleri yıkamanın çok önemli bir şey olduğunu bilmeyen çocuk, bulaşıcı bir hastalık ihtimalinden habersiz bir biçimde kendini kaşıyabilir ve pis ellerini ağzına götürebilir.
Aynı zamanda bağırsak kurdu başka bir kişinin ellerinden ya da kirli bir elin temas ettiği herhangi bir objeden de bulaşabilir; buradaki önemli nokta ağız ile temas olup olmamasıdır. Bu tür interaksiyonlar çocukluğun ilk zamanlarında gayet normal şeylerdir. Ailenin diğer fertleri de objeler üzerinden bağırsak kurdunu kapabilir.
Çocuğunuzda kılkurdunu nasıl ispat edersiniz?
Birçok teknik bulunur. Çocuğunuzda bağırsak kurdu olup olmadığını anlamanın en kolay yolu çocuğunuzun dışkısına bakmaktır. Eğer küçük kurtçuklar görürseniz, bu çocuğunuzda bağırsak kurdu olduğu anlamına gelir.
Anne çocuğu kontrol ederek de teşhis koyabilir; bunu, popo yanaklarını ayırıp anüs bölgesine dikkatlice bakarak yapabilir. Eğer çocuğunuzda bağırsak kurdu varsa ve bu kontrolü gece yapıyorsanız, anne büyük ihtimal bağırsak kurtlarını çocuğun anüs bölgesinde görecektir.
Başka bir teknikse, bağırsak kurdu teşhisi için özel yaratılmış yapışkan bantları kullanmaktır. Yapışkan bant anüse uygulanır ve belli bir süre sonra çıkartılıp mikroskop altında kontrol edilir.
Çocuklarda bağırsak kurdunu nasıl tedavi edersiniz?
Çocuğunuzdaki kılkurtlarını tedavi etmek oldukça kolay bir işlemdir. Oral yoldan verilen bir ilaç tedavi edecektir. Bu ilaç genelde tek doz yapılır. Bazı çocuk doktorları 20 gün sonra bağırsaktaki kurtların bırakmış olduğu yumurtalar sebebiyle tekrar bir doz uygulanmasını önerir.
Bazı uzmanlar bağırsak kurdu olan çocuklarla birlikte aynı evde yaşayan diğer aile bireylerinin de aynı tedavi süresinden geçmesini önerir, özellikle çocukla aynı yatağı ya da yatak odasını paylaşan çocukların.
Bu kullanacağınız ilaç antibiyotik değildir; çünkü bağırsak kurtlarını antibiyotikle tedavi edemezseniz, çünkü kurtlar bakteri değildir.
Kaşıntıdan dolayı oluşan cilt döküntüleri de tedavi edilebilir. Bu durum için özel yapılmış rahatlatıcı ve şişmeyi engelleyici krem ya da merhemler vardır. Daha ciddi cilt sorunları için çocuk doktoruna başvurulması gerekir; çünkü ciltteki yaranın enfeksiyon kapıp kapmadığını teşhis edip, antibiyotik tedavisine başvurulabilinir.
Enfeksiyonu engelleme
Çocuğunuzu ve diğer aile fertlerini bağırsak kurtlarından engellemek için yöntemleri paylaşıyoruz:
- Giysileri silkelemeyin. Siz giysileri silkeledikçe kumaş üzerindeki bağırsak kurtlarının yumurtaları odaya dağılacaktır. Buna engel olmalısınız.
- Bütün çocukların kullandığı çarşaf ve nevresimleri sıcak suda yıkayınız: havlular, ve özellikle iç çamaşırları. Bunu sık sık yapın.
- Antibakteriyel deterjanlar kullanın.
- Çocuğunuzu tuvaletten sonra ve yemekten önce ellerini yıkması konusunda teşvik edin. Bu onlar için bütün hayatları boyunca çok önemlidir, ve bunu sağlamak için çocuğunuzun neyi doğru yapıp yapmadığını gözlemlemeniz gerekir.
- Çocuğunuzun tırnaklarını kesin ve bu iş için özel yapılmış fırçalar kullanarak temizleyin.
- Çocuğunuzun parmaklarını emmesine engel olun.
- Her objeyi ağzına koymamasını çocuğunuza öğretin.