Çocuklarda Diş Avülsiyonu: Nedir ve Nasıl Davranmalı

Çocuklarda diş avülsiyonu, bir darbe sonucu dişin tamamının ağızdan dışarı atılmasıdır. Burada, bu durumda çocuğunuza nasıl yardım edeceğinizi anlatacağız.
Çocuklarda Diş Avülsiyonu: Nedir ve Nasıl Davranmalı

Son Güncelleme: 22 Nisan, 2021

Çocukların oyunlarında ve sporlarında yaşadıkları neşe, bazen ağıza gelen darbeler ve travmalarla gölgelenebilir. Bu durumlarda, çocuklarda bir diş parçasının yerinden çıktığı bir durum olan diş avülsiyonu olması mümkündür.

Bu durum gerginlik, acı ve stres yaratır. Bir ebeveyn olarak, o anda çocuğunuzu sakinleştirmek ve ona yardım etmek için ne yapmanız gerektiğini bilmelisiniz. Nasıl olduğunu öğrenmek için okumaya devam edin.

Çocuklarda diş avülsiyonu nedir?

Çocuklarda diş avülsiyonu, bir diş elemanının yuvasından tamamen çıkmasıdır. Diş, yapısı bozulmadan ağızdan bütünüyle (taç ve kök) dışarı atılır.

Dişin doğal yerinden ayrılması travma veya darbe sonucu oluşur. Dental acil bir durumdur ve bu nedenle durumu çözmek için hızlı hareket etmek çok önemlidir.

Çocuklarda diş avülsiyonu hem geçici hem de kalıcı dişlerde meydana gelebilir. Üst kesici dişler en sık etkilenen unsurlardır çünkü ağza darbeler söz konusu olduğunda daha fazla maruz kalırlar.

Ağzını tutan çocuk

Çocuklarda diş avülsiyonu durumunda ne yapmalısınız?

Bu tür bir travmaya maruz kaldığında çocuk ağrı, kanama ve çok fazla stres yaşar. Sorumlu yetişkin ise hızlı ve uygun şekilde hareket etmek için sakin kalmalıdır. İzlenecek adımlar, bunun bir süt dişi mi yoksa kalıcı bir diş mi olduğuna bağlı olarak farklı olacaktır.

Geçici bir dişin avülsiyonu

Çıkan dişin bir süt dişi olduğu durumlarda, onu yuvaya yeniden yerleştirmemelisiniz. Bunu yapmak, kemiğin içinde oluşacak olan kalıcı dişe zarar verebilir.

Yapmanız gereken, acilen dişçiye gitmektir. Uzman, tüm yaralı bölgeyi dikkatlice inceleyecek ve röntgen çekerek kemik kırığı olup olmadığını gözlemleyecek ve diğer alanlarda diş parçası kalmadığından emin olacaktır.

Kalıcı bir dişin avülsiyonu

Ağızdan çıkan dişin kalıcı olması ve çocuğun acil hastaneye kaldırılmasını gerektiren ciddi komplikasyonlar (bilinç kaybı, kanama, kusma, kafa karışıklığı) göstermediği durumlarda, yetişkinin o anda yardım ve tavsiye için bir diş hekimine başvurması gerekir. İzlenecek adımlar aşağıdadır:

  • Çıkan dişi arayın: Çıkan dişi olabildiğince çabuk bulmaya çalışın. Taç tarafından tutun ve bozulmadan kalması gereken köke asla dokunmayın.
  • Dişi temizleyin: Diş çok kirliyse on saniye temiz su ile taç kısmından tutularak yıkanmalıdır.
    Kök bölgesine dokunulmamalı, ovalanmamalı veya kurutulmamalıdır.
  • Dişi yeniden konumlandırın: Dişi pıhtı oluşmadan ağızda bıraktığı deliğe doğru pozisyonda yerleştirmeye çalışmalısınız. Çocuktan dişi yerinde tutmak için gazlı bez veya bir mendil ısırmasını isteyin. Ardından hemen diş hekiminizi ziyaret edin.
  • Dişin taşınması: Diş yuvasında yeniden konumlandırılamıyorsa, nemli tutmanız gerekir. Bir bardak süt veya serum fizyolojik solüsyonu içinde veya çocuğun ağzında yutmamaya dikkat ederek dilin altında taşınmalıdır. Susuz kalmaması için bir mendile veya peçeteye koymayın.
  • Derhal diş hekiminize danışın: Çocuğu mümkün olan en kısa sürede, tercihen travmadan sonraki ilk saat içinde diş hekimine götürün. Durum ne kadar çabuk çözülürse, prognoz o kadar iyi olur.

Tedavi

Çocuk kliniğe geldiğinde, durumu yönetmekten diş hekimi sorumlu olacak ve çocuğun bakımı öncelikli olacaktır. Eşlik eden yetişkinler kaygılarını kontrol etmeli, uzmanın hareket etmesine izin vermeli ve çocuğa huzur vermelidir.

Diş hekimi klinik ve radyografik bir muayene yapacaktır. Etkilenen diş kalıcı ise, tekrar yuvaya yerleştirilir (veya zaten yeniden yerletirilmişse konumu kontrol edilir).

Diş hekimi tarafından kontrolü yapılan çocuk

Ardından, diş yerindeyken başka bir kontrol röntgeni çekilecektir. Isırmayı test etmek ve teması engelleyecek bir engel olmadığından emin olmak için çocuğun dikkatlice ısırması sağlanacaktır.

