Menopoz semptomları
40 ila 50 yaşlar arasında, kadınların vücutları yeni bir dönüşüm sürecine girer. Bu süreçte, yumurtlama ve adet görme sonlanır. Ancak, menopoz semptomları sadece bunlarla sınırlı değildir. Yazının devamında, diğer semptomlardan bahsedeceğiz.
Vücuttaki diğer doğal değişimler gibi, menopoz semptomları da her kadında aynı şekilde görülmez. Bu semptomlar, şiddeti, süresi ve hatta başlangıcı bakımından değişiklik gösterebilir.
Adet görmenin sonlanması kadınların hayatlarında bu sürecin başlangıcının kaçınılmaz bir işareti olsa da, bu sürece işaret eden başka faktörler de vardır. Aslında buna perimenopoz denir, yani vücudun belli bir yaştan itibaren yaşadığı bazı değişimlere kendini hazırlamasıdır.
Menopoz semptomları nelerdir?
Bu süreçte yaygın olarak görülen bazı semptomlar hakkında kısa açıklamalar vereceğiz. Yine de tekrar etmek gerekir ki, kadınların yaklaşık %15’i menopoz öncesinde herhangi bir rahatsızlık yaşamamaktadır.
Adet döngüsünde düzensizlik
Bu döngü, daha uzun, daha kısa, daha yoğun veya geç şekilde yaşanabilir. Bu durum, kadının üreme sisteminin kapandığının net bir işaretidir. Tamamen sonlanmadan önce, genelde birkaç yıl boyunca devam eder. Adet görmeden bir sene geçiren kadınların menopoz sürecine tamamen girdikleri düşünülmektedir.
Sıcak basması ve terleme
Vücutta, bazen yüze de vurabilen oldukça belirgin bir his görülür. Bu hissin yaşandığı birkaç dakika boyunca cilt kızardığı için kişide rahatsız bir hisse neden olabilir. Ayrıca, gün içinde birkaç kez ortaya çıkabilir. Geceleri, kadınlar sebepsiz yere terli terli uyanabilir veya uyumakta zorluk yaşayabilir.
Vajinal enfeksiyon
Kadınların daha fazla idrar yapmak istemesi olasıdır. Bunun yanı sıra, doktorun tedavi etmesi gereken bazı vajinal enfeksiyonlar da ortaya çıkabilir.
Ruh hali değişimi
Aynı hamilelik gibi, menopoz ve öncesindeki birkaç yıl boyunca kadınların vücutlarında önemli hormonal değişiklikler meydana gelir. Bu nedenle, e trafta diğer insanlar yokken bile ortaya çıkabilen ani ruh hali değişimleri normal bir sonuçtur. Benzer şekilde, sebebi açıklanamayan birtakım hisler de görülebilir.
“Menopoza girmek üzere olan bir kadın, sebepsiz yere rahatsız, üzgün, endişeli hissedebilir.”
Baş ağrısı
Daha önce de bahsettiğimiz gibi, her beden bu değişimlere farklı şekilde adapte olur. Bu yüzden, farklı yoğunlukta olabilen baş ağrısı veya baş dönmesi gibi semptomlara sebep olabilen bazı düzensizlikler ortaya çıkabilir.
Cinsel istekte değişimler
Hormonal değişimlerin bir sonucu olarak, kadınlar cinsel isteklerinde bir değişim görebilir. Ancak bu, bir daha ilişkiye giremeyeceğiniz anlamına gelmemektedir.
İdeal olan, çiftlerin iletişim içinde olup karşılıklı olarak birbirlerine anlayış göstermeleridir. Cinsel istek aktif mevcut olsa bile vajinal kuruluk veya hissizlik, cinsel deneyimi tatsız kılabilir. Bu durumda, işleri ağırdan almak ve her şeyin eski haline döneceğinin bilincinde olmak gerekir.
