Hamilelikte Herpes İle İlgili Bilmeniz Gerekenler

Herpes virüsü oldukça bulaşıcı olabilir. Fakat hamilelikte herpes enfeksiyonuna karşı gerekli önlemleri alırsanız virüs bebeğinizi etkilemez.
Hamilelikte Herpes İle İlgili Bilmeniz Gerekenler

Son Güncelleme: 23 Ağustos, 2019

Hamilelikte herpes enfeksiyonu çoğu anne adayı için endişe verici bir durumdur. Böylesi bir endişe boşa değildir, çünkü virüs gebelik ya da doğum sırasında bebeğe bulaşabilir.

Herpes virüsü iki çeşit hastalığa yol açar. Bunlardan ilki, herpes simpleks tip 1 (HSV-1) denilen virüs tipinden kaynaklanan ve genellikle dudaklarda ve yüzde görülen hastalık biçimidir.  İkincisine ise, herpes simpleks tip 2 (HSV-2) adı verilen virüs sebep olur ve bu virüs genital bölgede kendini gösterir. Tip 2 genellikle cinsel temas yolu ile bulaşır.

Hamilelikte Herpes ve Herpes Virüsü Çeşitleri

Herpes virüsü lezyon ile doğrudan temas yolu ile bulaşır. İki çeşit virüs vardır ve bu virüsler kendilerini belli etmeden yayılırlar. Diğer bir deyişle, kişiye oral seks aracılığıyla genital bölgede herpes simpleks HSV-1 virüsü bulaşabilir.

Ağızda Herpes

Herpes virüsü kişinin vücuduna girdiği anda, virüs derinin altında yayılır ve cansız bir şekilde bekler. Bazı vakalarda, gizli bir şekilde vücutta kalır ve asla kendini göstermez. Fakat çoğu kez de istenmeyen bir biçimde aniden patlak verir.

Virüs genellikle öpüşme yoluyla, lezyon ile doğrudan temas sonucu bulaşır. Dudakta ya da dudağın etrafında, yara veya kabarcıklar şeklinde kendini gösterir.

Dudakta herpes simpleks 1 virüsü

Genital Herpes

Bu tip virüs genellikle cinsel temas aracılığıyla bulaşır. Fakat bununla birlikte, dudağında HSV-1 virüsü olan kişi oral seks aracılığıyla genital bölgeye temas ettiğinde de bulaşabilir.

Bu virüs hamile kadınlar için oldukça tehlikeli bir virüstür. Hamileliğin ilk 20 haftasında enfeksiyon görüldüğü durumlarda, düşük yapma ihtimali oldukça artar.

Eğer virüs hamileliğin 32. haftasından sonra bulaşırsa, bu virüsün doğum sırasında yeni doğan bebeğe bulaşma ihtimali de artar.

Genital Herpes Enfeksiyonunun Belirtileri

Genital herpes enfeksiyonu olan çoğu kişi hafif belirtiler gösterirler ya da hiçbir belirti göstermezler. Bundan dolayı çoğu kişi vücutlarında bu virüsün olduğunun farkına dahi varmazlar. Enfeksiyona yakalanan kişi bu enfeksiyon ile savaşacak antikorlara sahip olmadığı için, virüsün ilk patlak verdiği dönem çok ağır geçebilir.

Genital herpes enfeksiyonu kendini genellikle virüs vücuda girdikten 14 gün sonra gösterir. Belirtiler şu şekildedir:

  • Genital bölgede kaşınma, yanma, ağrı ya da karıncalanma
  • Vajinal akıntı ya da salgı
  • Lenf bezlerinde iltihap
  • İdrar yaparken yanma hissi
  • Vajina ya da vulvada daha sonradan patlayarak yaraya dönüşen kırmızı lekeler
  • İlk görülmeyle birlikte birkaç hafta boyunca geçmeyen yaralar

Bazı insanlar ateş, baş ağrısı ve kas ağrısı gibi, gripte de görülebilen belirtiler gösterebilirler.

Hamilelikte Herpes Enfeksiyonu Bebeği Nasıl Etkiler?

Tıptaki gelişmelere ve yenidoğanlarda herpesin yayılmasının oldukça nadir bir şekilde görülmesine rağmen, risk hala sürüyor. Yenidoğanlarda herpes virüsü çok ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.

