Sonbaharda Önerilen Vitaminler

Sonbahar geldiğinde ve vücudunuzun savunması azaldığında, birkaç iyi alışkanlık edinerek bunu telafi edebilirsiniz. Düzenli egzersiz, dengeli bir diyet ve doğru vitaminler soğuk algınlığı için güç kazanmanıza yardımcı olabilir.
Sonbaharda Önerilen Vitaminler

Son Güncelleme: 03 Mart, 2019

Sonbaharda gribe yakalanma olasılığınız daha yüksektir. S oğuk, nemli hava ve kapalı alanlarda kalma gereksinimi, bizim hastalık kapma olasılığımızı arttırır. Bu nedenle, kendinizi korumanın en iyi yolunu bilmenizi ve sonbaharda doğru vitaminleri almanızı öneririz. Bu makalede sonbaharda önerilen vitaminler nelerdir, bunlara göz atacağız.

Sonuçta, bizi hasta edebilecek patojenlerden korumak için bir bağışıklık sistemine sahibiz. Bu bağlamda, düşük sıcaklıkların beyaz kan hücrelerinin azalmasına sebep olduğunu aklımızın bir köşesinde bulundurmamız gerekir. En iyi şansınız vücudunuzun savunma sistemini güçlendirmektir ve sonbaharda önerilen vitaminler bu konuda size yardımcı olabilir.

C Vitamini: bir bağışıklık sistemi temeli

Bağışıklık sistemi sağlığının desteklenmesinden sorumlu olan ana vitamin C vitaminidir. Bugün hasta olduğumuzda, bu vitaminin plazmamızda oldukça düşük olduğunu biliyoruz.

Ayrıca C vitaminin fagosit oluşumuna katkıda bulunduğunu da biliyoruz. Bunlar zararlı mikroorganizmaları emen ve onları yok eden enzimleri üreten beyaz kan hücreleridir. Bunlarla beraber bu vitamin aynı zamanda etkili bir antioksidandır.

Bu vitaminin etkisi, oksijene reaktif olan mikroorganizmalarla mücadelede çok önemlidir. Bunlar hastalandığımız zaman vücudumuzda çoğalır.

Neyse ki, bu vitamini neredeyse bütün turunçgillerden elde edebiliriz. Portakal, mandalina ve limonlar C vitamini bakımından oldukça zengindir. Çilek ve kivi de C vitamini içerirler.

anne ve üç çocuk masada oturuyorlar sonbaharda önerilen vitaminler

Sonbaharda önerilen vitaminler: A vitamini

Çoğunlukla retinol ve diğer karotenoidlerden oluşan A vitamini aynı zamanda vücudumuzun savunma mekanizmasında da önemli bir etkiye sahiptir. Bunun katkısı, vücudumuzun beyaz kan hücreleri üretme kabiliyeti ile de ilgilidir.

A vitamini almak için herhangi bir özel takviye almamız gerekmiyor. Et, süt ve yeşil sebzeler gibi yiyeceklerin hepsi retinol bakımından zengin. Benzer şekilde, ıspanak ve havuç da bu bileşeni yüksek miktarda içerir.

D vitamini: beyaz kan hücre sayınızı arttırır

D vitamini, doğrudan beyaz kan hücrelerinin üretimini etkilemez. Ancak beyaz kan hücre sayınızı arttırmada temel bir rol oynar. Basitçe anlatacak olursak, bu bileşen akyuvarların vücut içindeki yıkımlarını geciktirir. Etkileri sayesinde, fagositlerin ömrü artar.

İyi haber ise bunun serbestçe elde edilebilir bir vitamin olmasıdır. Cildinizin onu emmesi için güneşin altında birkaç dakika geçirmeniz yeterli. Tabi bu kısmen de olsa soğuk ve yağışlı havaların neden savunma mekanizmamızı zayıflattığını açıklıyor.

“Düşük sıcaklıkların beyaz kan hücrelerinin azalmasına neden olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız. En iyi şansınız savunma mekanizmanızı güçlendirmektir.”

B ve E vitamini: kendi rollerini oynuyor

B vitaminleri vücudun metabolik sürecini etkiler. Doğrudan beyaz kan hücresi üretimi ile ilgili olmamakla birlikte, savunma mekanizmanızı desteklemede genel bir rol oynarlar.

Spesifik olarak B vitamini, formasyon proteinleri etkiler. Bu da bağışıklık sisteminiz için çok önemlidir. Ek olarak, doğru beslenme olmadan, savunma sisteminizin zayıflaması çok normaldir. Şüphesiz B-kompleks vitaminler sonbahar için iyi bir fikirdir.

E vitamini ise hücreleri koruyan antioksidanlar içerir. Cilt üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu uzun zamandan beri bilmemize rağmen bu vitaminin içsel etkisi de vardır. Ek olarak C vitamini ile birlikte çalıştığına inanılıyor.

marul yiyen kız sonbaharda önerilen vitaminler

Folik asit: ayrıca önerilir

Folik asit sadece hamile kadınlar için değildir. Bu mineraller, nötrofiller olarak bilinen belirli bir tür beyaz kan hücresi üretimini teşvik eder. Bu nedenle folik asidi beslenmenize dahil etmemeniz sizi her türlü enfeksiyona daha açık hale getirir.

Folat, pirinç, brokoli, ekmek ve tahıl gibi bazı yaygın gıdalarda bulunur.

Yeşil yapraklı sebzeler ve turunçgiller de folik asit açısından zengindir. Gördüğünüz gibi, sonbahar için önerilen vitaminler çeşitli, sağlıklı ve dengeli bir diyetle elde edilebilir.

Bunların yanında, ihtiyacınız olan vitaminleri almanıza yardımcı olabilecek bazı takviyeler ve tıbbi ürünler de var. B, C ve E vitaminleri tablet formda ve enjekte edilebilir çözeltiler halinde bulunur. Folik asit ise piyasada satılan ürünlerde de mevcut. Tüm bunları bilerek, sonbaharda soğuk havalar için hazırlıklı olacağınızdan emin olabilirsiniz.


Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.