Ergenlerde Anemi: Belirtileri ve Tedavisi

Ergenlerde anemi neden ortaya çıkar? Hipertiroidi, böbrek hastalıkları, kötü planlanmış vegan diyetleri ve kadınlarda şiddetli geçen regl dönemleri bu hastalığa sebep olabilir.
Ergenlerde Anemi: Belirtileri ve Tedavisi

Son Güncelleme: 21 Aralık, 2020

Ergenlerde anemi neden ortaya çıkar? Hipertiroidi, böbrek hastalıkları, kötü planlanmış vegan diyetleri ve kadınlarda şiddetli geçen regl dönemleri bu hastalığın sebeplerinden olabilir. Aneminin en bilinen özelliği, temel olarak, vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin azalmasıdır. Ne yazık ki bu hastalık çocuklar ve ergenlerde de görülebilir. Hatta, ergenlerde aneminin tedavisi oldukça zordur.

Ergenlik hayatın her açıdan yorucu hale büründüğü bir dönemidir. Bunun sonucunda gençler çok fazla besine ve enerjiye ihtiyaç duyarlar. Bu proaktif dönem 10 ile 19 yaşları arasında yaşanır.

Ergenlerde regl ve anemi arasındaki ilişki

Bazı fiziksel etmenler anemi olasılığını arttırır. Örneğin, regl dönemlerinde çok kan kaybeden genç kızlar bu hastalığa karşı oldukça savunmasız olurlar. Genç ergen kızların anemiye daha eğilimli olmalarının sebebi demir eksikliğidir. Böyle durumlarda, sık sık doktor kontrolüne gitmek önemlidir.

İdeal olarak, reglin genç kızların hayat kalitesini etkilememesi gerekir; gelgelelim hayatın akışı içinde durum böyle değildir. Regl, genç kızların hem sağlıkları hem de akademik ya da sosyal hayatları üzerinde etkili olan bir durumdur. Bununla birlikte, şiddetli regl dönemleri ergenlikte aneminin tek sebebi değildir. Erkek ergenlerin de kırmızı kan hücrelerinin azalması sonucunda anemiyle karşılaşması mümkündür.

genç kız

Anemi halsizliğinden etkilenen gençler

Hayat tarzının da anemide büyük etkisi vardır. Örneğin, vejetaryen diyetler uygulayan gençler sıklıkla anemiyle karşılaşırlar. Bunun sebebi etten alınan proteini diyetlerinden çıkarmış olmalarıdır. Bu durumlarda yapılması gereken, etten alınan proteinin yerine geçebilecek besinleri tüketmektir.

Böbrek hastalıkları ve hipertiroidi de anemiye sebep olabilir. Bunların dışında, çocukluktan kalma demir eksikliği sorunu olan kişiler de anemi halsizliğine yatkındır. Erkekler özelinde demir eksikliğine dayalı halsizlik daha az yaygındır. Erkeklerde anemi daha ziyade yukarıda bahsedilen hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkar.

“Çabuk yorulan ve uzun süreler uyuyan bir gencin anemi olması muhtemeldir.”

Ergenlerde anemi: demir eksikliği

Kırmızı kan hücrelerinin gerekenden az olması ya da sayısının azalmasının yanında vücutta düşük seviyede demir bulunması organlara giden oksijen miktarını sınırlar. Demir vücuttaki bütün organlara oksijen götürmekle görevlidir. Tam da bu yüzden anemi tedavisinin temel unsurlarından biri demir takviyesi almaktır.

Neyse ki iyi bir haberimiz var: anemiye engel olunabilir. Doğru bir diyet ve besin takviyeleri çocuğunuzun hayatını normalleştirmek için çok önemlidir. Ebeveynler olarak yapmanız gereken, aneminin belirtilerini öğrenmek ve buna karşı tetikte olmaktır.

Ergenlerde aneminin belirtileri

Eğer bir ergenin enerjisi çok düşmüşse harekete geçme vakti gelmiş olabilir. Çabuk yorulan ve uzun süreler uyuyan bir gencin anemi olması muhtemeldir. Diğer belirtiler, soluk ten, çabuk öfkelenme, iştah kaybı ve sürekli tekrar eden enfeksiyonlardır. Bunların dışında aritmi ve kalp atışındaki değişmeler de aneminin belirtileri arasında yer alabilir.

Ergenlerde anemi, gençlerin normal bir şekilde gelişmelerine engel olur. Risklerden kaçınmak için düzenli doktor ziyaretlerinize devam etmeli ve yılda en az bir kere doktorunuza görünmelisiniz.

kırmızı kan hücreleri

Ergenlerde aneminin tedavisi

Anemiden etkilenen ergenler için en iyi çözüm, kırmızı kan hücrelerini korumaktır. Anemiye karşı çoğu zaman aşağıdaki tedaviler önerilir:

  • Takviyeli diyet: anemi hastalarının demir açısından zengin gıdalar tüketmesi gerekir. Et, tahıllar ve baklagiller demir açısından zengin besinlerden bazılarıdır.
  • Demir takviyeleri: birçok durumda demir takviyesi almak iyi bir fikirdir. Eczanelerde satılan demir takviyelerinin neredeyse hepsi sağlıklı bir diyete eşlik edebilir.
  • B vitamini: B kompleks vitaminlerini ve bu gruptan vitaminleri tüketmek ideal bir vitamin takviyesi olur. Bu vitaminleri hap şeklinde de sıvı olarak da tüketebilirsiniz.
  • İleri anemi: eğer durum daha ciddiyse başka önlemler de alınmalıdır. Örneğin, aneminin ileri boyutlara ulaştığı hastalarda kan nakli yardımcı olabilir. Bunun dışında kan kompozisyonunu iyileştiren ilaçlar da mevcuttur.

Hangi tedaviyi seçeceğinize doktorunuzla birlikte karar vermelisiniz. Özellikle de başka hastalıklar da söz konusuysa… Bununla birlikte, vitamin ve mineralleri de içeren dengeli bir diyet uygulamak her zaman için iyi bir fikirdir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Guía breve sobre la anemia. National Institutes of Health.
  • World Health Organization. Iron deficiency anaemia assessment, prevention and control. A guide for programme managers. Geneva, Switzerland. World Health Organization 2001.
  • Garanito Marlene P., Pitta Tassiana S., Carneiro Jorge David A.. Deficiência de ferro na adolescência. Rev. Bras. Hematol. Hemoter.  [Internet]. 2010; 32 (2): 45-48. http://dx.doi.org/10.1590/S1516-84842010005000056

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.