Emzirirken Kaçınılması Gereken 8 Gıda

Emzirirken Kaçınılması Gereken 8 Gıda

Son Güncelleme: 29 Aralık, 2018

Anneler olarak, emzirme döneminde neleri yiyebileceğinizi ve neleri yiyemeyeceğinizi bilmek önemlidir. Çünkü yediğiniz her şey, sütünüzle birlikte bebeğinize de geçer.

Anneler diyetlerine, hamilelik boyunca olduğu gibi, emzirirken de dikkat etmelidir. Emzirirken bebeğiniz için iyi olmayan ve kaçınmanız gereken bazı besinler vardır. Bu makalede, size bunların hangi besinler olduğunu ve neden onlardan kaçınmanız gerektiğini açıklıyoruz.

Emzirme dönemi boyunca, ne yediğinize gerçekten dikkat etmeniz gerekiyor. Birçok insanın önereceğinin aksine, bu dönemde aşırıya kaçmamak gerekir. Yapmanız gereken şey, diyetinize dikkat etmektir. Dengeli bir diyet olduğundan ve yeterince beslendiğinizden de emin olun.

Sağlıklı bir emzirme dönemi diyetinin özellikleri

Emzirirken, “güçlü diyet” olarak tabir edilen bir diyetin izlenmesi önemlidir. Örneğin bu diyet; sahanda yumurta veya omlet, taze veya kurutulmuş meyveler, kuruyemiş, jambon ve hatta biraz tavuk içerebilir.

Emziren annelerin diyetleri çeşitlendirilmiş olmalıdır. Ayrıca, D ve C vitaminlerince zengin besinler ve tereyağı ve yumurta sarısı gibi sağlıklı yağlardan da tüketmelidirler.

Diyetlerinde iyi ve sağlıklı atıştırmalıkların olması da iyi bir fikirdir. Çayın yanında, kızarmış ekmek, reçel, taze peynir ve bal iyi bir seçim olacaktır. Akşam yemeği içinse, tahmin edeceğiniz gibi, bolca sebze tüketmelisiniz.

Bu bağlamda, aşırı yemek zararlı olabilir. Karaciğer ve kalp hasarına neden olabilir. Aşırı yiyen biriyseniz, yemek alışkanlıklarınızı iyileştirmeniz gerekir.

Bu nedenle, yağları, sebzeleri, baklagilleri, meyveleri, etleri, çorbaları, tavukları, balıkları, tatlıları, süt ürünlerini ve diğer önemli yiyecekleri dengelemeniz gerekir.

Popüler inanışın aksine, süt salgılayabilmeniz için daha fazla süt ürünü tüketmenize gerek yoktur. Süt salgılama, oldukça karmaşık bir işlemdir ve diğer besinler de süt salgılatır.

Diyetinizle ilgili doktorunuzla konuşmanın önemli olduğunu da hatırlatmak gerekir. Böylece, emzirirken hangi yiyeceklerden kaçınacağınızı ve diyetinize hangi yiyecekleri dahil edebileceğinizi belirleyebilirler.

Emziren anneler için günlük diyet

Her bir yiyecekten ne kadar tüketmeniz gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Emziren annelerin bir günlük diyetinde şu yiyecekler bulunmalıdır:

  • Ekmek: 400 gram
  • Et: 170 gram
  • Süt: 400 gram
  • Çorba: 250 gram
  • Şeker: 20 gram
  • Taze sebzeler: 500 gram
  • Meyve: 200 gram
  • Yağlı peynir: 40 gram
meyveler

Bununla birlikte, emzirme açısından iyi ve kötü besinler vardır. Bazı yiyecekler bebek için zararlıdır. Kendinizin ve bebeğinizin sağlığını korumanın en iyi yolu bu yiyeceklerden kaçınmaktır.

Emzirirken kaçınılması gereken 8 yiyecek

Emzirirken kaçınılması gereken yiyecekler arasında aşağıdakiler en önemlileridir:

Fasulyegiller

Diğerlerinin yanı sıra, nohut ve fasulye de bu kategoriye dahil edilmiştir. Bunlardan kaçınmalısınız, çünkü bu besinler bebeğin kalın bağırsağının işleyişini değiştirirler. Bu nedenle, bebekte gaz yapabilirler.