“Menopoz semptomları da her kadında aynı şekilde görülmez. Bu semptomlar, şiddeti, süresi ve hatta başlangıcı bakımından değişiklik gösterebilir.”
Menopoz sırasında bakım
Bu süreç, başladığı andan itibaren hayat boyu sürer. Bu nedenle, en iyi şekilde başa çıkmak için sağlıklı bir yaşam tarzı izlenmesi gerekmektedir. Bu bağlamda, bazı alışkanlıklar önemli bir hale gelir. Bu alışkanlıklar:
- İyi beslenmek: dengeli ve sağlıklı bir beslenme alışkanlığı olmazsa olmazdır. Çünkü menopoz sırasında temel vitamin ve minerallerde eksiklikler görülebilir. Doktorunuzun yapacağı testler doğrultusunda, bünyenizin ihtiyacı olduğu besin değerlerini görebilirsiniz.
- Spor yapmak: vücudunuzu aktif tutmak, kemik ve kas sağlığı için önemlidir. Yukarıda bahsettiğimiz beslenme eksikliği sonucunda bu tür komplikasyonlar yaşanabilir. Öte yandan, günde 30 dakika hafif bir egzersiz yapmak, diyabet, kolesterol ve tansiyon sorunlarının önüne geçer.
- Sağlıksız yiyecek ve alışkanlıkları hayatınızdan çıkarmak: Buna yağ alımını azaltmak, karbonhidrat tüketimini sınırlamak ve eğer mümkünse kafein ve tütün tüketimini minimuma indirmek dahildir.
- Güneşlenmek: günde yaklaşık 15 dakika güneş almak, vücudunuza ihtiyacı olduğu D vitaminini sağlayacaktır. Ayrıca, stresi azaltmakla birlikte ruh halinizi de iyileştirecektir.
- İlişkiye girerken, kayganlaştırıcı kullanmak veya doğal olması için heyecanı arttıracak şeyler yapmak yararınıza olacaktır. Ayrıca, pelvik kaslarınızla yapacağınız egzersizlerin de faydasını göreceksiniz.
İlaç kullanmalı mı?
Birçok kadın, menopoz semptomlarını hafifletmek için bazı ilaçlar kullanmaktadır. Aslında bu her bünye için değişen bir durum olduğundan, mantıken doktorunuzun yapacağı durum değerlendirmesine göre yazacağı ilacı kullanabilirsiniz.
Hiçbir şekilde kendi başınıza ilaç almamalısınız. Daha önce de bahsettiğimiz gibi, her bünye farklıdır ve bu yüzden ihtiyaçlarınız değişiklik gösterir.
Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.
- Cano, A. (2009). La menopausia. Acta Ginecologica.
- Capote Bueno, M. I., Segredo Pérez, A. M., & Gómez Zayas, O. (2011). Climaterio y menopausia. Revista cubana de medicina general integral, 27(4), 543-557. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252011000400013
- Dennerstein L, Lehert P. (2004). Women’s sexual functioning, lifestyle, mid-age, and menopause in 12 European countries. Menopause 2004;11;778-785.
- Hernández-Valencia, M., Córdova-Pérez, N., Basurto, L., Saucedo, R., Vargas, C., Vargas, A., … & Zárate, A. (2010). Frecuencia de los síntomas del síndrome climatérico. Ginecol Obstet Mex, 78(4), 232-237. http://www.nietoeditores.com.mx/nieto/Ginecologia/2010/abril10/art.original_frecuencia.pdf
- Landa Goñi, J., Lopes Rauno, P., Hernandez Nunez, J., & Nunez Palomo, S. (2002). Menopausia. Atencion Primaria. https://doi.org/10.1016/S0212-6567(02)79072-0
- Landgren BM, Collins A, Csemiczky G, et al. (2004).Menopause transition: annual changes in serum hormonal patterns over the menstrual cycle in women during a nine-year period prior to menopause. J Clin Endocrinol Metab 2004;89:2763-2369.