Kanserli Olmayan Meme Hastalıkları

Meme rahatsızlıklarının zamanında teşhis ve tedavi edilmesi çok önemlidir. Bu nedenle başlıca anomalileri ve semptomları bilmek, gerektiğinde bu rahatsızlıklara tanım koyabilmek açısından çok yardımcı olabilir.
Kanserli Olmayan Meme Hastalıkları

Son Güncelleme: 29 Mart, 2019

Bugünkü yazımızda kanserli olmayan meme hastalıkları hakkında bilgi vererek nasıl tanımlayabileceğinize ve olası tedavilerinin neler olduğuna değineceğiz.

Meme, bir kadının yaşamı boyunca farklı aşamalardan geçerek değişime uğrayan ve çocukları besleme işlevini yerine getiren bir süt bezidir. Bu, karşılaştırmanın ötesinde bir bağ kurar. Ancak meme sağlığı özen gerektirir ve bazı sağlık riskleri ile karşı karşıya kalabilir.

Öncelikli olarak aklımızda bulundurmamız gereken nokta, meme hastalıklarının çoğunlukla iyi huylu olduğu, yani kanserli olmadığıdır. Bununla birlikte meme kanseri ile ilgili herhangi bir anormalliği tespit etmek için gerekli kontrolleri yapmanız oldukça mühim olduğundan gardınızı hemen indirmemelisiniz.

En Yaygın Olan İyi Huylu Meme Hastalıkları

Amerika Kanserle Savaş Derneği’ne göre aşağıdakiler en yaygın görülen iyi huylu meme hastalıklarıdır:

1. Mastit

Mastit, genellikle enfeksiyon sonucunda oluşan meme iltihabıdır. Hem emziren (çoğunlukla) hem de emzirmeyen kadınlarda görülebilir. Genellikle antibiyotik ile tedavi edilir.

2. Fibröz ve Kistler

Çoğu meme kitlesi, özellikle en doğurgan olduğunuz dönemde, meme dokusundaki değişiklikler sebebi ile meydana gelir. İltihap ya da aşırı hassasiyet ile tanımlanabilir. Bunlar, genellikle zaman içerisinde kendiliğinden kaybolurlar ancak tekrar ortaya çıkar veya ağrılı bir semptom olarak kendini gösterirse bir ameliyat ile kitle alınabilir.

3. Meme Adenozu

Süt üreten bezlerin (lobüllerin), normalde olması gerekenden daha fazla ya da daha büyük olmasıdır. Bu durum genellikle ağrıya sebep olur ve bir süre sonra kendiliğinden kaybolur. Yine de, profesyonel bir tetkik öneriyoruz.

kanserli olmayan meme hastalıkları

4. Yağ Nekrozu ve Yağlı Kistler

Yağ dokuları hasar gördüğünde meydana gelen durumlardır. Ameliyat sonrasında ya da meme radyasyon tedavisi sonrasında ortaya çıkabilir. Yağlı kist, yaranın iyileşmek yerine içeride oluşturduğu yağlı bir sıvı torbasıdır.

Yumru ya da kızarıklık oluşabilir fakat ağrıya sebep olmazlar. Genellikle tedavi edilmezler. Bununla birlikte kanser hücreleri içermediklerinden emin olmak için biyopsi gerekebilir.

5. Meme Fibroadenozisi

Bunlar glandüler doku ile bağ dokusundan oluşan kanserli olmayan tümörlerdir. 20 ila 40 yaşları arasında sık görülürler ve memenin içinde bir mermer varmış gibi hissettirirler.

Bazıları kolayca hissedilebilirken diğerleri ise mamogram ya da ultrason ile teşhis edilebilir. Eğer büyümüyorlarsa ve doktorlar başka bir rahatsızlığın belirtisi olmadığından eminse kendiliğinden kaybolana kadar beklenir. Tam tersi bir durum varsa ya da önlemek gerekiyorsa alınması gerekir.

6. Meme Hiperplazisi

Bu, kanalları ya da meme bezlerini kaplayan hücrelerin büyümesidir. Şişlik yapmazlar ve mamogram ya da biyopsi yoluyla tespit edilebilirler.

Yukarıdakilerin aksine atipik hiperplazi (hücrelerin daha fazla bozulduğu bir tip) meme kanseri olasılığını arttırır. Eğer herhangi bir risk söz konusu ise çevreleyen dokunun alınması gerekir.

7. Tabi Vaziyetinde Lobüler Karsinom

Buna lobüler neoplazi de denir. Süt üreten bezlerdeki kanser hücrelerinin lobülleri geçmeden büyümesidir. Enfeksiyona ya da ağrıya sebep olmaz. Bu nedenle memede oluşan başka problemlerden dolayı yapılan biyopsi ile tespit edilebilir. Bu durum, ayrıca meme kanseri riskini arttırır.

8. İntrodüktal Siğil

Süt kanalları içerisinde büyüyen siğile benzer iyi huylu tümörlerdir. Tek (sıvı salgılanmasından dolayı) ya da birden fazla çıkabilir. Mamogram ve ultrason ile tespit edilebilir.

Eğer büyük ise doktorunuz biyopsi yapacaktır. Tek başlarına iken kanser riski oluşturmazlar. Ancak atipikal hiperplazi gibi başka bir rahatsızlığı takiben ortaya çıktıysa risk oluşturur.

muayene olan kadın

Meme Hastalıkları Riski Nasıl Düşürülür

Herhangi bir meme hastalığından muzdarip olma ihtimalini düşürmek için AECC aşağıdaki önerileri dikkate almanızı öneriyor:

  1. Sağlıklı bir diyet uygulayın ve kilonuzu koruyun. Her iki faktörün de yetişkinlikte kansere yakalanma olasığını arttırdığı kanıtlanmıştır.
  2. Fiziksel aktivite yapın. Bu ortalama ya da yoğun bir fiziksel aktivite olabilir.
  3. Alkol tüketimini sınırlayın ya da tüketmekten kaçının.
  4. Emzirin. İspanya Kanserle Savaş Derneği, emzirmenin, bu hastalığı önleme kabiliyetine sahip bir seçenek olduğunu belirtiyor.
  5. Kadınlar için yazılan reçeteli ilaçlar meme kanseri riskini yükseltiyor.
  6. Doktorunuz bu hastalıklara ilişkin belirgin bir tehlike tespit ettiğinde önleyici ameliyat önerebilir.

Son önerimiz ise gerektiğinde test yaptırmaktan korkmayın. Tamamen acısız bir süreç olmasına ek olarak meydana gelebilecek herhangi bir meme hastalığının doğru tedavi edilmesinde anahtar rol oynarlar.

“Korkmamız gereken tek şey korkunun kendisidir. Yani korkmanız gereken asıl şey mamogramlarınızı almamaktır.”

-Cynthia Nixon-

Hiçbir şey yapmadan oturmanızın tamamen faydasız olduğunu unutmayın. Eğer kafanıza takılan herhangi bir şüphe ya da soru işareti varsa hiç vakit kaybetmeden doktorunuza danışmalısınız.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.