Ergenlik Döneminde Kahvaltıyı Atlamanın Riskleri

Ergenlik döneminde kahvaltıyı atlamanın sağlık üzerindeki etkileri nelerdir? Bu yazıda size bilmeniz gereken her şeyi anlatacağız.
Ergenlik Döneminde Kahvaltıyı Atlamanın Riskleri

Son Güncelleme: 08 Ocak, 2021

Ergenlik döneminde kahvaltıyı atlamak sandığınızdan daha yaygındır. Aslında, gençlerin %16 ila 30’u kahvaltı yapmıyor. Kahvaltı günün en önemli öğünlerinden biri olsa da genellikle kahvaltıyı atlama ya da kahvaltı için buldukları ilk şeyi yeme eğilimindedirler. Bu çoğunlukla az zamanlarının olmasından kaynaklanır.

Bir ebeveyn olarak muhtemelen bunun için endişeleniyorsunuz. Bu nedenle, kahvaltı yapmanın çocuklarınızın sağlığı ve bilişsel performansı için iyi olup olmadığını burada tartışmak istiyoruz.

Kahvaltı yapmanın lehine olan kanıtlardan bağımsız olarak, ne tür yiyecekler içermesi gerektiğine genelde odaklanılmamıştır. Ek olarak, kahvaltıyı atlama eğiliminde olan gençler, ekran karşısında çok fazla zaman geçirme, aşırı kilolu veya obez olma ve neredeyse hiç egzersiz yapmama eğilimindedir.

Kahvaltı ile ilgili bir başka efsane de belirli yiyecek türlerini içermesi gerektiğidir, aslında, nerede yaşadığınıza bağlı olarak birçok seçenek vardır. Ekmek ve yumurta, soğuk et, süt, meyve, fasulye ve sosis bulabilirsiniz. Çoğu zaman, bulduğumuz kahvaltı seçenekleri sağlıksızdır. Çünkü katkı maddeli meyve suları ve işlenmiş unlu mamuller içerirler.

kahvaltı yapmayan gençler, ergenler

Kahvaltı ve Akademik Performans

Sağlıklı bir kahvaltı yapan öğrenciler daha iyi konsantrasyon, dikkat ve hafızaya sahiptir.

Hatta kahvaltı ile ruh hali veya duygular arasındaki ilişki hakkında bir İspanyol araştırması bile var. Bu araştırma önemli olanın kahvaltıyı atlamak ya da atlamakla ilgili olmadığını belirtir. Aslında mesele omega-3, vitaminler ve antioksidan mineraller gibi temel besinleri içeren besleyici gıdaları seçmekle ilgilidir. Bu besinler ayrıca depresyonu azaltmaya yardımcı olur.

Bu nedenle, kahvaltının süt ürünleri, taze meyveler, kuruyemişler, bir sandviç veya bir dilim ekmek, konserve balık veya baklagil ezmeleri, közlenmiş biber vb. gibi besinler içermesi iyi bir seçenek olacaktır.

Ergenlik döneminde kahvaltıyı atlamak obezite riskini artırır mı?

Çoğu insan, günde beş öğün yemenin standart bir sağlıklı beslenme şekli olduğuna inanır. Daha sonra kilo vermek isterlerse ve bunlardan birini atlarlarsa, günün ilerleyen saatlerinde daha aç olacaklarını düşünerek sinirlenebilirler. Öte yandan, bazı insanlar da kahvaltıyı atlayarak kilo vereceklerine inanır.

En son yapılan araştırmalar, kahvaltı yapmayan gençlerde obezitenin görülme sıklığının daha yüksek olduğunu göstermektedir. Çünkü kahvaltıyı kalori değeri yüksek, yağ ve şeker içeren gıdalarla değiştirme eğilimindedirler. Ancak kahvaltıyı atlamak, sağlıklı beslenmeyi tercih etmeleri halinde faydalı olabilir.

Bunun kardiyovasküler riskler üzerinde bir etkisi var mıdır?

