Kreşlerden Yayılan Bulaşıcı Hastalıklar
Kreşlerden yayılan bulaşıcı hastalıklar herkes tarafından iyi bilinir. Bu yüzden aileler çocuklarının bu gibi yerlerde virüslere maruz kalmasından ve bağışıklığından endişe ederler.
Çocukların kreşe ilk adım attığında soğuk algınlığı, bronşit, kulak iltihabı ve larenjit gibi hastalıklar atlatmaları oldukça normaldir. Bu durum çocuğunuzun bağışıklık sisteminin doğal yollardan gelişmesini sağlar ve endişelenmenizi gerektirmez.
Çocukların bağışıklık sisteminin aktif hale geçmesi bakteriler ve virüsler gibi bulaşıcı etkenler tarafından uyarılması ile gerçekleşir. Bu şekilde çocukların mikroplara karşı savunması güçlenir ve aynı hastalık yapıcı etken ile sonradan gerçekleşen bir temas bağışıklık hafızasını uyandırır.
Bir çocuğun kreşte hastalık kapması oldukça normaldir ve bu durum vücudunun bakteri ve virüslerle daha kolay başa çıkmasını sağlar.
Eğer soğuk algınlığını larenjit takip ediyorsa bu bağışıklık sisteminin doğru çalıştığının bir işaretidir.
Çocuklar kreşlerdede birçok bulaşıcı hastalığa maruz kaldıklarından dolayı bunlar hakkında dikkatli ve bilgili olmalıyız.
Kreşe gönderilmeye erken yaşta başlayan çocuklarda evde kalanlara göre mide ve bağırsak iltihabı daha erken görülür fakat okul öncesi dönemde bu gibi hastalıklara daha az yakalanırlar.
Kreşlerde Bulaşan 6 Hastalık
Roseola Infantum, “6. Hastalık”
Roseola Infantum, 5 döküntülü hastalıktan (kızıl, kızamık, kızamıkçık, su çiçeği ve parvovirüs hastalıkları) sonra keşfedildiği için 6. hastalık ismini almıştır.
İlk belirtisi yüksek ateş olup sonrasında gövdede başlayıp uzuvlarda devam eden döküntü şeklinde ilerler.
Bu ufak pembe döküntüler herhangi bir ağrı ya da sızıya sebep olmadan ateş azalana kadar 3 ila 7 gün arası deride kalır. Bu belirtilere burun akıntısı, boğaz ağrısı ve göz kızarıklığı da eşlik eder.
Bu hastalık genelde herhangi bir komplikasyonla sonuçlanmadan son bulur.
Kulak İltihabı
Kulak iltihabı da kreşlerde bulaşan hastalıklardan biridir. Kulak iltihabı, orta kulağın iltihaplanmasıyla ortaya çıkar ve sebebi genelde önceden yaşanan bir solunum enfeksiyonundan sonra balgam birikmesidir.
Çocukların kulak iltihabına karşı daha hassas olmaları doğal bir durumdur çünkü onların östaki boruları yetişkinlere göre daha kısa, geniş ve diktir.
Bu hastalıktan muzdarip olan çocuklarda görülen belirtiler öksürük, kulak ağrısı ve burun akıntısıdır. Bazen bunlara ek olarak ateş de görülebilir.
Mide Gribi
Bu hastalık genelde daha küçük yaştaki çocuklarda görülür ve rotavirüsün yol açtığı en sık rastlanan hastalıktır.
Temel belirtileri ishal, kusma, karın ağrısı, ateş ve bazı durumlarda balgamda kana rastlanmasıdır.
Bez değiştirilirken ya da çocukların altı temizlenirken bulaşması oldukça kolay olduğundan bu durumlarda gerekli hijyenik koşulların sağlanması çok önemlidir.
Bol su içmek ve bağırsak fonksiyonlarını düzenleyici besinlerle beslenmek hastanın sağlığına kavuşmasında oldukça etkilidir. Belirtiler doğal yollarla kaybolmadığında antibiyotik tedavisi önerilir.
Herpanjina ve El-Ayak-Ağız Hastalığı
Herpanjina bebeklerde çok sık rastlanan ve ağzın arka kısmında kırmızı noktalar olarak oluşup sonrasında küçük ülserler olarak görülen bir hastalıktır.
El-ayak-ağız hastalığında ise yukarıdakiyle aynı belirtilere el ve ayaklarda rastlanır.
