Çocuklarda Hassas Dişler: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
Hassas dişler, bazen dişlerinin acıdığını söyleyen, ancak tam olarak nasıl hissettiğini açıklamakta zorlanan çocuklar için rahatsız edici olabilir. Bu nedenle, size bu akut ağrının ne olduğunu ve en yaygın nedenlerini anlatacağız. Ayrıca, çocuklarınızın bu tatsız durumla başa çıkmalarına yardımcı olacak bazı ipuçları vereceğiz.
Çocuklarda hassas dişler
Çocuklarınızın hassas dişleri varsa, soğuk, sıcak, tatlı veya ekşi yiyeceklerle temas halinde olduklarında dişleri ağrır. Ve bu gerçekleştiğinde, çocuklar ağızlarında hissettiklerini açıklamakta zorlanırlar.
Genellikle çocukların mineleri yıprandığında dişleri korumasız kalır ve hassas dişlere sahip olurlar. Diğer bir neden diş etlerinin çekilmesi olabilir ki bu, çocuklarda daha az olasıdır.
Mine yıprandığında veya diş kökleri açığa çıktığında, dentin (minenin altında bulunur) korumasız hale gelir. Bu doku, dişin sinir uçlarını dışarıya bağlayan mikroskobik tübüllere sahiptir.
Sıcak veya soğuk hisler gibi bir dış faktör bu tübülleri uyarırsa, sinir uçları aktive olur ve akut ağrı ile cevap verir.
Çocukların özellikle yaz aylarında hassas dişlere sahip olmaları oldukça yaygındır, çünkü daha soğuk içecekler içerler ve daha soğuk öğünler yerler. Bu rahatsızlık bir çocuğun beslenmesini etkileyebilir. Bazen dişleri ağrıdığı için yemeyi reddederler. Bu soruna bir çözüm bulmak bu yüzden çok önemlidir.
Çocuklarda hassas dişlere ne sebep olur?
Çocuklarda hassas dişlere neden olan birçok faktör vardır. Aşağıda bazılarına değineceğiz:
- Kötü ağız hijyeni: Yanlış ve aşırı ağız hijyeni, güçlü hareketler kullanmak diş minesini yıpratabilir veya diş etlerine zarar verebilir.
- Diş çürükleri: Ağızda çürüklerin varlığı dişlerini hassaslaştırır ve dış uyaranlarla temas ettiklerinde acıtır.
- Ekşi yiyecekler: Turunçgiller gibi yiyeceklerin veya gazlı içeceklerin aşırı tüketimi emaye erozyonuna neden olabilir.
- Çukurlar ve çatlaklar: Dişlerde düşme veya darbe sonrasında küçük çukurlar veya çatlaklar oluşabilir. İlk bakışta fark etmeyebilirsiniz, ancak hassas dişlere neden olabilirler.
- Bruksizm: Bu, çocuklar arasında çok sık görülür. Dişlerini gıcırdatırken yüzeyleri aşınır ve dentin tübülleri açığa çıkar.
- Diş sürmesi: Kalıcı dişlerin sürmesi hassas dişlere neden olabilir.
- Diş dolguları: Bazı diş dolguları hassas dişlere neden olabilir. Bu durumda dişler, diş dokusunu kaybetmiştir ve çürükler derin olduğunda daha çok acı çekerler.
- Diş eti iltihabı: Kötü ağız hijyeni, diş köklerini açığa çıkararak acıyan, kanayan ve çekilebilen iltihaplı diş etlerine neden olabilir.
- Sinüzit: Paranazal sinüslerin iltihabı hassas dişlerle ilgilidir; kökleri iltihaplı bölgeye yakın olduğu için özellikle üst azı dişlerinde.
- Diş teli: Diş teli kullanırken dişler hareket eder ve hassaslaşır.
Çözüm nedir?
Çocuklarınız sıcak veya soğuk yerken veya içecek içerken ağrı hissetmekten şikayet ederse, çocuk diş hekimine gitmelisiniz. Ardından, uzman sorunu belirleyecektir. Ancak evde de yapabileceğiniz bazı şeyler var.
Çocuklarınızın iyi ağız hijyeni uyguladığından emin olun. Dikey ve dairesel yöntemler kullanarak dişlerini yumuşak bir şekilde fırçalamalarını öğretin.
Yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanmak ve 3 ayda bir değiştirmek işe yarayabilir. Ayrıca, çocuklar için daha az aşındırıcı olan diş macunu kullanmalıdırlar.
Çok fazla şeker, asitli yiyecek ve gazlı içecekler çocuklarınız için sağlıklı olmadığından, onlardan uzak durmaya çalışın. Sonuç olarak, hassas dişlerle ilgili şikayetleri azalabilir. Aynı şey çok sıcak veya çok soğuk yiyecekler için de geçerlidir.
Çocuklarınıza kalem veya oyuncak gibi sert şeyleri ısırmak için dişlerini kullanmamaları gerektiğini açıklamaya çalışın. Dişleriyle kap veya ambalaj açmamalıdırlar.
Daha önce de belirtildiği gibi, en iyi çözüm çocuk diş hekiminden profesyonel görüş istemektir. Çocuğunuzun hassas dişleri bruksizm, çürükler veya başka herhangi bir durumla ilişkiliyse hemen diş hekimini ziyaret edin.
Çocuklarda hassas dişlerle nasıl baş edilir?
Çocuklar hassas dişlere sahip olduklarında, dişleri acıdığı için yemeyi reddedebilirler. Bu nedenle, size bu soruna en iyi çözümü verecek olan diş hekimine gitmelisiniz.
Her halükarda dişlerini fırçalama şekline dikkat edin ve yemeklerinde aşırı sıcaklıklardan kaçının. Sonuç olarak, bu ipuçları çocuklarınızın bu tatsız durumun üstesinden gelmesine yardımcı olabilir.
İlginizi çekebilir ...