Çocuklar Dişlerini Ne Zaman Fırçalamaya Başlamalı?
İlk dişler oluşmaya başlamadan önce bile uygun ağız hijyeni sağlamak son derece önemlidir. Büyümeye başlamadan önce diş etlerini, dillerini ve ağızlarının içini ve dişlerini temiz tutmak önemlidir. Bunu yapmak için özel bir fırça, gazlı bez veya pamuk kullanabilirsiniz.
Henüz dişleri olmasa bile, çocukların ağızlarında genellikle birden fazla bakteri ve mantar yaşar. Bu nedenle, diş fırçası dışındaki aletler kullanılarak ağız hijyeninin korunması önemlidir.
Çocuklarının hijyeniyle ilgilenmekten sorumlu olan ebeveynler, çocukları kendileri yapacak psikomotor becerilere sahip olana kadar dişlerini fırçalamakla sorumlu olmalıdır. Ayrıca çürükleri ve diğer hastalıkları önlemek için erkenden diş hekimine gitmeye başlamak iyidir.
Sağlıklı ve güçlü dişler için ağız hijyeni
Yapabileceğiniz en iyi şey, hayatının ilk birkaç gününde bebeğinizin ağzını yıkamaya başlamaktır. İlk adım diş etlerini ıslak gazlı bez veya mendille temizlemektir.
Çocukların dişleri çıkar çıkmaz diş çürümesi geliştirebileceklerini unutmayın. Altı aylıkken dört ön diş çıkar. Ancak bazı çocuklar 12 veya 14 aya kadar ilk dişlerini çıkaramazlar.
Çocuğunuz üç yaşından küçükse, dişleri çıkmaya başladıktan hemen sonra nazikçe fırçalamaya başlayın. Bir çocuk diş fırçası ve bir pirinç tanesi büyüklüğünde florürlü diş macunu kullanabilirsiniz.
Çocuğunuzun dişlerini günde iki kez sabah ve gece fırçalamalı veya diş hekiminizin veya doktorunuzun söylediklerini takip etmelisiniz. Çocuğunuz dişlerini fırçalarken yaşına göre doğru miktarda diş macunu kullandığınızdan emin olun.
Ek olarak, ilk dişlerini korumak için çocukların yediği şeker miktarını sınırlamak en iyisidir. Bu anlamda, çocuğunuzun asla şekerli meyve suları içmesine izin vermemeniz en iyisidir. Ayrıca, emziklerini bal veya başka herhangi bir tatlı sıvıya batırmayın.
Çürükleri önlemek için çocukların dişlerini günde iki kez fırçalayabilirsiniz. İlk dişlerini görür görmez onları kahvaltıdan sonra ve yatmadan önce fırçalayın.
“Çocukların dişleri çıkar çıkmaz diş çürüğü geliştirebileceklerinin farkında olun.”
Ne zaman diş hekimine gitmeli ve ne zaman çocuklar dişlerini fırçalamaya nasıl başlayabilir?
Popüler inanışa göre, çocukları ilk kez iki yaş civarında, tüm süt dişlerine sahip olduklarında diş hekimine götürmelisiniz. Ancak yeni trendler, bebeklerin altı aylık civarında ilk kez diş hekimine gitmesi gerektiğini gösteriyor. Bu şekilde hastalıkları önleyebilir ve çocuğunuzun ağız sağlığına nasıl bakacağınızı öğrenebilirsiniz.
Diş etlerine özen gösterme konusunda, bebeklerin ağızlarını doğduktan birkaç gün sonra gazlı bezle temizlemek önemlidir. Ayrıca, çocuklar birbirine değen iki dişe sahip olduktan sonra, günlük diş ipi kullanmaya başlamalıdırlar.
Diş hekimleri, iki yaşın altındaki çocuklar için ebeveynlerin dişlerini fırçalamalarını önermektedir. 1000 ppm, milyonda bir, florür içeren bir diş macunu kullanın ve tükürmeyi öğrenene kadar mümkün olduğunca az diş macunu kullanın. Florürlü diş macunu çürümeyi önler ancak yutulması halinde tehlikeli olabilir.
Ayrıca çocukların ilk diş fırçası yumuşak ve suyla ıslatılmış olmalıdır. Bununla birlikte, çürükleri önlemek için florürlü diş macunu kullanılmasını söylerlerse, doktorunuzu veya diş hekiminizi dinleyin.
3-6 yaş arası çocuklar için en iyisi bezelye büyüklüğünde az miktarda diş macunu kullanmaktır. Diş macununu yutmadıklarından emin olmak için çocuklarınızı dişlerini fırçalamaya başladıklarında mutlaka izleyin.
Hala okul öncesi çağındayken, çocukların dişlerini fırçalayacak kişi yetişkinler olmalıdır. Daha sonra çocuklar 6 yaşını doldurduktan sonra, yetişkin gözetiminde dişlerini kendi başlarına fırçalamaya başlayabilirler.
Diş fırçalarken yaşanabilecek sorunlar
Ana sorun, diş macununuzda çürükleri önlemek için doğru miktarda florür kullanmaktır. Aynı zamanda, çocuğunuz hala tüküremiyorsa, florür kullanmadığınızdan emin olun. Floroza neden olabilen bir maddedir.
Diş minesine saldıran ve kahverengiye boyayan bu durum, dişler oluşurken daha sık görülür. Bu nedenle çocuklar iki yaşına gelene kadar diş macunu kullanmamasını söyleyenler var.
Ancak süt dişleri çıkmaya başlar başlamaz çürükleri önlemeye başlamalısınız. Yani mümkün olduğunca az diş macunu kullanın.
Sonuç olarak, çocuklarınıza iyi bir ağız hijyeni alışkanlığı öğretmek, gelecekte dişlerini korumaya yardımcı olabilir. En başından bir profesyonelle konuşmak çok yardımcı olacaktır. Hatta çocukların diş hekiminden daha az korkmasına bile yardımcı olabilir.