Ekrana Uzun Süre Bakmak Çocuğumuzu Nasıl Etkiler?

Ekrana uzun süre bakmak çocukların sağlıklarını etkileyebilir. Bundan dolayı, elektronik cihazların kullanımı sağlıklı şekilde sınırlandırılmalıdır.
Ekrana Uzun Süre Bakmak Çocuğumuzu Nasıl Etkiler?

Son Güncelleme: 13 Eylül, 2019

Artık çocuklar çok küçük yaşlarda telefon, tablet ya da diğer elektronik cihazları kullanmaya başladılar. Bununla birlikte, ekrana uzun süre bakmak çocukların bilişsel ve fiziksel sağlıklarını olumsuz yönde etkilemeye başladı. Bundan dolayı, çocuklar için ekran sürelerini kısıtlamak oldukça önemli.

Ekran Süresi

Dünya Sağlık Örgütü 2019 yılında fiziksel aktivite, hareketsiz yaşam tarzı ve uyku ile ilgili bir kılavuz yayınladı. Bu kılavuzda, çocukların ekran karşısında geçirdikleri süre ile ilgili bir kısım da yer alıyor.

Daha küçük çocuklar için, Dünya Sağlık Örgütü’nün konuya karşı duruşu gayet net. Bir yaşın altındaki çocukların elektronik cihaz kullanmaları önerilmiyor. 1-4 yaş arasındaki çocuklar içinse, ekran süresinin günde 1 saati geçmemesi gerekiyor.

Ekrana uzun süre bakmak

Bu kılavuzda da belirtildiği gibi, ebeveynler çocuklarının ne izlediklerini kontrol etmeli, kaliteli, tercihen eğitici programlar seçmeliler. Ayrıca, çocukların hangi içerikleri izleyip hangilerini izlememeleri gerektiğini açıklamak için, ebeveynler de çocuklarının yanında bulunmalılar.

Ekrana Uzun Süre Bakmak Ne Gibi Sonuçlar Doğurur?

Ekrana uzun süre bakmak çocukların en çok fiziksel sağlıklarını etkiler ve bunun sonucunda fiziksel rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

Birincisi, çocuklar ekrana bakarken çok uzun süre hareketsiz kalırlar. Bu durum çocukluk obezitesini tetikleyebileceği için büyük bir risk teşkil eder.

Dünya Sağlık Örgütü “hareketsiz ekran süresi” kavramını; televizyon izlerken, bilgisayara ya da mobil cihazlara bakarken pasif bir şekilde geçirilen zaman olarak tanımlar. Buradan da anlaşılacağı gibi, bu süre aktivite ya da hareket içeren aktif elektronik oyunları içermiyor.

İkinci olarak, uzmanlar ekrana uzun süre bakmanın başka fiziksel sorunlara da yol açtığını belirtiyorlar. En sık karşılaşılan rahatsızlıklardan bazıları şu şekilde:

  • Eğer çocuğunuzun başı ağrıyor ya da gözleri kuruyorsa, bunun sebebi ekrana uzun süre bakmak olabilir.
  • Uzun süreler boyunca aşağı doğru bakmak sırt ve bel ağrısına sebep olabilir.
  • Eğer çocuğunuz ellerinin ağrıdığından şikayetçiyse, bu durum mobil oyunlar oynarken ya da oyun konsolu kullanırken sürekli aynı el ve parmak hareketlerini tekrarlamasından kaynaklanıyor olabilir.

Sağlıklı Cihaz Kullanımı İçin Öneriler

  • Çocuğunuzu daha çok hareket etmeye teşvik edin. Fiziksel aktivite hayatlarının bir parçası haline gelmeli. Oynarken fiziksel aktivite gerektiren video oyunlarından yararlanarak, çocuğunuzun ekran karşısında geçirdiği süreyi onların fiziksel egzersizde bulunabilecekleri şekilde kullanabilirsiniz.
Salonda televizyon izleyen kız
  • Ekran karşısında geçirdiği süreyi azaltmak için çocuğunuza kurallar koyun. Bu durum çocuğunuzu pek memnun etmeyecek olsa da, dengeyi sağlayabilmek için gerekli bir önlem.
  • Çocuğunuzdan vücut duruşunu düzeltmesini isteyin. Telefona eğilmeden göz hizasında bakmak, telefonla ilgilendikleri süre 30 dakikayı aştıktan sonra mola vermek, çocuğunuzun vücut duruşunu düzeltebilir.

“Teknoloji yalnızca bir araç. Çocukların birlikte çalışmayı öğrenmeleri ve motive olmaları için öğretmenlerin varlığı çok daha önemli.”

-Bill Gates-

Konu çocuğunuza telefon, tablet gibi cihazları yasaklamak ile ilgili değil. Ekran karşısında geçirdiği süreyi sağlıklı bir şekilde kısıtlamak ile ilgili. Çocuğunuzun hareketsiz geçirdiği zamanı azaltın, postürünün düzgün olduğundan emin olun ve her şeyden öte; fiziksel aktivitede bulunması için onu teşvik edin.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • World Health Organization. (‎2019)‎. Guidelines on physical activity, sedentary behaviour and sleep for children under 5 years of age. World Health Organization. http://www.who.int/iris/handle/10665/311664. Licencia: CC BY-NC-SA 3.0 IGO

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.