Yeniden yerleştirilen dişi yerinde tutmak amacıyla diş hekimi onu hareketsiz hale getirmek için bir atel yapacaktır. Bu, herhangi bir hareketin engellenmesi için ortodontik tel ve kompozit (dolgularda kullanılan estetik malzeme) ile komşu dişlere birleştirilmesinden ibarettir. Atel, en az üç ay yerinde kalacaktır.

Enfeksiyonları, rahatsızlığı önlemek ve iyileşmeyi desteklemek için antibiyotikler ve anti-enflamatuar ilaçlar gerekli olacaktır. Bir tetanoz aşısı da gerekli olacaktır.

Geçici bir dişin çıkması durumlarında da hızlı bir şekilde diş hekimine gitmek gerekir. Diş hekimi, etkilenen sert ve yumuşak dokuları kontrol edecektir.

Çocuğun yaşına ve dişin tekrar yerleştirilmesinden önceki süreye bağlı olarak, protez bir cihazın yerleştirilmesi gerekebilir. Bu, kalıcı diş için alanı koruma ve kaybolan estetiği ve işlevselliği geri getirme işlevine sahiptir.

Dental reimplantasyon sonrası öneriler

Diş hekimi dişi yuvasına yeniden yerleştirdikten ve sabitledikten sonra, belirli bir özel bakım gerekli olacaktır:

  • Yumuşak beslenme: Çok fazla çiğneme gerektiren gıdalardan kaçının. Milkshake, yoğurt ve dondurma gibi hafif, soğuk yiyecekler daha iyi iyileşmeye yardımcı olacaktır.
  • Alanı dinlendirme: Yeniden yerleştirilen dişle ısırmayın.
  • İyi bir ağız hijyeni sağlayın: Ağız hijyenini askıya almayın. Bölgedeki fırçalama dikkatlice ve yumuşak bir fırça ile yapılmalıdır.
  • Diş hekimi antiseptik bir gargara önerebilir.
  • Periyodik diş kontrolleri: İyileşmeyi ve atelin durumunu kontrol etmek için periyodik ziyaretler planlanacaktır. İmmobilizasyon kaldırıldıktan sonra 1 ay, 3 ay, 6 ay ve 1 yılda kontroller yapılmalıdır. Yeniden yerleştirilen diş elemanının bir noktada bir kanal tedavisi görmesi gerekebilir.
  • Komplikasyonlara eğilim: Diş hekimi, fistül görünümü, irin akıntısı, yoğun ağrı veya yüzde şişme gibi özellikle dikkat edilmesi gereken uyarı işaretlerini tanımlayacaktır.
Diş avülsiyonu sonrası dişine gazlı bez bastıran çocuk

Çocuklarda diş avülsiyonu nasıl önlenir?

Çocuklarda diş avülsiyonunu önlemek söz konusu olduğunda, darbeler ve düşmelere sebep olabilecek durumlardan kaçınmak önemlidir. Bu nedenle çocuklar, hareket eden salıncaklardan ve yüzme havuzlarının kenarlarında koşmaktan kaçınmalıdır.

Dışa doğru fırlamış üst dişlerin yaralanma riski daha yüksek olduğu göz önüne alındığında, bu yanlış pozisyonları ortodonti ile tedavi etmek de bir önleme şeklidir. Küçük çocuklar için yürüteç kullanmamak en iyisidir.

Ağza yerleştirilen şeffaf bir cihaz olan ağız koruyucuları, yüksek riskli sporlar, bisiklete binme ve paten kayma için önerilir. Çene üzerindeki darbeleri hafifletmeye ve diş unsurlarını korumaya yardımcı olduğu için diş avülsiyonunu önlemek amacıyla harika bir müttefiktirler.

Hızlı hareket etmek anahtardır

Çocuklarda diş avülsiyonu ile karşılaşıldığında ne yapılacağını bilmek ve hızlı, sakin ve verimli hareket etmek büyük fark yaratacaktır. Diş hekimine ne kadar erken danışılırsa, kaybedilen diş için prognozun o kadar iyi olacağını unutmayın.

Ağızdaki darbeler önlenebilir, ancak bazen kaçınılmazdır. Küçük çocuğunuz travma nedeniyle bir dişini kaybederse, artık ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Fernández, Pedro P. Mejía, and Keyla De la Hoz Fonseca. “Medios de almacenamiento para dientes avulsionados. Una revisión.” Salud Uninorte 33.3 (2017): 517-531.
  • Martínez Sánchez, Esther de Jesús. “Avulsión dental.” (2017).
  • Asencio Sevillano, Arturo. “Nivel de conocimiento sobre el manejo inmediato de la fractura y avulsión dental de los estudiantes de Escuela Profesional de Educación Física de la UNMSM, Lima 2019.” (2019).
  • Muñoz Molina, María Gabriela. Tratamiento multidisciplinario post traumatismo dentario (avulsión) realizado en un adolescente de 13 años. Reporte de un caso. BS thesis. QUITO/UIDE/2018, 2018.
  • De la Teja-Ángeles, E., et al. “Avulsión dental.” Acta Pediátrica de México 37.2 (2016): 132-133.
  • Jiménez Cunjamá, Fernando Antonio, and Emir Alejandro Chambé Coello. Manejo y tratamiento de avulsión dental en dientes jóvenes de la segunda dentición. Diss. Facultad de Ciencias Odontológicas y Salud Pública-Cirujano Dentista-UNICACH, 2019.
  • Angulo Cadena, Karen Stefania. “Prevalencia de avulsión dentaria en escolares de 6-11 años distrito 5 de Guayaquil semestre A-2018.” (2018).

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.