Çocuklukta teknoloji kaynaklı rahatsızlıklar

Çocuklukta teknoloji kaynaklı rahatsızlıklar çok tehlikeli olabilir. Cep telefonu, tablet ya da televizyonun çok sık kullanılması çocuğumuzun sağlığı için kötü sonuçlar doğurur.
Çocuklukta teknoloji kaynaklı rahatsızlıklar

Son Güncelleme: 19 Nisan, 2019

Küçük yaşlarda çocuklar cep telefonu, tablet ya da uzaktan kumandayı oldukça başarılı bir şekilde kullanırlar. Onların video izlediklerini görürüz ya da küçük ekranda oyun oynadıklarına şahit oluruz. Peki teknoloji kaynaklı rahatsızlıklar kendini nasıl gösterir?

Öncelikle çocuklukta teknoloji kaynaklı rahatsızlıkların ne olduğundan bahsetmeliyiz. Bu yazımızda sizlerle teknoloji kaynaklı rahatsızlıklar ile alakalı her şeyi paylaşmak istiyoruz.

Çocuklukta teknoloji kaynaklı rahatsızlıklar nelerdir?

Yeni terimler, yeni rahatsızlıklar ya da yeni fikirler günümüz toplumunun özelliklerine ışık tutmak için her gün ortaya çıkar. Günümüzde yaşadığımız problemlerin büyük çoğunluğu teknoloji kullanımı, spor yapmamak ya da sağlıksız beslenmeyle ilişkilendiriliyor.

Bu durumda sizlere çocuklukta karşılaşabileceğimiz belli başlı teknolojik rahatsızlıklardan bahsetmek istiyoruz. Bu problemler başta size zararsız görünebilir fakat sonuçları kısa, orta ve uzun vadede etkileyici olabilir.

Bu hastalıklar gün geçtikçe sayıca artıyor ve henüz yeterince detaylı incelenmemiş olmalarına  rağmen kimse bu rahatsızlıkların gerçekliğinden şüphe duymuyor. İşin kötü tarafı ise bu rahatsızlıklar oldukça küçük yaşta çıkmaya başlıyor.

Peki çocukluktaki teknoloji kaynaklı rahatsızlıklardan bahsettiğimizde neyi kastediyoruz? Basit bir şekilde anlatmak gerekirse bu rahatsızlıkların başını sürekli teknolojik cihaz kullanımından kaynaklanan sağlık problemleri çekiyor.

İster inanın ister inanmayın çocuklar cep telefonlarını, tabletleri ve oyun konsollarını en çok kullanan demografik grup. Ve bu kullanımın sonuçlarını göz ardı edemeyiz. Şimdi yazımızın kalan kısmında en sık karşılaştığımız teknoloji kaynaklı rahatsızlıklardan bahsedeceğiz:

Kulak içi ya da büyük kulaklık kullanımından kaynaklanan işitme problemleri

Sık kullanılan işitme cihazları, kulak içi ya da kulağı kaplayan kulaklıklar özellikle yüksek seste kullanıldıklarında işitmeyle alakalı problemlere yol açabilir. Özellikle kulak kanalının içine yerleştirilen kulaklıklar daha büyük probleme işaret ederler.

Genellikle birçoğumuzun yönelimi müzik, video ya da oyunların sesini çevredeki sesleri bastırabilmek için giderek yükselterek kullanmak yönünde olur. Birçok ebeveyn bugünlerde çocuk hastalıkları uzmanlarına şu tip şikayetlerle geliyor:

Ya çocukları yeterince iyi işitmiyor ya da koruyucu kask kullanımından kaynaklanan işitme kaybı yaşanıyor. Koruyucu kasklar kulak çınlamasına yol açabilir. Çünkü kulak kanalında yer alan sinir sistemi kask kullanımından sonra zarar görebilir.

teknoloji kaynaklı rahatsızlıklar

Tekrarlı harekete dayalı tahribat

Kol bileğinde tendon iltihabı taşıyan ya da karpal tünel sendromu sahibi beş veya altı yaşında çocuklar olduğuna inanabiliyor musunuz? Düşündüğünüzden daha fazla insan bu sorunla karşılaşıyor. Tüm bunların temel sebebi telefonu saatlerce elde tutmak ya da tablette oyun oynarken ekrana sık sık basmakla alakalı.