Eğer doğum sırasında virüs canlı haldeyse, bebeğe bulaşma riski daha yüksektir. Aşağıda nasıl bulaştığını daha detaylı bir şekilde okuyabilirsiniz:

  • En yaygın bulaşma şekli doğum esnasında bulaşmadır. Vajina ya da rahim duvarındaki kabarcıklar, bebek doğum kanalından geçerken ona bulaşır.
  • Doğum yapmaya kısa bir süre kalmışken anneye bu virüs bulaştığında, bebeğin de virüs kapma riski çok daha yüksek olur.
  • Amniyotik kesenin yırtılmasından dolayı virüs bulaşması durumu oldukça nadir olsa da görülebilmektedir.

Genital Herpes Vakalarında Sezaryen Mi Önerilir?

Bunun cevabı enfeksiyonun zamanlamasına göre değişebilir. Eğer anne virüsle hamilelikten önce ya da hamileliğin son üç ayından önce temas etmişse, normal doğum yapabilir. Bu, anne virüsten kaynaklı belirtileri göstermedikçe geçerlidir.

Bunun mümkün olmasının sebebi annenin herpese maruz kalmasından çok kısa bir süre sonra vücudunun bu virüse karşı antikorlar üretmesidir. Bundan dolayı, bebeğin de bu virüse karşı bağışıklığı olabilir.

Fakat eğer anne aktif bir biçimde virüsün belirtilerini gözlemliyorsa ya da doğuma kısa süre kalmışken virüsün etkileri görülmeye başlanacak gibiyse, acilen sezaryen olması gerekir.

Ayrıca hamileliğinin son döneminde virüs bulaşan kadınlar için de doktorlar sezaryen önerirler. Anne doğuma geçmemiş olsa da sezaryen olması gerekir.

Hamilelikte herpes enfeksiyonu bulaşan fetus

Hamilelikte Herpes Enfeksiyonuna Karşı Alınacak Önlemler

Eğer bir kadın herpes olduğunu biliyor ya da olduğundan şüpheleniyorsa dahi, bebeğini korumak için bazı önlemler almak zorundadır.

Hamilelikten Önce

  • Eğer kadın herpes kaptığından şüpheleniyorsa ayda bir ya da iki haftada bir serolojik kontrol yaptırmalıdır.
  • Hamilelik öncesi herpes testi pozitif çıkan kadınlar, gebeliğin 32. haftasından itibaren haftada bir seksolojik testler yaptırmalıdırlar.
  • Eğer virüs görülürse, kadın doğum uzmanı anne adayına kolposkopi yaparak bu virüsün varlığından emin olmalıdır.
  • Hamileliğin ilk haftasında, anne adayı antikorlarını ölçtürmelidir. Böylece virüsün doğmamış çocuğa yayılıp yayılmayacağı belirlenebilir.

Bebeğin Doğumundan Sonra

  • Anne ya da virüsü taşıyan diğer insanlar bebekle temas etmeden önce ellerini yıkamalıdırlar.
  • Herpes göğüs uçlarında görülüyorsa annenin emzirmesi asla önerilmez.
  • Dudağınızda uçuk varsa asla bir bebeği öpmemelisiniz.
  • Bebek 4 haftalık olduktan sonra herpes virüsü kapma ihtimali düşer.

Hamilelikte herpes bebek için oldukça tehlikeli olabilir. Bundan dolayı, yeni doğan bebeğe enfeksiyon bulaşmasının önüne geçmek için bazı önlemler alınması gerekmektedir. Normal doğum sırasında bebeğin virüs kapması ihtimaline karşı, doktorunuz sezaryenle doğum önerebilir.

Bu virüsün yayılmasını önlemek için, kadınların bilinçlendirilmesi oldukça önemlidir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Straface, Gianluca & Selmin, Alessia & Zanardo, Vincenzo & Santis, Marco & Ercoli, Alfredo & Scambia, Giovanni. (2012). Herpes Simplex Virus Infection in Pregnancy. Infectious diseases in obstetrics and gynecology. 2012. 385697. 10.1155/2012/385697.
  • Straface, Gianluca et al. “Herpes simplex virus infection in pregnancy”Infectious diseases in obstetrics and gynecology vol. 2012 (2012): 385697.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.