Hamileyken Regl Olabilir misiniz?

Hamileyken herhangi bir vajinal kanamanız olduğunu fark ettiğiniz anda doktorunuza başvurmalısınız. Yaşamakta olduğunuz kanamanın normal bir regl kanaması olması imkânsızdır. Bu konu ile ilgili daha geniş bilgiyi makalemizde bulabilirsiniz.
Hamileyken Regl Olabilir misiniz?

Son Güncelleme: 14 Ağustos, 2018

Konu hakkında ilk bilmeniz gereken şey hamileyken regl olunamayacağıdır. Bunun ile birlikte bazı kadınlar hamileliklerinin ilk üç aylık döneminde adet kanamasına benzeyen kanamalar yaşarlar. Bu durum sizin başınıza gelirse ne yapmalısınız?

Bu durum genellikle erken hamilelik kanamaları olarak adlandırılır ve hormonsal değişimlerin neden olduğu olağanüstü bir durum olarak değerlendirilir. Bununla birlikte bu kanamalarda gelen kan miktarı hamilelik öncesi regl dönemlerinizden alıştığınız miktarda farklıdır.

Ayrıca gelen kanın miktarı ya da koyuluğu kanamanın nedenine ışık tutabilir.

Hamileyken Regl Olabilir misiniz?

Hamile kadınların düzensiz kanamaları olabilir ama bu kanamaların normal regl kanamaları ile alakası yoktur. Kanamanın normal regl döngüleri ile uyumlu zamanlarda gerçekleşmesi bazı kadınların bu kanamayı regl kanaması ile karıştırmalarına neden olabilir.

Hamilelikte meydana gelen kanama ya da pıhtı oluşumu genellikle koyu kahverengi ya da açık pembe renkte görülür. Hamileliğinizde bu tarz bir durum ile karşılaşırsanız asla bir kadın pedi ya da tampon kullanmamanız gerektiğini unutmayın.

Hamilelikte Karşılaşılan Kanamaların Nedenleri

Aşağıdaki listede hamilelikte karşılaşılan kanamaların bazı nedenlerini bulabilirsiniz:

  1. İmplantasyon Kanaması

Yerleşme kanaması olarak da bilinen implantasyon kanaması döllenmiş yumurtanın rahme yerleştiği anda gerçekleşir. Yumurta rahim duvarına tutunduğunda bu duvarın bir kısmının kopmasına neden olur. Bu sebep ile gerçekleşen kanamaların rengi genellikle açık kahverengi, pembe ya da kırmızı olur.

hamileyken regl olmak
  1. Doğum Kontrol Hapı Kullanımının Neden Olduğu Kanamalar

Doğum kontrol haplarının kullanımı bazen kadınların normal regl döngülerini bozabilir. Eğer yakın zamanda doğum kontrol hapı kullanmayı bıraktıysanız ve devamında hamile kaldıysanız yaşadığınız hormonsal değişimlere bağlı olarak kesik kesik de olsa pıhtılaşma ya da pıhtı atımı gözlemleyebilirsiniz.

Ayrıca doğum kontrol hapı kullanmayı bıraktıktan hemen sonra hamile kalmanız kanamanızın nedeninin normal regl döngünüz sebebi ile mi yoksa enterminan (aralıklar ile meydana gelen) bir kanama nedeniyle mi gerçekleştiğini söylemeyi zorlaştırır.

  1. Ektopik Hamilelik (Dış Gebelik)

Bazı durumlarda döllenen yumurta rahim dışına, genellikle de fallop borusuna (dölyatağı borusu) ya da servikse (rahim boynuna) yerleşir.

Bu durum gerçekleştiğinde hücreler büyümeye başlar ve bunun sonucunda da ağrı ile kanama başlar. Kanama büyük ihtimalle kırmızı renkte ve acılı olacaktır.

Bu durum tedavi edilmezse gelecek hayatınızdaki hamilelik şansınızı da olumsuz yönde etkileyebileceğinden dolayı tıbbi yardım alınması son derece önemlidir.

“Hamile bir kadında gerçekleşen kanama her zaman hamilelikte sorun olduğu anlamına gelmez.”

  1. Molar Gebelik

Molar gebelik (ya da mol gebelik) döllenmiş yumurtanın anormal bir şekilde büyümesi ve plasentanın aynı iyi huylu bir tümör gibi kistleşmesi sonucunda oluşur. Normalde plasenta içinde gelişen trofoblast hücrelerin olağandışı büyümelerine neden olur.

Bu durum ne yazık ki hamileliğin başarı ile sonuçlanmasını engelleyebilir. Molar gebelik, üreme sisteminizde kalıcı bir hasar bırakmamak adına acil tıbbi müdahale gerektiren durumlardan biridir.

  1. Hormonsal Değişimler

Hamileyken vajinal bir kanama geçirmenizin nedenlerinden biri de projesteron hormonu seviyeniz olabilir. Hamile kaldığınızda projesteron seviyeniz normal regl döngünüzü sona erdirecek kadar yükselir.

Bununla birlikte bazı durumlarda bu hormonunuzun seviyesi adet döngünüzü –özellikle hamileliğin ilk dönemlerinde- tamamen durduracak kadar yükselemeyebilir ve bu nedenle de az bir kanamaya neden olabilir.

hamile kadın kontrolde
  1. Düşük Yapma

Vajinal kanama düşük yapma ihtimalinin bir ön belirtisi olabilir. Hamilelikteki diğer kanamalar gibi düşük yapma da ufak tefek kan pıhtılarının atımları ile başlayıp devamında yoğun kanamaya dönüşür.

Hamilelikteki kanamaların illa da sağlıksız bir hamilelik ya da düşük ihtimali olmadığını aklınızdan çıkarmayın. Yine de hamilelikte yaşanılan kanamalar her zaman bir endişe sebebi olduklarından dolayı en kısa sürede bir doktor gözetimine girmekte fayda vardır.

Sonuçta hamilelikte yaşanabilecek kanamaların birçok sebebi olduğunu ama hamileyken normal adet kanaması yaşanmasına imkân olmadığını unutmayın. Ne mutlu ki hamile kadınların büyük bir çoğunluğu hamileliklerinde herhangi bir kanama yaşamazlar.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.