Peki baş parmaklarında ya da işaret parmaklarında gördüğümüz tendon iltihabına ne demeli? Her gün mesaj gönderdiğimiz için iki parmağımız da akıllı telefonlarda mesaj yazmak için en sık kullandığımız parmaklar. 

Bu yüzden telefonda yazı yazdığımız iki parmak tendon ağrısını, parmaklarda sertliği, kramp ya da karıncalanmayı en çok hisseden uzvumuz olur. 

Göz yorgunluğu

Görsel stres olarak da bilinen göz yorgunluğu doktorları en çok endişelendiren teknoloji kaynaklı rahatsızlıklardan biridir. Bir ekrana (hem de küçük bir ekrana) saatlerce bakmak  görüşte tansiyon yaratır.

Bunun yanında gözde kuruluk, ışığa karşı hassasiyet, gözün sulanması, gözde kızarıklık, okurken gözlerde ağırlık hissi ya da daha ciddi durumlarda baş ağrısı ve baş dönmesi gözlemleriz.

Uykusuzluk

Hiç şüphesiz ki ergenlik dönemiyle eşleştirdiğimiz bir teknoloji kaynaklı rahatsızlık ise uykusuzluk olur fakat daha küçük yaşlarda da çocuğumuzun uykusuzluk problemleri yaşaması da olasıdır. Gece geç saatlere kadar internette vakit geçirmek beyni uyarır ve yeterince düzgün bir şekilde uyku almanın önüne geçer. 

“Telefon ya da tablet ekranı mavi ışık yayar ve bu ışık melatonin hormonu (uyku getirir) düzeyini etkilediği gibi uyanık olma ve dinlenme döngülerimize de müdahalede bulunur.”

Kas ağrısı

Sırt, boyun ve omuzda ağrı teknolojik cihaz kullanımında günümüzde en sık karşılaştığımız problemler arasında yer alıyor ve bu ağrılar gerekli önlem alınmadığında daha ciddi hale geliyor.

Bir film ya da televizyon dizisi izlerken saatler boyunca vücudun aynı pozisyonda kalması sırtın geriye doğru eğilmesine, vücudun duruşunda değişikliklere, ya da kasın devamlı kasılı halde olması gibi sorunlara yer açabilir.

teknoloji kaynaklı rahatsızlıklar

İnternet bağımlılığı

İnternet bağımlılığı (sanal bağımlılık) çocuklarda gördüğümüz teknoloji kaynaklı rahatsızlıklar arasında en endişe verici olanlardan birisidir. Çünkü çocuklar odada durmak ya da odanın içinde sürekli gözlerinin önünde bir ekranla yaşamak dışında pek bir şey yapmak istemeyebilir. 

Akşam yemeğinde, tatile gittiğinizde, ailece beraber dışarı çıktığınızda, ya da okulda.. Telefon çocuklarınızın her zaman yanı başında. Bağımlılık öyle hale gelir ki bazı çocuklar telefonlarını yastıklarının altına koyarak uyumayı tercih ederler. Herhangi bir sebepten dolayı ekrandan ayrı kalmaları gerekirse de kendilerini çıplak hissederler.

Eğer çocuğunuzun teknoloji kaynaklı bir rahatsızlık sahibi olduğunu düşünüyorsanız ne yapmalısınız? Öncelikle ilk adım olarak çocuğunuzun internete erişimini ve teknolojik cihaz kullanımını sınırlandırmak gerekiyor. 

Boş zamanları değerlendirmek için çocuklarınızın evin dışına çıkabileceği açık alan aktiviteleri hayal edin ve onların cep telefonlarını yatağa girmeden 2 saat önceki süreçte kullanmalarına izin vermeyin.

Eğer gerekiyorsa, duruma göre profesyonel yardım almanızı öneriyoruz: Duruma göre bir doktor, psikolog ya da fizyoterapist uzmanı yardımcı olabilir.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • López, A. (2014). Las tecnopatías: enfermedades causadas por las tecnologías del siglo XXI. EFESALUD.

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.