Bebeklerde ve çocuklarda süt dişi bakımının önemi
İlk defa anne olacaklar genelde bebeklerinin süt dişi ile ne zaman ilgilenmeye başlamaları gerektiği konusunda şüphe içinde olurlar ve bakımı geciktirebilirler.
Çocuk sağlığına odaklanan birçok dişçinin önerilerini dikkate alarak ve birçok uzmanın fikirlerine karşılık gelecek şekilde şu sonuca varıyoruz: Altı aylıktan itibaren, bebeklerin ilk süt dişi belirmeye başlar ve onların dişlerine bakım yapmaya başlamamız gerekir.
Anne sütü üzerinden kalsiyum tüketimi çocukların diş bakımı için en temel faktörlerden birisi. Yeterli dozda kalsiyum alımı her çocuğun süt dişinin büyüyüp gelişmesine faydada bulunur.
Bebekleri anne göğsünden emzirerek beslerken ya da onları biberonla beslerken bebeklerimizin yemek yeme alışkanlıklarını ve sağlıklarını gözetmeliyiz. Bu gözettiklerimiz arasında bebeklerin dişi ön sırada yer alıyor. Bebeklerin diş bakımına bebek altı aylık olduğunda başlamamızda yarar var.
İlk yaşından önce bebeğin diş bakımı nasıl yapılır?
Bebekler hayatlarının ilk 6 ayını tamamladığında anne sütünün yanında Dünya Sağlık Örgütü diğer yiyeceklerin de bebeğin diyetine dahil edilmesi gerektiğini savunuyor: Örneğin meyveler ve çorbalar.
Tabii çocuklar ilk yaşına girmeden diş macunu kullanılması önerilmiyor. Fakat bunun öncesindeki aylarda anneler bebeklerin diş etlerini temiz ve nemli bir havlu ile silebilirler.
Bir havlu yardımı ile bebeğin diş etlerini temizlerken sadece sütten arta kalan izleri silmiş olmayacaksınız. Ayrıca bebeğinizin ilk dişinin çıkmasıyla birlikte gelen rahatsızlık hissini de masaj yaparak hafifletmiş olacaksınız.
Konu bu tip küçük bebekler olduğunda uzmanlar bebeklerin dişlerini özellikle işaret parmağı için tasarlanmış silikon bir eldiven yardımıyla temizlemenizi öneriyor.
Bu eldiven bebeğinizin diş etlerine masaj yaparken ilk küçük dişini temizlemenize de yardımcı olacak. Bu eldivenler o kadar rahat ki bebek ağzına giren parmağın sizinki olduğunu ayırt edebilecek. Böylece bebek diş etinin temizlenmesine fazla karşı koymayacak.
Bu eldiven oldukça ideal ve kullanışlı çünkü eldivenin ön kısmındaki ufak gözenekler aracılığıyla kapsamlı temizlik sağlanıyor. Bu sayede bebeğin ağız temizliği oldukça kolay bir hale gelirken hem sizin hem de ufak bebeğiniz için ağız ve diş temizliği zevkli bir görev haline geliyor.
Alışkanlık yaratmak için en uygun yaş
Diş fırçalama rutinine bebeğinizi ufak adımlarla alıştırmanızda fayda var. Bu sebeple başlangıçta en az düzeyde müdahalede bulunacak yöntemlere başvurmalıyız. Böylece çocuklarımızın ağız ve diş temizliğini garanti altına alabiliriz.
Bebeklerimiz bir yaşına ulaştığında ağız ve diş temizliğini optimize etmek için silikon eldiveni yumuşak bir diş fırçasıyla değiştirebiliriz. Her bir diş fırçalama seansını eğlenceli bir deneyime dönüştürün!
Yetişkinler olarak sizden istediğimiz çocuğunuzun yemek yedikten sonra diş fırçalamaya özen göstermesi. Bebeklerin her üç saatte bir beslenmeleri gerektiğini göz önünde bulundurursak bebeğinizin dişlerini günde üç kez fırçalamanız gerekecek.
Bazı çocukların diş fırçalamaya karşı biraz direnç göstermeleri normaldir. Eğer durum bu şekildeyse günde üç kere fırçalamak yerine bu sayıyı ikiye düşürebilirsiniz: Biri sabah uyandığında diğeri de uyumadan hemen önce.
Annelerin tavsiyesi
İki yaşından sonra çocuklar süt dişi bakımı konusunda kendi dişlerini kendileri fırçalamak isteyebilirler. Fakat halen düzgün bir şekilde diş fırçalayabilmek için yaşları küçüktür.
Bu durumda en mantıklı olan bir bebeğinizin bir de sizin fırçalamanız, yani sırayla bebeğinizin dişini fırçalamak. Bu noktada çocuğunuza her bir dişini temizledikten sonra tekrar fırçalama fırsatı olabileceğini hatırlatmalısınız.
Birçok anne diş macununun çocuklar üzerinde kullanımında florür içermemesi gerektiğinin önemi hakkında hem fikirdir. Dişçilerin iddialarına göre diş macununun doğal içeriklere sahip olması gerekiyor.
Böylelikle bebeğin florürlü diş macununu yutmasının önüne geçeriz çünkü florürün çocuk için hem sindirimi zordur hem de tükürmesi zordur. Kısacası ufak çocuğumuz için florürden uzak durmakta fayda var.
Çizgi filmler ya da çocuk kitapları bu noktada çocuklara güzel bir gülümseyişin iyi bir süt dişi ve ağız temizliğinden geçtiğini öğretebilir. Bu yönden çocuklar da güzel ve hassas bir şekilde süt dişi fırçalamak konusunda daha istekli ve mutlu olurlar.