Süt Dişlerinin Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Bebeğiniz ilk diş çıkmaya başladığında, yeni bir aşamaya giriş yapılır. Diş çıkarma son derece rahatsız edici olabilir ancak bu büyümenin bir parçasıdır. Diş sağlığını korumanın önemini öğrenmede ve hayat boyu sürecek sağlıklı alışkanlıklar kazanmada çocuğunuza yardımcı olun.
Süt Dişlerinin Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Son Güncelleme: 01 Eylül, 2020

Çocukluk, pek çok önemli değişimin gerçekleştiği bir evredir. Diş çıkarma, çocuğun gelişimindeki büyük dönüm noktalarından biridir. Çocuğunuz büyüdükçe, bebeğinizin ilk dişleri yeni bir anatomik yapının belirtisidir.

Süt dişi olarak da bilinen bebek dişleri, üç yaş içerisinde çıkar ancak uzun süre kalmaz. Çocuk beş veya altı yaşına geldiğinde, süt dişleri dökülmeye başlar. Diş perisi zamanı geldi!

Çocuğunuz hepimizin yaşadığı bir şey deneyimlemektedir. Süt dişinden yetişkin dişine geçiş, 10-11 yaşlarına kadar olabilir. 

Bu, rahatsız edici olabilir ve kaşıntıya sebep olabilir ancak gereklidir. Süt dişlerine iyi bakmak, ileride ortaya çıkabilecek sorunlardan kaçınmak için önemlidir. Peki, süt dişlerinin bakımı nasıl yapılır? Bilmemiz gereken önemli bir şey var mıdır?

Süt dişlerinin bakımı nasıl yapılır?

1. Yemeklerden sonra dişleri fırçalayın

Başlarda çocuğunuza siz yardım etmek zorunda kalacaksınız. Yavaş yavaş, çocuğunuz dişlerini tek başına fırçalamayı öğrenecektir. Çocuğa örnek olmak önemlidir. Siz ağız ve diş temizliğinize dikkat ederseniz, çocuğunuz da sizin izinizden gidecektir.

Çocuklar yemeklerden sonra dişlerini fırçalamalı ve diş etlerinin kenarlarına dikkat etmelidir. Biraz uzun sürse bile, çocuklar dişlerini yumuşak bir şekilde fırçalamalıdır. Böylece süt dişlerini tamamen temizleyebilir ve güçlendirebilir.

2. Yıllık diş muayenesini aksatmayın

Yılda bir kez diş muayenesi yaptırmak gerekir. Pek çok çocuğun süt dişlerinde problem çıkmaz ancak önlem her zaman en iyi ilaçtır.

Diş hekimi çocuğunuzla konuşarak ona tavsiye verebilir ve iyi alışkanlıklar öğretebilir. Çocuğunuz sizin söylediklerinize kıyasla diş hekiminin söylediklerine daha fazla dikkat edebilir.

Yıllık muayeneleri aksatmamak aynı zamanda diş hekimine gitmeyle ilişkili korkuları ortadan kaldırmaya da yardımcı olur.

diş muayenesi

3. Sağlıklı beslenin

İyi beslenmek, diş sağlığı açısından çok önemlidir. Beslenme düzenimizde belirli besin maddeleri bulunmadığında, dişlerimiz ve ağzımız da dahil olmak üzere vücudumuzun pek çok kısmı bundan kötü etkilenebilir.

Eğer çocuğunuz sağlıklı ve dengeli besleniyorsa, endişelenecek bir şey yoktur. Çocuğunuza her şeyden az miktarda yemeyi öğretin. Hoşuna gitmese bile çocuk her zaman yeni yiyecekler denemelidir. Çocuklar büyüdüğünde kendi seçimlerini yapabilirler ancak şimdi patron sizsiniz!

4. Şekerli yiyecek ve içeceklerden uzak durun

Çocukların büyük çoğunluğu gibi, sizin çocuğunuz da tatlı olan her şeyi sevecektir. Çikolata ve şeker tüketimini en aza indirmeye çalışın.

Çocuk, sizin gözetiminizde şekerli yiyecekleri haftada bir veya özel durumlarda tüketmelidir. Aynı durum soda için de geçerlidir. Çocuğunuzu şekerli içeceklerden ziyade su tüketimine teşvik edin.

Şekerde bağımlılık yaratan maddeler vardır ve çocukluk döneminde çok fazla tüketildiğinde ileride pişman edecek etkilere sebep olabilir. Eğer çocuğunuza sabah veya akşam atıştırmalık veriyorsanız, seçiminizi meyvelerden yana kullanın.

5. Çocuğunuzla konuşun

Sağlığın çok önemli olduğu ve sağlığımızı çoğu zaman göz ardı ettiğimiz konusunda çocuğunuzla konuşun. Eğer neden diş sağlığına dikkat etmemiz gerektiğini açıklarsak, çocuklar çürüklere sebep olacak yiyeceklerden uzak durmak gerektiğini daha iyi anlarlar.

dişini fırçalayan çocuk

Ebeveyn olarak, çocuklarımızın anlama kapasitesini bazen küçümsüyoruz. Çoğu zaman, çocuklar düşündüğümüzden daha bilinçli olabilir.

Çocuğunuza güven oyu verin ve onunla bir yetişkin gibi konuşun. İyi alışkanlıklar benimsemenin zor olması gerekmez. Şeker ve çikolatanın daha sağlıklı ve çekici alternatifleri vardır.

Evde yapılan meyve smoothieleri, çocuklar için son derece besleyicidir. İyi bir diş sağlığına sahip olmak, çocuğun ileride sorunlar yaşamasını önleyecektir. Sağlıklı alışkanlıklar en iyi küçük yaşta öğrenilir.

Sizin desteğiniz ve teşviğinizle, çocuğunuzun öğrenemeyeceği bir şey yoktur.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.