Kardiyometabolik riskler de incelenmiştir. ERICA çalışmalarına göre, kahvaltıyı atlamak abdominal obezite, yüksek kan şekeri ve insülin, yüksek kolesterol seviyeleri ve yüksek tansiyon ile ilişkilidir.

Sistematik bir inceleme aynı sonuçları gösterse de, bu ve düşük kaliteli kahvaltı arasında nedensel bir ilişki olmadığı belirtilmektedir. Ayrıca sosyoekonomik statü, cinsiyet ve yemek yemeden geçen zaman da aynı şey oluyor.

ergenlikte kahvaltı, obezite

Ergenlikte kahvaltı atlanmalı mı atlanmamalı mı?

Özetlemek gerekirse, kahvaltı birkaç saatinizi yemeden geçirdikten sonra yediğiniz ilk öğündür. Yani, saat kaçta aldığınız önemli değil. Dolayısıyla ergenlik çağındaki çocuklarınız kalktıklarında aç değillerse onları yemek zorunda bırakmayın. Aç hissettiklerinde bir şeyler yiyebilirler.

Ayrıca kahvaltıda çikolatalı süt ve kurabiye tüketiyorlarsa, kahvaltıyı atlamak daha iyi olur. Çünkü yaptıkları bu kahvaltı kesinlikle konsantrasyonlarını ve sağlıklarını olumsuz etkileyecektir.

Eğer çocuklarınız için kahvaltı buysa, kurabiyeleri peynir, ton balığı veya bir kase yulaf ezmesi ile değiştirmelisiniz.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Smith, K J; Breslin, M C; McNaughton, S A; Gall, S L; Blizzard,L; Venn, A J (2017) Skipping breakfast among Australian children and adolescents; findings from the 2011-12 National Nutrition and Physical Activity Survey. Aust N Z  J Public Helath, 41(6): 572-78.
  • Wadolowska, L; Hamulka, J; Kowalkowska, J; Ulewicz, N; Gornicka, M; Jeruszka-Bielak, M et al (2019) Skipping Breakfast and a Meal at School: Its Correlates in Adiposity Context. Report from the ABC of Healthy Eating Study of Polish Teenagers. Nutrients, 11(7): 1563.
  • Yao, J; Liu, Y; Zhou, S (2019) Effect of Eating Breakfast on Cognitive Development of Elementary and Middle School Students: An Empirical Study Using Large-Scale Provincial Survey Data. Med Sci Monit, 25: 8843-53.
  • Edefonti, V; Rosato, V; Parpinel, M; Nebbia, G; Fiorica, L; Fossali, E et al (2014) The effect of breakfast composition and energy contribution on cognitive and academic performance: a systematic review. Am J Clin Nutr, 100(2): 626-56.
  • Adolphus, K; Lawton, C L; Champ, C L; Dye, L (2016) The Effects of Breakfast and Breakfast Composition on Cognition in Children and Adolescents: A Systematic Review. Adv Nutr, 7(3): 590-612.
  • Rodrigues de Souza, M; Egle Alves Neves, M;  de Moura Souza, A; Muraro, A P; Alves Pereira, R; Gonçalves Ferreira, M et al (2020) Skipping breakfast is associated with the presence of cardiometabolic risk factors in adolescents: Study of Cardiovascular Risks in Adolescents – ERICA. Br J Nutr, 1-23.
  • Monzani, A; Ricotti, R; Caputo, M; Solito, A; Archero, F; Bellonew, S et al (2019) A Systematic Review of the Association of Skipping Breakfast with Weight and Cardiometabolic Risk Factors in Children and Adolescents. What Should We Better Investigate in the Future? Nutrients, 11(2): 387.
  • Ferrer-Cascales, R; Sánchez-SanSegundo, M; Ruiz-Robledillo, N; Albaladejo-Blázquez, N; Laguna-Pérez, A; Zaragoza-Martí, A (2018) Eat or Skip Breakfast? The Important Role of Breakfast Quality for Health-Related Quality of Life, Stress and Depression in Spanish Adolescents. Int J Environ Res Public Health, 15(8): 1781.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.