Temel belirtileri ateş, baş ağrısı ve halsizliktir ve bunlar ülserlerin oluşumundan önce de görülebilir. Ülserler ise 10 gün içinde kendiliğinden kaybolur.
Bu hastalık temasla ya da hava yoluyla bulaşabilir. Bol su içmek ve temizliğe dikkat etmek hastalığın bulaşma riskini azaltır.
Göz Nezlesi
Bu hastalık kreşlerde en hızlı bulaşan hastalıklardan biridir. Göz kapaklarının iç yüzeyi ile skleranın bir kısmını örten ince zarın iltihaplanması ile oluşur.
Küçük çocuklarda oldukça sık rastlanan bir durumdur ve kaşıntı, alerji ya da enfeksiyon ile ortaya çıkabilir.
Göz kaşımanın etkisi ile kızarmaya başlayarak daha fazla gözyaşı üretir ama bu ağrılı kaşıntı hissini daha da çoğaltır.
Nezle ve Akut Bakteriyel Faranjit
Bu hastalığın en yaygın belirtileri ateş, burun akıntısı ve tıkanıklığıdır. Çok ciddi bir hastalık olmasa da solunum güçlüğüne sebep olur ve çocuğunuza rahatsızlık verir.
Ayrıca iştahsızlık ve kusmaya da sebep olabilir.
Öte yandan, faranjitin belirtileri genel olarak boğaz ağrısı ve balgamlı öksürüktür.
Bu hastalıklar genellikle birkaç gün içinde kaybolsa da ateş düşürücü ilaç kullanılarak vücut sıcaklığı kontrol altına alınabilir ve rahatsızlık hissi azaltılabilir. Burun spreyleri ve balgam sökücüler bir doktor tarafından uygun görülmediği sürece tavsiye edilmez.
Virüsler 6 Yaşına Kadar Koruma Sağlar
Daha önce de belirttiğimiz gibi kreşlere daha erken gitmeye başlayan çocuklar evde kalan yaşıtlarına göre daha fazla hastalık atlatırlar. Bunun sebebi diğer çocuklarla sürekli etkileşim halinde olmalarıdır.
Son zamanlarda yapılan bir araştırmanın sonucuna göre, bu çocukların virüslere erken yaşta maruz kalmaları aynı hastalıklara karşı 3 ve 6 yaş arasında koruma sağlar.
Bu araştırmanın başı Marieke de Hoog bu durumu şu şekilde açıklar: “İki yaşından önce yaşanan kreş tecrübesi mide ve bağırsak iltihabına yakalanma riskini arttırır fakat ağırlaşmasına sebep olmaz çünkü bu durum çocuklara okul öncesi dönemde bağışıklık kazandırır.”
Ayrıca şunu ekler: “Koruyucu etkinin 6 yaşından sonrası için etkili olması mümkündür ama bunu kanıtlamak için daha fazla çalışma yapmak gerekir.”
6 yaşından küçük 2200’den fazla çocuğun dahil olduğu araştırma Pediatrics Magazine dergisi tarafından yayınlanmıştır.
Çocukların %83’ünün kreşlere 1 yaşından önce adım attığı raporlanmıştır. Bilim adamlarının çalışmalarına göre kreşlerdeki iki yaşına kadar olan çocuklarda mide ve bağırsak iltihabı ve mide gribinin görülme olasılığı %13 oranında daha fazladır.
Bu hastalıklardan korunmak çok zordur. Kreşlerde bu durum daha da zorlaşır çünkü çocuk sayısı fazladır.
Her şeye rağmen iyi temizlik ve sürekli kontrolle bu hastalıklara karşı önlem alabiliriz. Çocuğunuz bu belirtilerden herhangi birini gösterdiği takdirde kreş sizi bilgilendirmelidir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Hullegie S, Bruijning-Verhagen P, Uiterwaal CS, et al. First-year Daycare and Incidence of Acute Gastroenteritis. Pediatrics. 2016; 137 (5): e20153356.
- Mainou, C; Mainou, A; Arrufat, J. Conjuntivitis en la infancia. Farmacia profesional. 2006; 20 (3): 9-77.
- Palacios-López CG, Durán-Mckinster C, OrozcoCovarrubias L, Saéz-de-Ocariz M, García-Romero MT, Ruiz-Maldonado R. Exantemas en pediatría. Acta Pediatr Mex 2015;36:412-423.