Vücutta Karıncalanma ve Nedenleri

Vücutta, özellikle ellerde ve ayaklarda karıncalanma hissi yaşamak yaygın bir olgudur. Ancak, bu durumun arkasındaki nedenleri düşünmeyi göz ardı ederiz. Vücudunuzda neden karıncalanma hissettiğinizi öğrenmek istiyorsanız, okumaya devam edin.
Vücutta Karıncalanma ve Nedenleri

Son Güncelleme: 04 Şubat, 2019

Vücutta karıncalanma hissini hepimiz yaşadık. Sanki bacağımız, ayağımız veya kolumuz halsizleşmiş gibi, bir grup küçük böcek uç noktalarımızdan birinde geziniyor gibi hissetmişizdir. Ama zaman zaman hissettiğimiz karıncalanma hissinin arkasındaki nedenleri biliyor musunuz?

Bu hissin acı verici olmamasına ve genellikle hızlı bir şekilde ortadan kaybolmasına rağmen, bu duygu rahatsız edici olabilir. Vücutta karıncalanmanın genelde dolaşım sorunu ile ilgisi olduğunu varsayıyoruz.

Bununla birlikte, bu karıncalanma hislerine de yol açabilecek daha az bilinen faktörler var. Vücutta karıncalanma ve nedenleri hakkında bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Vücudumuzda neden karıncalanma hissederiz?

Ayrıca karıncalanma olarak da bilinen geçici parestezi, vücudun herhangi bir yerinde yaşanabilecek oldukça rahatsız edici bir duygudur. Ancak, genellikle kollarımızda, ellerimizde, bacaklarımızda ve ayaklarımızda bulunan uzuvlarda kendini gösterir.

Bu olduğunda, merkezi ve çevresel sinir sistemlerinin işin içine dahil olduğu anlaşılmaktadır. Basit bir ifadeyle, bu, sinir uçları üzerinde, genellikle uzuvlarda bir tür baskı uygulandığında meydana gelir.

Şimdi, bu hissin neden kollarda ve bacaklarda meydana geldiğini merak ediyor olmanız gayet normal. Bunun nedeni, uzun süre belirli bir pozisyonda oturarak, eğilerek veya tutarak bu alanlar üzerinde baskı uygulamamızın oldukça yaygın olmasından dolayıdır.

Bu durum olduğunda, söz konusu bölgedeki sinirlere baskı uygularız; bu uzuvlar vücut ve beyin arasında bilgi iletilmesinden sorumludur.

Ek olarak, duruşta yer alan basınç, sinirlere oksijen getiren kan damarlarının yolunu keser. Bu nedenle, bu uzuvlar beyne bilgi iletemez.

Vücutta karıncalanma kolunu kaşıyan kadın

Karıncalanma, basınç tahliye edildiğinde başlar ve sinirler gecikmeli de olsa sinyallerini iletmeye devam eder.

Vücudumuzda hissettiğimiz karıncalanma hissinin arkasındaki ana nedenler bunlar. Bununla birlikte, belirli patolojilerin belirtileri olan başka nedenler de vardır. Bunları aşağıda inceleyelim.

Vücutta karıncalanma hissinin diğer nedenleri

Dolaşım problemleri

Dolaşım problemlerinden muzdarip insanlar sıklıkla el ve ayaklarda karıncalanma hissederler. Bu, sinirlere oksijen getiren kanla ilgili öğrendiklerimiz göz önüne alındığında anlamlıdır.

Dolaşım problemleri söz konusu olsa da, kan akışının tıkanması belli bir duruş nedeniyle değildir, fakat doğrudan dolaşım sistemine bağlıdır.

Periferal veya otomatik nöropatisi olan diyabetli hastalar

Bir kişi diyabetik periferik nöropatiden muzdarip olduğunda, kan şekeri seviyeleri önemli ölçüde artar ve sinir sistemi içinde hasara neden olur.

Bu, karıncalanma, yanma hissi ve hatta hassasiyet kaybı gibi alt uzuvlarda belirtilere neden olur.

Sinirlerin zedelenmesi

Spinal kord basısı, travmaya bağlı hasar veya sinirleri etkileyen fıtıkların varlığı gibi sinir yaralanmalarında geçici uyuşma, karıncalanma veya yanma hissi gibi duyusal bozukluk vakaları yaygındır.

Uzun bir süre için belirli bir pozisyonda oturarak, eğilerek veya tutarak bu alanlara baskı uygulamamız oldukça yaygındır. Bu olduğunda, söz konusu bölgedeki sinirlere baskı uygularız; bunlar vücut ve beyin arasında bilgi iletilmesinden sorumludur.

Alkol ve tütün tüketimi

Alkollü içeceklerde ve tütünde sık rastlanan toksik maddelerin tüketimi, onarılamaz şekilde uyuşma, karıncalanma veya yanma hissi gibi duyusal bozukluklara yol açabilir. Her iki durumda da, vücut sinirlerin zarar göreceği bir derecede sarhoş olur ya da komutlara yanıt vermez.

Huzursuz bacak sendromu

Bu sendrom aynı zamanda nörolojik bir rahatsızlıktan kaynaklanır ve genellikle kişinin uzandığı ve dinlenmeye çalıştığı vakitte geceleri ortaya çıkar.

Tam olarak huzursuz bacak sendromu olarak bilinir, çünkü bunu çekenler rahatsız edici karıncalanma hissini hafifletmek için bacaklarını hareket ettirme ihtiyacı hissederler.

bacakları kaşınan insan

Son olarak, bu his için diğer bazı potansiyel sebeplere göz atalım:

  • Vücutta anormal potasyum ve kalsiyum seviyesi.
  • B12 vitamin eksikliği
  • Yılan veya akrep ısırığı.
  • Anaflaktik şok.
  • İlaç veya uyuşturucu madde ilaçların yan etkileri.
  • Sporcularda veya düzenli fiziksel egzersiz yapanlarda, yorgunluk, halsizlik veya çok çalışma durumunda kasların karıncalanarak tepki vermesi.

Tüm bu bilgilerle, bu tatsız deneyimin ardındaki sebebi belirleme ihtimaliniz daha yüksektir.

Belirtiler kötüleşirse veya çok uzun süre devam ederse, en iyi seçeneğiniz doktora gidip muayene olmaktır. Bu, daha ciddi meseleleri göz ardı etmemenize de yardımcı olacaktır.


Tüm alıntı yapılan kaynaklar, kalitelerini, güvenilirliklerini, güncelliklerini ve geçerliliklerini sağlamak için ekibimiz tarafından derinlemesine incelendi. Bu makalenin bibliyografisi güvenilir ve akademik veya bilimsel doğruluğa sahip olarak kabul edildi.


  • Campos D, Kimiko R. Neuropatías periféricas dolorosas. Rev Bras Anestesiol. 2011; 61: 5: 351-360
  • Martín-Peña N, Morell Sixto ME, Rodríguez de Mingo E. Doctor, tengo hormigueos. Semer – Med Fam. 2010;36(1):51-55. doi:10.1016/j.semerg.2009.09.002

Bu metin yalnızca bilgilendirme amaçlı sunulmuştur ve bir profesyonelle görüşmeyi yerine geçmez. Şüpheleriniz varsa, uzmanınıza danışın.