Turunçgiller

Portakal ve mandalina gibi turunçgiller ve guava ve çarkıfelek gibi meyveler bebeğin sindirim fonksiyonlarına zararlıdır. Ayrıca bebeklerde mide ekşimesi yapabilirler.

Öte yandan, bunlar iyi birer vitamin kaynağıdır. Her şey, annenin bu meyveleri nasıl tolere ettiğine bağlıdır.

Baharatlı yiyecekler

Emziren annelerin diyetlerinden tamamen çıkarması gereken şeylerden biridir. Baharatlı yiyecekler, bağırsak işlevine zarar verir. Örneğin, bebeğin dışkılamasını zorlaştırabilir. Bu da, bebekler için çok rahatsız edici bir durum oluşturur.

“Aşırı yemek zararlı olabilir. Karaciğer ve kalp hasarına neden olabilir. Aşırı yiyen biriyseniz, yemek alışkanlıklarınızı iyileştirmeniz gerekir.”

Soğan

Emzirirken soğandan kaçınmak alışılmadık gibi görünse de, bu iyi bir fikir olacaktır. Soğan, bebeklerin duygusal gelişimi ve ruh haliyle ilgili sorunlara neden olabilir. Soğan yemek, bazı bebeklerde kolik yapabilir ve onları huzursuz edebilir.

Ancak, bu sebzenin bebeklerin rahatsız hissetmesine neden olmadığını söyleyen insanlar da var. Diğer besinlerin yanı sıra, içerdiği polisakkaritler, flavonoidler ve fruktozanlar nedeniyle faydalı olduğunu söylüyorlar.

Brokoli ve karnabahar

Bu sebzeleri yemek, bebeğinizde rahatsız edici bir krampa sebep olabilir. Ayrıca, bazı insanlar brokoli ve karnabaharın sütün tadını değiştirdiğini söylüyor. Ancak, gerçekte bebekler bunu fark etmezler.

Kahve

Emzirirken kahveden kaçınmak iyi olacaktır. Çünkü kahve, bebeğin normal uyku döngüsüne müdahale eder. Bunun sonucunda, bebekler uykusuzluk çekebilir ve gergin hissedebilirler. Sağlıklı beyin gelişimini de sekteye uğratır.

evden çalışma

Koyu renkte balık eti

Bebeğiniz bir buçuk yaşına gelene kadar bu tür balıkları yemekten kaçının. Buna dikkat ederek, bir alerjiyi tetiklemekten kaçınabilirsiniz.

Emzirirken kaçınılması gereken belirli bazı yiyecekler olmasına rağmen, her kadının farklı olduğunu da aklınızda bulundurun. Her vücut, her diyete farklı şekillerde tepki gösterir.

Uzman yardımıyla, size en iyi gelecek diyeti bulabilirsiniz. Ek olarak, uzmanınız bebeğinizi de hesaba katacaktır. Asla kendiniz karar vermeyin. Diyet hakkında birçok şey okuyabilirsiniz. Ancak bu okuduklarınızı uygulamadan önce her zaman doktorunuza danışın.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición. Recomendaciones de consumo de pescado por presencia de mercurio. Ministerio de Sanidad, Consumo y Bienestar Social.
  • Asociación Española de Pediatría. Recomendaciones sobre lactancia materna del Comité de lactancia materna de la Asociación Española de Pediatría.
  • Berger P. K, Plows J. F, et al. Association of maternal fructose and sugar-sweetened beverage and juice intake during lactation with infant neurodevelopment outcomes at 24 months. The American Journal of Clinical Nutrition. Octubre 2020. 112 (6): 1516-1522.
  • Centers for Disease Control and Prevention. Alcohol. Is it safe for mothers to breastfeed their infant if they have consumed alcohol? U. S. Department of Health and Human Services.
  • Goran M. I, Martin A. A, et al. Fructose in breast milk is positively associated with infant body composition at 6 moths of age. Nutrients. Febrero 2017. 9 (2): 146.
  • Iacovou M, Gibson P. R, Muir J. G. Dietary changes among breastfeeding mothers. Journal of Human Lactation. Agosto 2021. 37 (3): 566-576.
  • Mayo Clinic. Breast-feeding nutrition. Tips for moms. Abril 2020.
  • National Health System Wales. Breastfeeding and diet. Septiembre 2022.
  • National Health System Wales. Healthy breastfeeding diet.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.