Kahve ve Çocuklar: En İyi Tavsiye Nedir?
Pek çok insan çocukların kahve içmesinin iyi bir fikir olmadığını düşünür. Kafein merkezi sinir sistemini etkinleştirir ve bu durum küçük çocuklarda zararlı etkilere sahiptir.
Çocukların kahve içmesine engel olmak gerekir mi?
Pek çok ebeveyn çocuğuna kahve içirmez çünkü bunun sağlıkları için zararlı olabileceğini bilir. Azaltılmış dozlar kişileri daha enerjik yapsa da, çok fazla kahve özellikle çocuklar için oldukça zararlıdır.
Göz önünde bulundurulması gereken bir diğer nokta ise, bu uyarıcıya her çocuğun bünyesinin farklı tepki göstermesidir.
Kahvenin çocuklara olumsuz etkileri
- Huzursuzluk, asabilik ve anksiyete.
- Mide bozulması.
- Baş ağrıları.
- Konsantre olmada zorluk.
- Uykuya dalmada zorluk.
- Kalp atışında hızlanma.
- Kan basıncında artış.
Bazı çocuklarda bütün semptomlar görülürken, bazılarında ise bu semptomlardan iki veya üç tanesi farklı şiddette kendini gösterir.
Bazen bu belirtiler kendilerini açık açık belli etmez. Böyle durumlar daha ciddidir çünkü anne baba farkında olmadığı için çocuğun vücudu zarar görebilir.
Kafeinli içecekler çocuğun sağlığı için tehlikelidir
Bazen çocuklar kahve içmese de, soda veya kafein içeren içecekler tüketir. Bunlar da aynı sonuçlara yol açar. Çok fazla meşrubat tüketen çocuklar obezite ve diyabetten muzdarip olabilirler.
Bazıları uykuya dalmada zorluk veya huysuzluk gibi semptomlar geliştirebilir.
Cam kemik hastalığı
Kafein her yaşta çocuk için zararlı olsa da, 3-8 yaş arasındaki çocuklar için daha tehlikelidir. Bu yaşlarda kemikler gelişme sürecindedir ve kahve tükettikleri takdirde vücutları için gerekli olan kalsiyumu alamazlar. Kalsiyum, dişlerin güçlü ve sağlıklı olması için gereklidir.
Diş çürükleri
Kafein ve şeker çocuklarda diş çürümelerine yol açabilir ve bu yüzden de dişler ciddi derecede zarar görebilir. Meşrubat tüketimi konusunda ise, bu içeceklerin 1 bardağı neredeyse 5 yemek kaşığı şeker dolayısıyla da 150 kalori içerdiği için aynı zararlı etkilere sahiptir.
Sıvı kaybı
Kafein ayrıca vücudun yüksek miktarda sıvı kaybetmesine neden olur. Eğer çocuğunuz çok fazla kahve içerse, vücudu susuz kalacaktır. Uzmanlar tam olarak ne kadar kahvenin vücutta su kaybına yol açtığını bilmese de, kesin olan şey kahvenin zararlı olduğudur.
Vücut ısısında artış
Sıcak günlerde çocuklar meşrubat tüketmeyi sever. Bu durum ise kasları etkileyerek çocukların huysuz ve sinirli olmasına yol açmaktadır.
Sıcak havalarda karşımıza çıkan ilk soğuk içeceği alıyoruz ancak bu içeceklerin kafein içerip içermediğinden emin olmak gerekir.
“Kafein tüketiminin küçük çocuklarda zararlı olduğunu unutmamak gerekir.”
Sinir sistemi bozuklukları
Çocuklar genellikle hızlı gelişim gösterir ancak kafein tükettiklerinde sinir sistemleri değişir ve bu durum kalp sorunlarına bile yol açabilir.
Kafeinin çocuklar için iyi bir fikir olmamasının diğer sebebi ise büyümeye engel olabilmesidir. Bilim adamları uzun süredir kahvenin vücut için zararlı olduğunu söylüyor ancak zararın ciddiyetini belirleyemiyordu. Teknoloji ve tıptaki ilerlemeler sayesinde, zararların son derece ciddi olduğu ve etkilerin geri döndürülemez olduğu ortaya çıkmış oldu.
Sağlığınızı koruyun
Son zamanlarda pek çok içecek kafein içerse de, mümkün olduğunca bu içecekleri tüketmekten kaçınmak gerekir. En önemlisi çocuğunuzun mutlu ve sağlıklı olmasıdır.
Bir bardak kahve ciddi komplikasyonlara yol açmasa da, uzun vadede zararlı olabilecek her şeyden kaçınmak en iyisidir. Çocuğunuzun meşrubat tüketiminde aşırıya kaçmadığından emin olun.
Çocuğun sağlığından anne babalar sorumludur. Zararlı içecekler çocuklara cazip gelse de, aileler daha az şeker içeren alternatiflere yönelmelidir. Taze sıkılmış meyve suları veya smoothieler her zaman harika alternatiflerdir.
“Anne babaların önceliği her zaman çocuklarının sağlığını korumak olmalıdır.”
Çocukların sinir sistemi yetişkinlerinkinden daha güçsüz olduğu için, pek çok beslenme uzmanı küçük yaşlarda kahve tüketiminden kaçınılması gerektiğini söyler. Eğer bu tavsiyeye uyulmazsa, çocuğunuz hayatının geri kalanını etkileyebilecek hasarlara maruz kalır.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Yoshida, Y., & Simoes, E. J. (2018). Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Current diabetes reports, 18(6), 31. https://doi.org/10.1007/s11892-018-1004-6
- Watson, E. J., Banks, S., Coates, A. M., & Kohler, M. J. (2017). The Relationship Between Caffeine, Sleep, and Behavior in Children. Journal of clinical sleep medicine : JCSM : official publication of the American Academy of Sleep Medicine, 13(4), 533–543. https://doi.org/10.5664/jcsm.6536
- Wikoff, D., Welsh, B. T., Henderson, R., Brorby, G. P., Britt, J., Myers, E., Goldberger, J., Lieberman, H. R., O’Brien, C., Peck, J., Tenenbein, M., Weaver, C., Harvey, S., Urban, J., & Doepker, C. (2017). Systematic review of the potential adverse effects of caffeine consumption in healthy adults, pregnant women, adolescents, and children. Food and chemical toxicology : an international journal published for the British Industrial Biological Research Association, 109(Pt 1), 585–648. https://doi.org/10.1016/j.fct.2017.04.002