Bebeklerde Göz Nezlesi: Sebepleri, Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde göz nezlesinin belirtilerini biliyor musunuz?
Bebeklerde Göz Nezlesi: Sebepleri, Belirtileri ve Tedavisi

Son Güncelleme: 15 Temmuz, 2019

Bugünkü yazımızda sizlerle, bebeklerde göz nezlesi hakkında bilmeniz gereken her şeyi paylaşacağız, böylece siz de bu problemi hızlı ve etkili bir şekilde çözebilirsiniz.

Göz nezlesi genelde daha büyük çocuklarda görülür. Bu durum, konjonktiva, yani göz kapaklarının iç yüzeyi ile skleranın bir kısmını örten ince zarın iltihaplanmasıyla ortaya çıkar. Konjonktiva, şeffaftır ve bu yüzden çıplak gözle görülemez.

Bebeklerde göz nezlesi belirtileri

  • Sürekli gözyaşı.
  • Işığa karşı hassasiyet.
  • Normalden daha fazla göz salgısı.
  • Beyaz, sarı ya da yeşilimsi göz salgısı.
  • Gözde iltihaplanma, özelikle de gözün beyaz kısmı ve göz kapaklarında oluşur. Ebeveynlerin çocuklarının gözünün hangi kısmının iltihaplandığını tespit etmesi kolay olmayabilir. Öte yandan, genel bir iltihaplanma olduğunu kolayca fark ederler.
  • Gözde kızarıklık. Gözün beyaz kısmı ve alt kısımları kızarır. Bu durum gözlerden birinde olabileceği gibi her ikisinde de görülebilir.
  • Gözde kum gibi bir şey varmış hissiyle kaşınma. Yeni doğan bebekler ne hissettiklerini anlatamayacağı için annelerin, bebeklerinin sürekli elini gözüne götürüp götürmediğini gözlemlemesi gerekir.

Yukarıdaki belirtilerden bir ya da birkaçı gözlemlendiğinde derhal doktora gidilmesi çok önemlidir.

Bebeklerde göz nezlesi türleri

Göz nezlesi, başlangıç sebebine göre sınıflandırılabilir. Ayrıca, çocuğun yaşı, özellikleri ve nasıl bakıldığına göre de kategorize edilebilir.

Kimyasal göz nezlesi

Bu durum, bebeğe doğumdan itibaren verilmiş olan göz damlalarından kaynaklanabilir. Bu damlalar, bakteriyel enfeksiyonları önlemek amacıyla yapılır. Kimyasal göz nezlesi, genellikle hafif bir durumdur. Gözdeki kızarıklık ve iltihap genellikle 36 saat sonra yok olur, dolayısıyla tıbbi müdahale gerektirmez.

Bel soğukluğu mikrobuna bağlı olan göz nezlesi

Bu ayrıca, gonokokal göz nezlesi olarak da adlandırılır. Bu göz nezlesi, bel soğukluğu bakterisinden kaynaklanır ve doğum kanalı aracılığıyla bebeğe aktarılır. Eğer anne bel soğukluğuna sahipse, bebeğin de buna bağlı olan göz nezlesinden muzdarip olması olasılığı çok yüksektir.

Chlamydia trachomatis’e bağlı göz nezlesi (cinsel yolla bulaşan bir tür bakteri)

Yabancı maddeye bağlı olan göz nezlesi olarak da bilinir. Bu bakteri, doğum kanalı aracılığıyla da aktarılabilir. İltihap, kızarıklık ve göz akıntısı gibi belirtiler genellikle doğumdan 5 gün sonra ortaya çıkar. Ağızdan alınan antibiyotik ile tedavi edilebilir.

Bakteriyel göz nezlesi

Bebeklerde ve çocuklarda göz nezlesine birçok bakteri türü sebep olabilir. Tedavi de hastalığa sebep olan bakteriye göre değişiklik gösterir. Bu hastalığın en yaygın belirtileri gözde şişlik ve göz kapaklarının birbirine yapışmasına sebep olan sarımsı göz salgısıdır.

Göz nezlesinin en iyi tedavi yöntemi antibiyotikli damlalar ya da kremlerdir. Ayrıca, doktorlar gözleri ılık baskı uygulayarak temizlemeyi de önermektedir. Çocuğunuzun gözlerini temizlerken, hijyen konusunda çok dikkatli olmaya özen gösterin

çapaklı göz

Bebeklerde ve çocuklarda göz nezlesinin yaygın sebepleri

  • Gözyaşı kanalının tıkanması. Birçok bebek, bir ya da iki gözünün gözyaşı kanalı tıkalı olarak doğar. Bu durumun belirtileri genellikle göz nezlesi ile karıştırılır. Birkaç gün sonra, çocuğun gözü sıvı eksikliğine bağlı olarak enfeksiyon kapabilir. Doktorlar bu durumu tedavi etmek için özel masajlar uygulamaktadır. Daha ciddi durumlarda ise basit bir ameliyat yapılabilir.
  • Bakteri. Bakteriler gözün çevresindeki birçok yerde yaşayabileceği için göze ulaşmaları çok kolaydır. En yaygın bakteriler arasında şunlar vardır: stafilokoklar, streptokoklar ve haemofil bakteriler.
  • Virüsler. Virüsler, göz nezlesinin en yaygın sebebidir.
  • Alerjiler. Toz, polen, duman ya da diğer dış etmenlere bağlı alerjiler de göz nezlesine sebep olabilir.
  • Tahriş edici maddelerle temas. Herhangi bir yabancı madde, gözün tahriş olmasına sebep olabilir. Örneğin bu durum, krem, havuzdan gelen klor, parfüm ya da çocuğun gözüyle temas eden başka bir maddeden kaynaklanabilir.

Çocuğunuz göz nezlesi olduğunda ne yapmalısınız?

Yapmanız gereken ilk şey, çocuğunuzun göz nezlesinin kaynağına bağlı olarak antibiyotik ya da antihisteminik bir ilaca ihtiyacı olup olmadığına karar vermesi için doktorunuza danışmanızdır. Ayrıca, doktorunuzla görüşmeden ev yapımı bir tarife başvurmaktan kaçınmanız da çok önemlidir.

Ek olarak, bulaşma durumundan kaçınmak için çocuğa bakan kişinin, onunla ilgilenmeden önce ve ilgilendikten sonra sürekli olarak ellerini yıkaması gerekir. Viral ve bakteriyel göz nezlesi çok bulaşıcıdır. Bu önlemler alındığında evdeki diğer çocukları da korumuş olursunuz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.