Süt Dişleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Süt Dişleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Son Güncelleme: 31 Mayıs, 2018

Süt dişlerinin düşmesi genellikle çocuğunuz 5 ya da 6 yaşındayken gerçekleşir. Ancak bu yaş çocuğun genetiğine göre değişim gösterir.

Bu raddede ebeveynlerin çocuğun bu durumundan haberdar olması ve gerektiği zaman dişçiye gitme konusunda tetikte olmaları gerekir.

Süt dişleri hakkında neleri bilmeniz gerekir?

Süt dişlerinin çıkması bebek 6 aylıkken yavaş yavaş başlar. Ancak bu 6 aylık süre sadece genel bir tahmindir, her çocuk için bu rakam değişebilir. 

Çıkmaya başladığı yaştan itibaren, 2 ya da 3 yaşına kadar dişin büyümesi devam eder.

5 ya da 6 yaşına kadar, çocuğun ağzında farklı hiçbir değişim gözlenmez.

Ancak, görünmez olarak damağın içinde birçok değişim olmaktadır. Çocuğunuzun diş eti bu yeni dişi oluşturmaya ve gerektiği zaman bu süt dişlerini yeni dişlerle değiştirmeye hazırlanmaktadır.

Yenileme süresi başlayınca, süt dişlerinin dökülüp yerine ana dişlerin gelmesi 3 ya da 4 yıl boyunca devam edecektir. 

Çocuğunuzun süt dişleri yaklaşık 5 yaşından itibaren düşmeye başlasa da, bu değişim 4 yıl gibi bir süre devam etmektedir. Aslında bu görünen değişim 4 yıldan da fazla bir süre, yaklaşık 17-18 yaşında kadar devam eder.

Nedeni? Çünkü tam da 17-21 yaş aralığında üçüncü azı dişleri çıkmaya başlar. Bu dişler 20’lik dişlerdir.

Hangi sırayla süt dişleri düşmeye başlar?

Genellikle ilk çıkan süt dişleri olacaktır.

İlk çıkan dişler genellikle alt ön dişlerdir. Diğer adıyla alt kesici dişler. Bu dişlerin çıkmasından sonra, sırayı genellikle ön kesici dişler  takip eder.

dişini fırçalayan kız çocuk

Alt kesici dişler

Alt kesici dişler genelde diş etinin iç kısmında ve alt kısmında bulunur. Genellikle çıktığı zaman görülmesi kolaydır ve ilk onlar çıkar. 

Ana diş tam olarak çıkana kadar, aşağıdan süt dişlerine baskı yaparlar. Son ana dişin çıkıp büyüyebilmesi için yavaş yavaş alan açılır.

Üst kesici dişler

İkinci sırada çıkan dişler genellikle üst kesici dişlerdir. Üst kesici dişler, diş etinin önünde büyümeye başlar.

Birinci ve ikinci azı dişler

Birinci ve ikinci azı dişleri genellikle ön kesici dişlerinden sonra çıkan dişlerdir. Azı süt dişinin düşmesi genelde 9-11 yaş arasına tekabül eder.

Ayrıca ikinci azı dişin düşmesi 10 ve 12 yaş aralığında olur.

Köpek dişleri

Köpek dişleri genellikle ikinci azı dişinin çıkmasıyla aynı zamana denk gelir.

Diğer bir deyişle, köpek dişinin çıkması 10 ya da 12 yaşında gerçekleşir.

Tabii ki, bu dişlerin çıkış zamanında ve sırasında değişiklikler gözlenebilir. Bu değişikliklerin sebebi her çocuğun farklı genetiğe sahip olmasıdır.

dişini tutan çocuk

Dişler düşmeye başladığı zaman neler yapmak gerekir

Gördüğünüz gibi, ana dişlerin çıkıp süt dişlerinin düşmesi genellikle 5 yaşında olur. Bazı anne babalar, süt dişini hareket ettirerek ana dişin çabuk çıkmasını sağlamaya çalışırlar. Bu yaygın olarak yapılan bir yanlıştır. 

Kesinlikle tavsiye edilmez. Dişin sallanıyor olması demek, ana dişin çıkmaya hazır olduğu anlamına gelmez. 

Bu anlamda, ebeveynlerin çocuğa dişlerini çok oynamaması konusunda tavsiye vermeleri gerekir. Çocuklar dilleriyle dahi olsa sallanan dişleriyle oynamamalıdır.

Yapılması gereken en mantıklı şey, dişin doğal olarak, serbestçe çıkmasını sağlamaktır. Böylece bu süreç çok daha hızlı bir şekilde geçip gidecektir.

İlk çıkan süt dişi, ilk düşen diş olacaktır.

Eğer sallanan diş çocuğunuzun günlük hayatta rahatsız olmasına neden olacak kadar fazla sallanıyor, konuşurken ya da yemek yerken rahatsız ediyorsa, bir diş doktoruna gitmeniz önerilir.

Diş doktorunun yapacağı şey, sallanan dişi çekmek ve ana dişin oluşumunda ters giden herhangi bir şeyin olup olmadığını kontrol etmektir.

Çocuğunuzun yeni dişleri çıkarken, ebeveynlerin bu süreçte ilgilenmesi çok önemlidir. Bu şekilde eğer ters giden bir problem varsa ya da gecikme varsa teşhis konulabilir ve erken müdahaleyle her şeyin normal hale gelmesi sağlanabilir.

Bu durumda, yapılabilecek en mantıklı şey bir dişçiye danışmak olacaktır.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.